Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Not defteri -7-

10 Ekim 2008 Cuma - Afyonkarahisar

• Bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Jean-Marie Gustave le Cleziokazanmış. "Yenilikçi şiirsel macerayla ve duygusal coşkunlukla dolu, şuanki medeniyetin sahip olduğunun ötesinde bir insan sevgisini ele alan"eserler çıkardığı için ödüle layık bulunduğu açıklanmış.
Clezio'nun Türkçe'ye çevrilen kitapları: "Çöl", "Göçmen Yıldızı", "Altın Balık", "Okyanus Kokusu ve Angoli Mala", "Tutanak" ve "Ourania".

• Acaba Fransa'da da yazarlar, şairler ve sanatçılar tarafından "<ı>Clezio'ya Nobel ödül olarak değil, siyasi bir ücret olarak verildi!" denilerek imza kampanyası başlatılacak mı?

• Onurlu insanlar gerektiği zaman istifa etmeyi bilen insanlardır, diyenot düşmüştüm geçen hafta. Şimdi bu söze şunu da eklemeliyim: İstifaetmeyi bilen insanlar yaşadığı topluma ve bulunduğu konuma büyük saygıbesleyen insanlardır.

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali başlıyor.

• Yaşanan terör olayları sonucu Kuzey Irak'a yönelik operasyon içintezkereye oy vermeyenler hâlâ çözümün demokratik yollardan olmasıgerektiğini vurgulayıp duruyor. Nedense demokrasi bizim ülkemizde hepçıkarlar uğruna ayaklar altına alınıyor. Bu ülkenin askerine karşısaldırıda bulunanlar için demokrasi vurgusu yapılmıyor.
Demokrasinin bile ne olduğunu bilmeyen veya demokrasiyi bile kendiçıkarları uğruna çarpıtan kişiler var bu ülkenin meclisinde.

John Steinbeck "Gazap Üzümleri"

• Maliye Bakanlığı yurtdışında yaşayan Türklerin yabancı bankalardabulunan, tahmini, 150 milyar dolarını Türk bankaları üzerinden ülkeyesokmak için çalışma başlatmış.
Bu paranın onda birini bile ülkeye sokmayı başarırlarsa, işte o zaman krizin etkisini daha az hissederiz.

• Hükümetin ele geçirdiği kurumların başındaki kişiler, sadece gelecekiçin değil, aynı zamanda bugün için de yeterince güvence altınaalınıyor. Bilimsel düşünceden uzaklaşıp, verdiği her kararda siyasetibilimin önüne geçiren YÖK Başkanının maaşı şişirilip duruyor.
Acaba hâlâ Erdoğan Teziç YÖK Başkanı olsaydı, aynı şekilde maaşına çok kısa aralıklarla iki kere zam yapılır mıydı?

Jan van Eyck'in "Türbanlı Adam" portresi...

• Siyasi anlamda tek başarılarının ekonomi olduğunu vurgulayanlar, yaşanan ekonomik krizin ülkeye sıçramasından sonra hâlâ ekonomiyleövünecekler mi?
Başka bir başarıları var mı?
Yoksa şimdi de ekonomik kriz üzerinden mi siyaset yapacaklar?

• Zimbabwe'de enflasyon %231 milyon'a fırlamış. Daha önce herhangi bir ülkede böyle bir enflasyon oranı görülmüş müdür?

• Amerika'da NeuroSky adlı şirket beyin gücüyle oynanabilen "Mindset"adlı bir oyun geliştirmiş. Oyuncu, bilgisayardaki hangi karakterihareket ettirmek istiyorsa ona konsantre oluyor ve beyin dalgalarısayesinde başlık bunu algılıyor ve o karakteri hareket ettiriyormuş.

Attilâ İlhan'ın "Ayrılık Sevdaya Dair" şiiri...

Françoise Sagan: "<ı>Adaletsizliklekarşılaştığında, sağcı adaletsizliğin kaçınılmaz olduğunu, solcu isekabul edilemez olduğunu dünür ve buna göre davranır."

•Belçika, 1996 yılında PKK'nın kara para aklaması ve uyuşturucukaçakçılığı üzerine başlattığı Sputnik Operasyonunda el koyduğu 10milyon Euro'yu yargılama zaman aşımına uğradığı için PKK'ya iadeedecekmiş.
Bu iade şu dönemde terör örgütünün daha da güçlenmesi anlamına gelir ki bunda da Belçika'nın katkısı göz ardı edilemez.

• 9 yıl önce terörü bitirmek niyetiyle terörist başıyla görüşmeyapıldığı yönündeki iddialara ne zaman ayrıntılı bir açıklamayapılacak?

• Yabancı ünlülerin gazetecilerle ilişkilerinigören yerli ünlüler, biraz olsun işini yapmaya çalışanlara saygıduymaları gerektiğini anlayacaklar mı?

• Radikal Gazetesi "filmekimi" eki...

• Haldun Taner Öykü Ödülünü "Gönlümün Şirazesi Bozuldu" adlı kitabıyla Hasan Özkılıç kazanmış.

• Haftanın Filmleri:
- Vicdan, Yön: Erden Kıral
- Dinle Neyden, Yön: Jacques Deschamps
- Aşkın Peşinde (Elegy), Yön: Isabel Coixet
- Tropik Fırtına (Tropic Thunder), Yön: Ben Stiller
- Dehşet Treni (The Midnight Meat Train), Yön: Rhuyei Kitamura

• Okuduklarım
- Vatan, Hürriyet, Radikal, Taraf ve Sabah gazeteleri
- Radikal Gazetesi Kitap Eki
- Enis Batur'un "Bu Kalem Bukalemun" isimli deneme kitabı
- Cemal Süreya'nın "Sevda Szleri" isimli şiir kitabı

Tuna BAŞAR

 
Toplam blog
: 250
: 411
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

1985 yılının soğuk bir Ocak sabahında gözlerimi dünyaya açmışım. Gerçek ismim Mustafa. Sıradanlık..