Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '21

 
Kategori
Eğitim
 

Not Verilmese de Olur

Dönemin son günleri yaklaşırken ilkokullar hariç diğer kademelerde genel muhabbet öğrencilere nasıl not vereceğiz konusu üzerinden dönüyor. Dönem başından beri dersleri takip edip bir şekilde var olduğuna inanılan öğrencilere yüksek not verip diğerlerine ortalama bir not verilmesi gerektiğini savunanlar, hepsine 100 verip dönemi kapatmak isteyenler, hiç not vermek istemeyenler..vs hepsi ayrı birer tartışma konusu.. Bakanlık 16 Kasımdan sonra okulları tamamen kapatıp 4 Ocaktan itibaren yüz yüze sınavların yapacağını duyurmuş, ardından bilim kurulu kararıyla bundan da vazgeçip yüz yüze yapılacak sınavaları da iptal ederek performansa dayalı not verin şeklinde açıklama yapınca, dönemin notla nasıl değerlendirileceği de işin içinden çıkılmaz hale neden oldu. Liseler karneyi ikinci dönem yapılması planlanan sınavlara bırakarak ertelenmiş olsa da pek çok öğretmen birinci dönemin değerlendirmesini yapmak için kendince bir yol bulmaya çalıyor.  Ortaokullar da bi şekilde ders takip durumlarına vs dikkat edilerek bi kılıf uydurup karne hazırlanmasını istendiği için özellikle son günlerde EBA üzerinden gönderilen son dakika ödevler, sınavlar, performans çalışmaları havada uçuşuyor.

Malum, 2020 Mart ayında iki haftalık ara diye başlayan pandemi macerasında ikinci dönemi öyle böyle tamamlayarak birinci dönem verilen notları kabul edip, tekrar not verilmeden kapatmıştık.  Yaz döneminde hafiften normalleşelim derken beklenen olmadı ve okullar belli kademelerde bazı sınıflar yarı zamanlı açılıp bir çoğu da hiç açılmadan –açılanların da pek çoğu yine devam etmeden-uzaktan online yürütülmeye çalışıldı. Uzadıkça uzayan birinci dönemi bitsin diye dört gözle bekler olduk. Veliyi – öğrenciyi - öğretmeni hepimizi ayrı yıldırıp bezdirdi bu dönem. Şimdi de uzaktan eğitim uzaktan öğrenme sağladı mı sağlamadı mı diye çok merak ettiğimiz için herhalde; dönem başından bu yana nota takık olan  sistemimizde  nasıl not vereceğiz diye telaşlanıyoruz.

Şu dönemde, böyle sıkıntılı bir süreçte hala not diye bir derdimizin olması içler acısı gerçekten.  Şartları zaten eşit olmayan binlerce çocuk bir yana, saatlerce ekrana hapsolan, fiziksel ve psikolojik tonla olumsuz etkisini belki telafi etmekte güçlük yaşayacağımız bu kadar lüzumsuz bir dönemin notla değerlendirilip karne verilmesi hiç düşünülmemeli bile… Not olmasa ne olacak ne kaybedeceğiz, kayıp bir yıl var neredeyse.. Bunun akademik telafisinden çok, okula öğrenmeye karşı yarattığı tutumla,  sosyal duygusal gelişimde oluşacak sıkıntılar çok daha önemliyken, çocukları nasıl daha fazla zora sokarız mantığıyla not vermeye kalkıyoruz bi de…

Öz yönetim, öz düzenleme becerileri kazanmamış çocuklara uzaktan eğitim sürecinde notla değerlendirme yapmak adaletsiz bir yaklaşım olur. Öğrencilere verilecek düşük not vicdansızlık, yüksek not eşitsizlik olur.

Ne Eba TV, ne canlı dersler, ne ödev-performans  ya da sınav uygulamaları asla objektif bir değerlendirmeyle somut bir  ölçüt olamaz bu süreçte.. 

Pandemi dönemi herkes için yeterince zorlu ve yıpratıcı oldu. Daha fazla zorlamanın da lüzumu yok aslında. Özellikle öğrenciler en çok düşünülmesi gereken merkezdeyken, bu odak noktadan uzaklaşarak alınan saçma sapan yetişkin kararlarına sürekli uyum sağlamalarını ve ne söylenirse onu koşulsuz yapmalarını bekliyoruz.  Bence bu süreçte yetişkinlerin dengesiz kararlarına gösterdikleri sabır, sokağa çıkma kısıtlamalarındaki anlayışları ve boşa harcanan zamanları için bütün kademelerde tüm öğrencilere sadece teşekkür edilmeli....

 

Umarım öyle olur….

 

 
Toplam blog
: 55
: 866
Kayıt tarihi
: 19.10.17
 
 

Eskişehir doğumlu.. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu.. M.E.B de Rehber Öğretmen.. Md...