Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '12

 
Kategori
Dünya
 

Nota Irak’tan mı, Amerika’dan mı

Nota Irak’tan mı, Amerika’dan mı
 

Scott Taylor


Komşularla sıfır sorun, Arap Baharı, demokrasi diyerek Ortadoğu çemberi içinde gidiyoruz.

Ortadoğu, eş başkan, ılımlı İslam, eksen kayması, dindar nesil Neo otoman, BOP,  otokrasi, teokrasi, otonom, federe gibi söz ve terimleri halkımızın beynine kazıdık.

Dağdaki çobanın türküsünde bile Arap Baharı geçiyor ve Tekbir getirerek değneğini taştan taşa vuruyor.Hengame içinde Türkiye’ye  Irak notayı verdi. Nota bir anlamda uyarı. Konu, Türk Dışişleri Bakanı’nın Kerkük’ü ziyaret etmesi.

Kerkük, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı ve yeni statüye göre federe bir bölge içinde. Arapça, Kürtçe, Türkçe, Süryanice, İbranice dilleri konuşuluyor. Etnik nüfus bilgileri açık değil. Bilerek saklandığına ilişkin bilgiler var. 1930’lu yıllara kadar Kerkük’ün ana nüfusunu Türkmenler oluşturuyordu. 1930 ve 1940 yılları arası bölgeye Kürtler yerleştirilmiş ve 1959’ a kadar genel Kerkük nüfusunun yarısını Türkler, diğer yarısını da Araplar, Kürtler, Süryaniler, Ermeniler oluştururken sonraki yıllarda durum değişmiş. Diplomatic Observer ‘in  Kanadalı yazar, gazeteci, araştırmacı  ve çeşitli nedenlerle tam 19 kez Irak’ı ziyaret etmiş biri olan Scott Taylor’un, “Irak’ta Unutulan Türkmenler” adlı kitabına dayanarak, Batılı bir gazeteci gözü ile Türkmen Raporu başlığıyla,  verdiği bilgiye göre, yıllarca acı ile kaşarlanmış Türkmenler, hem Saddam döneminde, hem de öncesinden uzayan çile dönemi Kürtlerle devam ediyor. Her türlü politik baskı ve etnik şiddete  rağmen Türkmenler kendi öz kimliklerini gelenek ve göreneklerini büyük bir onur içinde koruyabilmişler. Yazara göre, 1500 yıldan beri Irak’ta varlığını sürdüren ve Irak nüfusunun %10’nu teşkil eden Türkmenler özellikle son yüzyılda planlı şekilde baskı ve şiddete maruz kalmışlar. Türkçe dilinde açık, net istatistiksel bilgi veren makaleye rastlamak zor. Belki de adımız ırkçıya çıkar korkusu ile sahip çıkamamışız şimdiye kadar.  

Yıllar sonra nihayet, Ortadoğu ve Türkiye kritik bir döneme girince Dışişleri Bakanımızın Kerkük’ü ziyareti  gürültü kopardı. Vay sen misin Kerkük’ü ziyaret eden!Sahi, Irak ne zaman bağımsızlığına kavuştu ve kendi başına nota verebiliyor? Bu Amerika notası olmasın! Dünyanın gidişatı…

Hüseyin Seyfi 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..