Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '14

 
Kategori
Bilgisayar
 

Notebook ısınması ve altın çözümleri nelerdir?

Çoğu notebook kullanıcısının en büyük sorunların biri hiç kuşkusuz notebook ısınmasıdır. Özellikle yaz aylarında çok daha belirginleşen notebook ısınmaları cihazların performanslarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Notebookların ısınmasına neden olan 2 önemli temel konu vardır. Bunlar :

1- İşlemci Kartı

2- Ekran Kartı

Ekran kartı tarafında sorun aslında çok da değildir. Çünkü Nvidia'nın Optimus ve AMD'nin Switchable Graphics teknolojileri gerek olmadığında ekran kartını kapatıyorlar. Ekran kartına gerek olduğunda ise yapılabilecek çok birşey yoktur. Çünkü ekran kartı gereklidir.

Ancak işlemci kartı durumda iş değişmektedir.Notebook kullanıcılarının büyük çoğunluğu ihtiyacından daha güçlü işlemcilere sahiptir. x86 mimarisinin bir gereği olarak bir işlemci daha çok iş yapabilmek için saat hızını arttırmak zorundadır. Bu durum da ısınmayı beraberinde getirir. Ayrıca gereksiz olarak 4 çekirdekli işlemcilerin kullanım oranının artması ısınmadan şikayetçi kullanıcı sayısını daha da arttırır.

Notebooklarda ısınma bir fan ve bakır borulardan oluşan soğutma sistemleri ile dışarıya atılmaktadır. Notebookların çoğunda işlemci ve ekran kartı için tek fan kullanılırken bazı modellerde her biri için ayrı soğutma sistemi kullanılabilmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki soğutma sisteminin doğru yapılanması ve yerleşimi çok önemlidir.

Notebooklardaki ısınma sorununu  4 şekilde çözmeniz mümkündür:

1- İşlemcinin maksimum saat hızını belli bir seviyede kısıtlamak (Underclocking)

2- işlemci voltajını azaltmak. (Undervolting)

3- Fanı ve bilgisayardaki tozları temizlemek

4- Termal macunu yenilemek

Eğer bu süreçler de çözüm alamıyorsanız sektörde  Erpa monitör gibi önemli  teknik servis firmalarına notebookunuzu götürmenizdir. Böylelikle notebooklarınız nefes alabilir.

 
Toplam blog
: 175
: 1323
Kayıt tarihi
: 21.01.09
 
 

Serkan Hacıömeroğlu 1 Kasım'da  Trabzon'da doğdum. Yüksek öğrenimi 2000 yılında tamamladım. Çeşit..