Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '07

 
Kategori
Haber
 

Noterde boşanmak

Noterde boşanmak
 

Bizi Avrupa birliğine almak istemeyen Fransa'da hükümet, anlaşarak boşanmak isteyen çiftlerin boşanma işlemlerinin mahkemede değil, noterde sonuçlanması için çalışma başlatmış.

Hükümet, "Mahkemelerin yükünü azaltmak ve daha hızlı yargı sistemi için bu tür bir değişikliğin gerekliliğini" savunuyor.

Merkez sağ hükümetin bu konudaki çalışmasına en fazla tepki, avukatlar sendikasından geldi.

Boşanma davalarından sağladıkları geliri kaybetmek istemeyen avukatlar, bu değişikliğe şiddetle karşı çıkıyor.

Hükümet, ayrılma koşulları konusunda tamamen uzlaşma sağlamış çiftlerin noter huzurunda boşanmalarının, çiftlerin daha sonraki yaşamlarını daha hızlı kurmalarına da yardımcı olacağını düşünüyor.

Fransa'da daha önceki sol hükümet de bu konuda bir çalışma başlatmış, ancak avukatların sert tepkisi üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Almanya'da da benzer bir taslak hazırlanmıştı. Bu taslak da şöyleydi:

Yeni kanun taslağı ile çocuksuz çiftler için boşanmada kolaylıklar getiriliyor. Çocuğu olmayan eşlerin, bu boşanma usulünden yararlanmak için, noter önünde yeni boşanma usulünü kabul ettiklerini ve mal paylaşımı, aile konutu konusunda da anlaştıklarını beyan etmeleri yeterli. Bu şekilde iradelerin belirtildiği noterden alınan belge ile, hâkim önünde yapılacak duruşma sadece basit bir formaliteden ibaret olacak. Çocukların haklarının korunması da boşanma sürecinden ayrı değerlendirilecek. Böylece çocukların haklarının daha etkin bir şekilde korunması amaçlanıyor. Amaç, uzun süre devam edebilecek olan mahkeme önündeki tartışmaların ve kavgaların çocuğu etkilenmesini engellemek.

Bence bunun bir ileri aşaması noterde evlenmek olmalı. Belki de bakarsınız noterde aynı anda hem evlenme hem boşanma da olabilir. Eşlerden birinin bir talibi varsa, noterde iki iş bir anda bitirilmeli.

Tıpkı araba satışı gibi.

Ne dersiniz?

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..