Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '19

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Notları İyi Ama...

Ülkemizde akademik başarı çocuklarımızın sınavlar sonucunda almış olduğu notları veya puanlarına göre şekillenmekte. Bunun yanında ebeveynlerin de çocuklarının akademik başarıları konusunda yaklaşımları genelde sınav notları veya puanlarına göre belirmektedir. Bu konu eğitim sistemimiz ile ilgili olmakla beraber, bu yazımızın konusu değil. Biz bu yazımızda, notları ortalama veya normal, ebeveyni memnun edecek seviyede olan çocuğun bunu sağlamada emsallerine göre çok daha fazla emek sarf etmesi durumundan bahsedeceğiz. Ders çalışmaya harcanan uykusuz geceler, soluksuz saatler sonucunda ancak emsalleri ile aynı notları alan çocuklara sahip olan ebeveynlere yönelik düşüncelerimizi paylaşacağız.

İyi Notları Almak İçin Gösterdiği Çabayı Kayıt Alarak Gözlemleyin

Eğer çocuğunuzun bu yoğun çabasından, bazı aileler için yıpranmasından, rahatsızlık duydu iseniz çok iyi ve kayıtlı gözlem yapın. Bu kapsamda çocuğunuz o notları alabilmek adına; bir gecede ne kadar çalışıyor, yardımcı kaynak ihtiyacı oluyor mu, sizden ne kadar yardım istiyor, yardım istediği konular neler, hafta sonu dersleri için ne kadar zaman harcıyor gibi hususları gözlemleyin ve kaydedin.

Notları Veren ile İletişime Geçin

Bu kayıtlarınızı öğretmen ile paylaşın. Sizin için bir karşılaştırma diğer veliler olabilir. Ancak bu seçeneği atlayın. Unutmayın her çocuk özeldir. Çocuğunuzda hiç bir sorun olmasa dahi, karşılaştırma yaptığınız arkadaşının yine gerisinde kalacak olabilir. Bundan dolayı siz ilk uzmana, öğretmene başvurun. Bu görüşmede, öğretmene durumu güzelce açıklayın ve rahatsızlık duyduğunuz durumdan bahsedin. Kendisine çözüm için başvurduğunuzu belirtin. Görüşmeye gitmeden önce konuşacağınız konuları, söyleme tarzınıza kadar çalışın. Aksi halde kullanılacak yanlış bir kelime öğretmeni, dersi anlatamamak, başka çocuğa daha çok özen göstermek vb. konularda suçlamaya dönüşebilecek, konu başka bir boyuta taşınacaktır. Özünde bir öğretmeni haksız yere suçlamış olacaksınız.

Notları Bir Kenara Koyup, Genel Yaşam Sürecini Düşünün

Çocuğunuzun notları konusunda tatmin oluyorsunuz. Ancak bunu sağlarken, emsallerine göre, çabası/kendisini yıpratması sizi rahatsız ediyor. Peki bunun sebebi akademik hayatı da kapsayan, genel yaşam sürecine ilişkin, başka bir sebep olmaz mı? Mesela kardeşini kıskanıp, ders çalışıyor gibi gözükürken aslında içinde patlayan yanardağı söndürmeye çalışıyor olamaz mı? Bu sebeple gerekli dikkati veremediğinden, zamanı etkin kullanamıyor, gerçek sebebi açıklamaktan çekindiğinden, size "anlamadım", "yapamadım önce bugün derste çözdüğümüz örnekleri bir daha çözdüm" gibi bahaneler sunuyor olmaz mı?

Öğretmenin Gözlemlerini, Düşüncelerini Önemseyin

Çocuğunuzun okul saatlerini siz, çocuğunuzun size anlattığı kadarı ile bilebilirsiniz. Okul, sınıf ortamında çocuğunuzu öğretmeninden daha iyi kimse gözlemleyemez. Bundan dolayı, özellikle iletişime geçtiğinizde veya sonra öğretmenin düşüncelerine değer verin. Bu düşünceler, çocuğunuz için yapılabilecekler konusunda mutlaka büyük yardımcılar olacaklardır.

Birleştirici Olun

Çocuğunuzun geçmiş hikayesini, genel gelişim süreçlerini, kısacası büyük bir paydayı sizden daha iyi bilecek kimse yok. Bu değerlendirme size ait. Ancak; bunu yaparken sürece kendinizi de dahil edin. Acaba eksik kaldığınız ya da yanlış yaptığınız şeyler var mı? Cesaretli olun ve bunlarla yüzleşmekten korkmayın. Öğretmenin size sağladığı gözlem ve düşünceler dahil olmak üzere hepsini birleştirin. Kendinizce, yapabildiğiniz kadar mantıklı bir sıralama ile mutlaka bir uzman ile görüşün. Uzman ile görüşmenizde bu birleşik düşüncenizi paylaşın.

Unutmayın! Ufak Bir Dokunuş Yeter!

 

 
Toplam blog
: 20
: 48
Kayıt tarihi
: 27.12.18
 
 

NASIL BAŞLADI? Her insanın hayatında dönüm noktaları bulunmaktadır. İşte “Ufak Bir Dokunuş Yeter”..