Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '14

 
Kategori
Tiyatro
 

Notre Dame"nin Kamburu

Notre Dame"nin Kamburu
 

Clopin


Dünya klasiklerinden Notre Dame'ın Kamburu eserini herkes bilir. Ya filmini ya da kitabını okumuşsunuzdur. Okuyanlar veya İzleyenler hemen hatırlayacaktır. Kızımın okulunda yabancı dil öğreniminde İngilizcelerini geliştirmek amacıyla seçtikleri bu müzikali çok yakında sahneleyecekler. Seyirci karşısında ilk defa sahneleyecekleri İngilizce müzikal için uzun zamandan beri çalışıyorlar.

Kızım Clopin rolünde. Clopin rolü hikayeyi anlatan kişidir. Bu oyunda iki tane Clopin var. Bu rolde şarkı söylenir, dans edilir ve Clopin güldürür tüm halkı.

Notre Dame Paris'in en ünlü kilisesidir. Bu kilisenin önüne bebekken bırakılan Quasimodo, kilisenin rahibi olan Frollo denilen aşık olmaması gerekirken Esmeralda'ya aşık olan kötü adam tarafından büyütülmüştür. Quasimodo fiziksel olarak kambur ve çirkin bir adamdır. Ama kalbi bir çocuk kadar temiz ve iyidir. Kilisedeki görevi ise çanları çalmaktır. Frollo denilen kötü adam, Quasimodo nun kilisenin dışına çıkmasına izin vermemektedir. Çünkü, Frollo Quasimodo'nun alay konusu olmasını istememektedir. Herzaman Quasimodo ya yemek getirir ve onunla ilgilenip ona ders öğretmektedir. Quasimodo nun kilisedeki arkadaşları ise heykellerdi. Onlarla konuşur ve şarkı söylerdi, ancak Quasimodo dışarıya çıkmayı hem hayal ediyor hem de çok istiyordu. Heykel arkadaşları Quasimodo'yu heveslendirerek dışarıda düzenlenen Şehir Festivaline çıkmasını sağlamıştır.

Ancak Quasimodo yu ilk gören Clopin onu alır ve Paris in çirkin yüzü olarak onu festivalde rezil eder. Quasimodo nun yüzü ve kamburu insanları ürkütmüştür. Halk Quasimodo ya işkence yapıp onu üzmüştür. Bunu gören Rahip Frollo ise izinsiz dışarı çıktığı için Quasimodo ya yardım etmemiştir. Quasimdo Frollo dan özür diler ama Frollo bu özrü kabul etmez. Kendisine yapılan kötülüklerden sonra Quasimodo kendisine yardım eden Esmeralda diye bir çingene kız ile tanışır. Esmeralda'da Quasimodo kadar iyi ve  saf kalplidir. Çingene olmasına rağmen fakirlere yardım etmeye çalışan Esmeralda'ya engel olan bir insan vardır. O da Esmeralda'ya rahip olmasına rağmen aşık olan Frollo dur. Esmeralda Quasimodo ya yardım etmek istemektedir. Ama Frollo buna izin vermeyerek orada bulunan askerlerin başındaki yüzbaşıya şunu söyler "Captan Phoebus çingene kızı öldür " Bu durum Esmeralda'yı kızdırır ve Rahip Frollo'ya kötü laflar söylemeye başlar ve Quasimodo' dan özür dileyerek şunu söyler " böyle olmasını istememiştim ".

Hikayeyi çok uzatmadan şöyle toparlarsak, Quasimodo Frollo ya karşı bir nefret duymaktadır. Bunun sebebi ise Esmeraldaya kötü davranmasıdır. Çünkü Quasimodo Esmeralda'yı sevmektedir. Ama hikayenin sonu kötü bitecektir çünkü, Rahip Frollo yaptığı kötülüklerin ve işlediği günahların cezasını çekerek yanarak ölmektedir. Quasimodo her şeye rağmen üzülmesini belli etmemektedir. Çünkü Frollo insanlara haksızlık etmiştir.

Bu hikaye niçin bu kadar sevilmiştir? Hepimizin kamburları vardır elbet. Kimisi görülür kimisi görülmez. İçmizin derinliklerindedir. Bu Yazıyı yazan Müzikalde rol alan Kızımdır. Hikaye anlatıcı Clopin tarafından özetlenen bu hikayeyi umarım beğenmişsinizdir.

Bu hikayedeki kahramanlar kendilerince sevmişler ve bu sevgilerini alamayınca yöntemler geliştirmişler. Kötü, iyi, güzel, çirkin her şey göreceli aslında. Kötü adam Frollo halbuki bir din adamı olarak Quasimodo'ya sahip çıkıp büyütürken ne kadar iyidir. 

 
Toplam blog
: 259
: 442
Kayıt tarihi
: 23.04.09
 
 

Merhaba ben Manolya. Edirne doğumluyum. Eğitim'e hizmet ediyorum ve bu yolun gönüllüsüyüm.Şiir yazma..