Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '08

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

NTV Radyo, BBC Türkçe'yi Dinliyor mu?

NTV Radyo, BBC Türkçe'yi Dinliyor mu?
 

Dinlememesi mümkün değil çünkü ortak yayın anlaşmaları var. NTV Radyo yayın akışı içerisinde, günün belirli saatlerinde, BBC Türkçe servisi yayın yapıyor. Oldukça da dolu ve seviyeli bir yayın kaliteleri var.


BBC Türkçe, Türk gazetecileri ve habercilik mesleği açısından da çok önemli bir kilometre taşı aynı zamanda. Medyamızın çok etkili kalemlerinden, duayenlerinden birçok ismin, BBC Türkçe servisinin koridorlarından geçip gelen kişiler olduğunu biliriz. Bunların içinde, belki de en spontan isim, merhum Başbakanlarımızdan Bülent Ecevit’tir.


Ben de mümkün olduğunca, NTV Radyo frekanslarından, BBC Türkçe servisini dinlemeye gayret ederim. Türkiye’nin, Londra’dan nasıl göründüğünü merak eder, ufkumu genişletmeye çalışırım. Ancak son günlerde dikkatimi çeken ve beni büyük ölçüde rahatsız eden birtakım nüanslar, aslında nüans gibi görünen önemli ayrıntıların altını çizmek istemekteyim.


Malum, Kıbrıs Rum Kesimi’nde geçtiğimiz günlerde bir seçim oldu. Ve Kıbrıs ’lı Rumlar, yeni liderlerini seçtiler. Umarım bu değişiklik, Ada barışına ve huzura sebep olur. Türk ve dünya kamuoyunda, oldukça iyimser bir hava oluşmasına da sebep oldu, bu son siyasal gelişme.


BBC Türkçe servisinin, NTV Radyo ’dan ortak yayınlanan bültenlerinde, bu konuyu irdelerken; Kıbrıs Rum Kesimi ‘nin yeni liderini, sürekli olarak “<ı>Kıbrıs Cumhurbaşkanı” tanımıyla andığını, buna karşılık KKTC Cumhurbaşkanı’ndan “<ı>adadaki Türk lider” şeklinde bahsettiğini dinlemekteyim.


Bu konular ufak ve önemsiz ayrıntılar gibi gelebilir pek çoklarına. Ancak, özellikle uluslararası ilişkilerde, bu tip nüanslar çok önemlidir ve egemenlik sembolleridir. Devletler ve onların destekleyenleri, karşı taraftaki muhataplarına ve tüm dünyaya, mesajlarını, bu tarz ince diplomatik adımlarla verirler.


BBC Türkçe servisi, pek tabi ki, bu konuya yaklaşım biçimini, baz olarak ele alıp kabul ettiği düşünce ve çizgiyi, çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu, BBC’nin anlayışı der konuyu kapatabiliriz. Ancak ortada, bir Türk yayın kuruluşunun da kullanmış olduğu inisiyatif mevcut ise o zaman birtakım soruları pek tabi ki sormamız gerekecektir.


Evet, çok değerli NTV yetkilileri; bana ve benim gibi düşündüğünü bildiğim pek çok insanımıza, hatta ve hatta devlet politikamıza göre; Kıbrıs Adası’nda, iki bağımsız devlet vardır. Bunlardan biri Kıbrıs Rum Devleti, diğeri de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Rum tarafında, yeni seçilmiş olan lider Kıbrıs Rum Devleti Cumhurbaşkanı’dır. Sayın Mehmet Ali Talat da –<ı>ki kendisini ben, pek çok konuda eleştiririm- KKTC Cumhurbaşkanı’dır. “<ı>Adadaki Türk lider” değildir.


Acaba NTV Radyo ve Televizyonu, BBC Türkçe servisinin yayınları ile ilgili ne düşünmekte, bu ayrıntıların farkına varmaktalar mıdır? Dinlemediklerini, bu haber metinlerini duymadıklarını, bilmediklerini düşünemiyorum bile.




@Geçen sene bugün "Sizi Gidi Kamu Kafalılar Sizi": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=28130


@Geçen sene bugün "Dünyanın En Anlamsız Yasakları -9-": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=28141

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..