Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '08

 
Kategori
Müzik
 

NTV Radyo’da Jacquelin du Pré (1945-1987) anılıyor

NTV Radyo’da Jacquelin du Pré (1945-1987) anılıyor
 

Bir trajik yaşamın kahramanı!..

O, E. Elgar’ın Op.85 Viyolonsel Konçertosunu, Viyolonsel Dağarı’na altın harflerle kazıdı. Ve, bu eseri yeryüzünde en iyi icra eden kişi olarak müzik tarihine geçti.

Sinemaseverler de tanıdı onu; “Hillary ve Jackie” adlı filmde.

İngiltere’nin Oxford kentinde, Derek du Pré ve piyanist Iris du Pré’nin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Viyoloselle ilk kez 4 yaşında radyodan duyduğu sesle tanıştı. Annesi ona bir viyolonsel aldı ve kendisi için şarkılar besteledi. 5 yaşında London Violoncello School’da eğitime başladı. Flüt eğitimi alan ablası Hilary du Pré ile bir çok yarışmalara katılıp birincilikler aldı. William Pleeth, Pablo Casals, Paul Tortalier ve Mstislav Rostropovich’in öğrencisi oldu.

NTV Radyo’da Serhan Bali, Pazar günleri yayınlamakta olduğu; klasik müzik kuşağı’ndaki ‘Kayıt Evreni’ adlı programında 5 haftadır Jacqueline du Pré’yi anmakta. Aralık 2007 de başladığı için de, Jacqie’nin ölümünün 20 yıl dönümü olarak sürmekte proram. Henüz bitmedi, devam edecek. Ne kadar sürecek, bilmiyorum. Ama her anını büyük bir dikkatle dinliyorum, bu viyolonsel dağarının önemli çellistinin sanat yaşamını.

Özel yaşamından kesitlerde var. Fırtınalı yaşamı, aşkları ve önemli kayıtları bu seride yeterince anlatılmakta. Itzhak Perlman, Zubin Mehta, Pinchas Zukerman ve David Oistrakh’la dostluklar kurup önemli kayıtlara imza atıyorlar.

Stephen Kovaçeviç ve Daniel Baremboim’le aşkları ve evlilikleri...

Kariyerini dönem dönem incelemekte Serhan Bali, du Pré’nin. Müzik yaşamında önemli yer tutan Pablo Casals... Elgar Op.85 kayıtının öncesi ve sonrası... Kovaçeviç’li günler!..

Ve tabii uğruna İsrail’e kadar gidip dinini değiştirdiği ünlü Piyanist ve Orkestra Şefi Daniel Baremboim... Moşe Dayan ve daha bir çok ünlü musevinin katıldığı görkemli bir düğün.

Müzik dünyası onları, modern Clara-Robert Schumann olarak anacaktı hep!..

Yine Serhan Bali, onun kayıtlarını çalarken 2005 yılında hep ‘yaşasaydı 60 yaşında olacaktı’ diye anons etti...

“Yaşasaydı 60 yaşında olacaktı...” 42 yılda sona eren bir yaşam için seçilebilecek belki de en tirajik tümceyi seçmişti sevgili Bali. Beni çok etkilemişti bu sözcükler. Radyom açık uyurum. Zaman zaman TR-3 ya da Ntv Radyo’da çalan Elgar konçertosunun tınılarına uyanırım ve hissederim elimde olmadan, kirpiklerimin ıslaklığını!.. Onu bilinçaltına belki de du Pré yerleştirmişti!

...............

Çok güç de olsa bir albümünü yakalamıştım o zamanlar D ve R da. EMI firmasının orijinal kayıdı. 7243 5 8659726 kod numaralı. 3 CD den oluşan bu kayıtta; ilk iki CD, Elgar op.85, Dvorak, Haydn 1 ve 2 ve Boccherini viyolonsel konçertoları.

3. CD, Beethoven, Brahms, Frank eserlerinden oluşan bir resital CD. si.

Kayıt notları:

19 Ağustos 1965, Londra Senfoni Orkestrası, Sir John Barbirolli

11 Kasım 1970, Şikago Senfoni Orkestrası, Daniel Barenboim

17-24 Nisan 1967 Englısh Cfamber Orchestra, Daniel Barenboim

13 Ekim 1967 Londra Senfoni Orkestrası, Sir John Barbirolli

Bulabilir misiniz bilmiyorum, bu trajik yaşamın kahramanının sözünü ettiğim albümünü. İnternet sorgulamalarımda stoklarda yok gözüküyor. Yine de elde etme olanağı olduğunu umuyorum.

Bu Pazar yine var Jacqueline du Pré. NTV Radyo 09.00-11.00 arası ve yine Serhan Bali olacak mikrofonda. 6. Haftayla devam edecek bu seri, ne zaman bitecek bilmiyorum.

Bildiğim tek şey, du Pré için:

“Yaşasaydı 62 yaşında olacaktı!”

............

Kaynaklar:

http://www.kazete.com.tr/arsiv/2006/55/index.php?sayfa=mine&bolum=yazarlar

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..