Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Nüfus artışı ve refah…

Nüfus artışı ve refah…
 

Nüfus Artışı ve Refah…

Günümüz dünyasında nüfus artışı ile refah ters orantılıdır. Birazıcık düşünebilen herkes bunu kabul etmiştir. Küresel ısınmanın, iklim değişikliklerinin daha da olumsuzlaştırdığı nüfusun artış sorununda insan oğlu artık bakabileceği kadar değil toprak ananın besliyebileceği kadar çocuk yapmalıdır. “Benim ekonomik durumum iyi ben yapayım” demek, dünyaya getireceğimiz nüfusun yarınını karartmaktan başka bir işe yaramıyacaktır.

Bütün canlılar gibi, insanların da yaşamdaki en büyük dürtüsü şüphesiz üreme dürtüsüdür. İnsan haricindeki canlı topluluklarının artışı ekosistemler tarafından kontrol edilmektedir. İnsan zekası ve teknolojisi sayesinde böyle bir kontrolün dışında kalmayı başarmıştır. İnsan, canlıların en az üreyenlerinden birisi olmasına rağmen, dünya nüfus artışı günümüzün önemli sorunlarından biridir.

Günümüzden 10-12 bin yıl önce 80 milyon civarında olan dünya nüfusu 1650 lerde 500 milyona ulaşmıştır. Son 350 yılda ise, 500 milyondan 6 milyara yükselmiştir ve her yıl yaklaşık 97 milyon insan katılmaktadır. Günümüzde dünya nüfusunun ortalama artış hızı %1, 7'dir. Gelecekte aynı hızla artmaya devam ederse, yaklaşık 41 yıl sonra dünya nüfusu ikiye katlanacaktır. ABD’li uzmanlar 2075 yılında dünya nüfusunun 30 milyara yükseleceğini tahmin etmektedirler.

Bu artışta şüphesiz tıbbın ilerlemesine paralel olarak ömrün uzamasının yanında insanların tek tek bakıldığında hissedilmeyen ama katlanarak üremesi etkendir. Katlanarak üremeye bir hikaye ile örnek verelim.

Ülkenin birinde kral usta bir satranç oyuncusudur ve önüne geleni yenmektedir. Onunla oynayanlar yenebilirlerse ödüllendirileceklerini bildiklerinden ellerinden geleni yaparlar, ama nafile. Krala rakip dayanmaz. Birgün köyün birinden yaşlı bir adam rakibi olur. Uzun uğraşlardan sonra kralı yener. Kral “dile benden ne dilersin diye sorduğunda, Allahtan sağlığınızı dilerim. Başka bir şey istemez” yanıtı alır. Yaşlı adamın tok gözlülüğü çok hoşuna gider kralın ve israr eder. O zaman yaşlı adam, “şu satranç tahtasının ilk karesinden başlayarak her kare için iki katı tane buğday isterim” der. Durumun vahametini farketmeyen kral ilk karelere düşen sayıdaki buğdayı kendi sayıp, saray erkanına işi devreder. Bir süre sonra sarayın buğday ambarının tamamının bile yetmiyeceğini gören kral, yaşlı adama, “beni bir kez daha yendin” der.

Nüfusun giderek çok daha hızlı bir şekilde artmasının asıl sebebi budur. Nüfusu 100 milyon olan bir ülke %5 arttığında 105 milyon olurken, on milyon nüfusa sahip bir ülke aynı artış hızı ile on milyon beşyüzbin olacaktır. Gelişmiş ülkelerde refahın giderek yükselmesinin nedenlerinden biride kuşkusuz budur.

Ülkemizin bu günkü nüfusu 71 milyondur. Gelişmişlik seviyemizde ortadadır. Daha hızlı gelişmek, refah seviyemizi yükseltmek için iki yol görünmektedir. Ya olanaklarımızı çok hızlı arttırıp insanlarımıza günümüz dünyasında hakettikleri refahı sağlıyacağız, eğer bu konuda gücümüz sınırlı ise nüfusumuzun çoğalmasını önleyeceğiz. Tabii ki gönül birinci şıktan yanadır. Ama mevcut imkanlar her ne olursa olsun sadece ülkemiz adına değil bütün dünya adına nüfus artışını önlemeyi gerektirmektedir.

Pazartesi, Mayıs 25, 2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..