Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '09

 
Kategori
Seçim
 

Nüfus kağıdında TC kimlik numarası olmayan kaç seçmen var?

Nüfus kağıdında TC kimlik numarası olmayan kaç seçmen var?
 

Haberde “Milyonlarca kişinin oyu tehlikede!” diyor (1). Nüfus kağıdında TC kimlik numarası yazmayanlar 29 Mart seçimlerinde oy kullanamayacak. İçişleri Bakanlığı nüfus kağıtlarını değiştirmek isteyenler için Cumartesi ve Pazar günleri Nüfus Müdürlüklerinin açık olması için bir genelge göndermiş.

Seçimlerde oy kullanma hakkı olan seçmenlerden kaçının TC kimlik numarası olan resmi bir kimliği yoktur. Bu konudaki haberlerde 10 milyon gibi ya da milyonlarca gibi sayılar telaffuz ediliyor. 10 milyonsa bunun anlamı seçmenlerin yüzde yirmisinin oy kullanamayacağıdır.

Nüfus kağıdında TC kimlik numarası olmayanlar hangi kesimlerde yoğundur?
- Sosyal güvencesi olmayanlar
- Son yıllarda resmi işlem yapmamış olanlar.
- Kırsal kesimde oturanlar
- Kadınlar

Kaç seçmenin nüfus kağıdında TC kimlik numarası yazmadığı bilgisi sistemden kolayca bulunabilir. Öncelikle o sayı resmi olarak açıklanmalıdır

Ülkemizde nüfus müdürlüklerinin önümüzdeki 2 haftada nüfus kağıdı hazırlayıp verme kapasitesi nedir?

Nüfus müdürlükleri tam kapasite ile çalışması durumunda teknik olanakları birim zamanda kaç nüfus kağıdının değiştirilmesine olanak sağlıyor?

- Bir nüfus kağıdı verme işlemi kaç dakika sürüyor.
- Kaç noktadan nüfus kağıdı verme işlemi yapılıyor?
- Nüfus kağıdı verilirken onaylayan kaç kişi var?

Eğer söylendiği gibi 10 milyon seçmenin nüfus kağıdı değiştirmesi gerekiyorsa ve bu 10 milyon kişi başvurursa, bu kadar kişiye verilecek sayıda boş nüfus kağıdı var mı?

Nüfus kağıdında TC kimlik numarası olmayanların oy kullanacağı çok önceden bilinmesine karşın neden toplumu harekete geçirmek için neden yalnızca 2 hafta kalması beklendi?

Bu soruların yanıtları olmalıdır.

(1) Milyonlarca kişinin oyu tehlikede! (15-3-2009, Milliyet): http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=turkiye&ArticleID=1071277&Date=15.03.2009

Ankara, 15 Mart 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..