Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '10

 
Kategori
Güncel
 

Nükleer Cumhuriyet'in 100. Yılında !

Nükleer Cumhuriyet'in 100. Yılında !
 

Hidrojen en son önce su, güneş, rüzgar, jeotermal, biyo kütle


NTV'de geçen hafta yayınlanan programda artan benzin fiyatları konusunda Banu Güven ile Sayın Enerji Bakanı'nın bir röportajı vardı. Banu Güven gazeteci ve haber spikeri olarak son derece net sorular sordu. İşte sorulardan bazıları; Nükleer Enerji'yi ne zaman kullanabileceğiz ? Nükleer Enerjide ihale verilen ülkeler daha önce nükleer enerji projesi yapmışlar mı daha doğrusu bitirdikleri ve inceleme imkanının bulduğunuz santral var mı ? HES'lerin amacı ve gayesi, elektrik enerjisi elde etmek mi yoksa doğayı tahrip etmek mi ? Benzindeki vergiler düşürülebilecek mi ?

Cevaplar; Gelecek 5 yıl içinde nükleer enerji ile ilgili somut bir gelişme yok öncelikle diğer kaynaklar kullanılacak. HES barajlarının sayısı giderek artırılacak, Rüzgar enerjisi devreye sokulacak, güneş enerjisi ve evsel ve endüstriyel atıklardan enerji sağlanması yolları aranacak. En son sıra nükleere gelecek. Benzinde şu durumda indirim yok ama artış az olacak, bu konu maliye ile konuşulacak.

Yorumlar; Nükleer enerji dünyada tüm önde gelen ülkeler kullanmasına ve ABD'nin soğuk eyaletlerinde -30-40 derecelerde nükleer enerjiden elde edilen elektrik kullanılmasına rağmen ülkemizde önümüzdeki 5-10 yılda yok. Asıl büyük hedef 2023 Cumhuriyetimizin 100. yılı. Bu hedef son zamanlarda pek çok proje için göz önüne alınan büyük bir hedef. Nükleerden önce memleketin bütün boşa akan suları, boşa esen rüzgarları, atıkları kullanılacak ve doğa tahribatına neden olmadan ! mevcut enerji kaynakları kullanılmayacak. Ülke etrafındaki denizlerdeki ve ülke içindeki zengin petrol yataklarına dokunulmayacak ki en büyük vergi kalemlerinden biri olan yurt dışından petrol alımı devam etsin. Ya da 20123 hedefi olarak dünyada hiç petrol kalmayınca ülkemizdeki petrol ve doğal gaz rezevlerini faaliyete geçireceğiz ve nükleer enerji gibi zararlı (!) bir enerjinin yerine daha çevre dostu bir enerji (!) kaynağının geliştirilmesini bekliyoruz.

Sonuç: Ülkemizde doğudan vergi toplamak mümkün değil dolaylı vergiler (petrol ürünleri, otomotiv, tüpgaz, sigara, içki vb.) her zaman için en büyük gelir kaynağı. Dolaylı vergi için üretim yapan üreten ve satan ülke olmak gerekiyor. Ülkemizde en büyük ihracat kaynakları tarım ve turizm. Memlekette en az ekonomik ve devlet desteği alan kesimler ise bitirilmek istenen tarım ve sözüm ona çapulcu turistler. Eyfel kulesine dünyanın her yerinde yılda bilmem kaç milyon turist gelir bizim Avrupa Kültür Başkenti istanbul'un her yeri tarih, her yeri turizm ama gelen turist sayısı düşmüş. İyi ki Antalya var o da olmasa turizmde de yandık. Ülke ekonomisine en büyük girdi sağlayan iller arasında ilk sıralarda kim geliyor Antalya (turizm ve tarım). En az destek alan iller sıralamasında ilk sıralarda kim geliyor, Antalya.

Nükleer enerji zararlı (!) daha iyisi inşalah 2023'de daha memleketin bitirilecek suyu, rüzgarı, güneşi var.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..