Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '11

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Nükleer santrallerin sermayesi nereden geliyor?

Nükleer santrallerin sermayesi nereden geliyor?
 

Ret edilemeyecek bir gerçek var ki o da ülkemizin enerji ihtiyacı… 

Fakat unutulmaması gereken bir gerçek de var ki; nükleer santraller şu anda dünyanın başına bela olmuş durumdadır. 

Enerji için başka alternatifler bulabiliriz ama bir felaket durumunda yaşadığımız yerin veya hayatımızın alternatifi yoktur. 

Bu bakımdan baktığımızda enerjiyi temin etme veya üretme yolları çeşitli iken felaket durumunda olayları geri döndürme şansımızın olmadığı açıktır. Peki bu durumda neden bu ısrar diye düşünmeden edemiyor insan. 

Bunun altında muhakkak ülkemiz tarafından bağlayıcı bazı anlaşmalar yatıyor diye düşünürken birden tesadüf eseri gördüm ki, bu santrallerin kurucusu ve ortağı konumunda olan firma Çalık Gurubu… 

Acaba demeden edemiyor insan bu ısrarın nedeni bu mu? Diye… 

Birde bir yazı okumuştum bizim Bor madenlerinle çalışan araba üretilmiş fakat patent bekleniyormuş. Arabada enerji kaynağı olarak kullanılabildiğine göre bu madenler enerji üretiminde de kullanılabilir demektir. Ülkemizde bol miktarda var. Nükleer Santrallerine yapılacak yatırımlar yerine bu madenleri değerlendirmek ve enerji üretmek daha mantıklı değil mi? 

Yoksa bunun içinde Etibank’ın ABD’ye satışı mı? Beklenmekte… 

Çünkü bu madenler Etibank’ın işletmesinde ve satış gerçekleştiği anda kullanım hakkı alıcı firmaya geçecek. Bizim enerji kaynağımız olabilecek bu madenlerde ABD’nin enerji kaynağı haline gelmiş olacak. 

ABD olsun AB devletleri olsun bilindiği üzere kendi ülkelerinde kaldırdıkları teknolojileri veya kendi ülkeleri için tehlikeli gördüklerini bizim gibi gelişmesini tamamlayamamış ülkelere yamamaktadır. Bu durumda böyle bir yamama durumu olarak ta göze çarpmaktadır. Bir noktada çöp olan eski teknolojileri paraya çevirmekteler. 

Nasıl yani diye sormayın şayet bunu da düşünemiyorsanız yazıktır. Bu santral hangi para ile yapılacak dışarıdan gelen kredilerle peki bu krediler ne için verilmekte Nükleer Santral yapımı için sen ben kendi teknolojimi geliştireceğim dersen ne olacak kredi musluğu kapanacak… 

Hani hep övünülen yol yapımları var ya! İşte onlar gibi borç veririm ama bu parayla sen yol ve park yapacaksın. Kredi veririm ama sen Nükleer Santral kurarsan veririm. 

Başkasının parası ile yapılan hesapta ya açık verirsin yada zarar edersin. Elin mahkum para kiminse aldığın düdük ile onun istediği şarkıyı çalacaksın. 

Sonuçta bu büyük devletler kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmekteler bunu kınamıyorum. Fakat ufak çıkarları için ülkelerinin geleceğini satmaya kalkanlar… 

İşte onlar kınanmalıdır… 

Netice itibarı ile enerji için çeşitli kaynaklar sunulabilir ama bir yok oluşun telafisi olmaz. Bu yüzdende Nükleer Santrallere hayır demek gerekir. 

Tabi çıkarlarından dolayı kulaklarını bu haykırışlara tıkayanlara duyurabilirsek… 

Saygılarımla 

Burçak YAZICI 

 
Toplam blog
: 168
: 1098
Kayıt tarihi
: 02.07.10
 
 

4 kasım 1996 yılında İstanbul'da dünyaya geldim. Bu sene ilköğretimden mezun oldum. Okul hayatımd..