Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '11

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Nükleere Referandum...

Nükleere Referandum...
 

CHP'nin bedelli askerlik girişimi, seçim yaklaştıkça geliştirdikleri popülist bir söylem olabilir. Aslında bu söyleme sahipken AK Partinin hadi deyip bedelli kanununu çıkarması iyi olurdu ama Başbakanımız hayır dedi. Hayır demekle kalmadı, bedelli konusunu gerekirse referandumla halka sorarım dedi.  

Bunları izlerken düşünmeden edemiyorum. Bedelli askerlik bir çok insan için önemli bir konu, seçim vaatleri arasına girebilir. Ama asıl konu zorunlu askerliğin kaldırılması olmalı. Oysa bunu daha konuşacak düzeye gelemedik bile.  

Öte taraftan eğer önemli konular halka soruluyorsa, neden nükleer enerji kullanımı halka sorulmuyor? Değil bugün yaşayanları, bundan sonra yaşayacak olan kuşakları etkileyecek bu kadar önemli bir konu, nasıl bir hükümetin tasarrufunda olabiliyor? Bedelli konusunda bu yükün altına girmeyen bir başbakan, böyle bir konuda nasıl sorumluluk alabiliyor?  

Çernobil'i yaşamış ve TV'den elinde bir bardak çayla radyasyon yok diyen bakanların canlı tanığı olarak, bu konuda devlete olan güvensizliğimizi anlamaları gerekir. Bakan çay içti, ama Karadeniz Bölgesinde artan kanser vakaları radyasyon olduğunu çoktan kanıtladı. Oysa bugün Japonların yaptığı gibi halkı uyarıp, korumak gerekirdi. Gerekirse bölge boşaltılmalıydı. Bütün bunları yaşadıktan sonra kim kendi topraklarında, bir de Rusların kuracağı bir nükleer santral ister?  

Şu anda Japonya'da yaşananlar olmasaydı da halkın büyük kesmi nükleere hayır derdi. Bütün dünya bu enerjiden kurtulmaya çalışırken bizim başka bir ülkeye havale ederek nükleer santral kurmamız doğru mu? Üstelik ülkemiz rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanılacak bir ülke. Halka elektriksiz yaşam mı, nükleer reaktör mü diye sorsalar bile evet yanıtı alamazlar.  

Bir ülkenin geleceği konusunda bu kadar kolay karar verilmemeli. Yatırımlar insanlar içindir. İnsanların istemediği bir yatırımı yapmak ise dayatmadır.  

İktidar partisi seçimden önce bir nükleer dayatmasına devam ederse, demokratik gelişmeler ve ergenekon davası hatırına aldığı oyları kaybeder. Ayrıca onların kaybedeceği oydan çok çok daha önemlisi biz geleceğimizi kaybedebiliriz.  

Yok yakın ülkelerde varmış vb. açıklamalar kusura bakmasınlar ama kimseyi tatmin etmeyen açıklamalar.  

Çocuklarımız için sonuna kadar nükleer santrale hayır...  

 

 
Toplam blog
: 111
: 5210
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

1997 yılında öğretmenliğe başlamış bir mühendisim. Bir oğlum var. Çocukları ve yaşamı seviyorum. ..