Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '07

 
Kategori
Gelenekler
 

O - seibo (yil sonu hediyesi)

O - seibo (yil sonu hediyesi)
 

Buraya geldigimin ilk yili idi. Kasim ayinin baslarindan aralik ayinin ortasina dogru esimin ailesinin evine buyuklu kucuklu paketlerde yiyecek, icecek gelmeye basladi. Bazilari akrabalardan bazilari is iliskisinde bulunduklari kisilerden. Merakimi yenemeyip sordum esime. O burada genellikle is iliskinde bulunan kisilerin ve karsilikli minnet duygusu icinde bulunan kisilerin birbirlerine yil sonu hediyesi yolladiklarini soyledi . Bu gelenegin adinin O-SEIBO oldugunu soyledi.

Ben de yillardir degisik nedenlerle minnet duydugum kisilere, ozellikle doktoruma her yil yollarim. Onlardan tesekkur karti gelir. Bu yilda minnet duygusu duydugum bazi kisilere, ornegin cocuklarimi her zaman goturdugum kulak burun bagaz hastaliklari doktoruna, kirkyama ogreten kisiye ve altenatif tedavi gordugum doktoruma yollarim. Yollanacak hediyenin kalici degil tum ailece yenilip icilebilecek sey olmasi onemli.

Resimdeki tatlinin da bulundugu bir kutu tatliyi doktoruma yolladim . Devlet hastanesinde bu tur uygulama yasak .
Tatlinin en alttaki bolumu belki inanmayacaksiniz ama kucuk kirmizi fasulye (azuki) den yapilan bir ezme , ust kismi burada YOUKAN denilen bir tur jole . Tatli olmasindan cok hazirlanis sekli cekti beni kendine . Nasil kiyarim kesmeye :)) Ilginc yani icinde bir kac tane altin , evet gercek altin yontusu var . Burada ozel gunlerde icilen SAKE(pirinc ickisi) icinde de vardir .

Ben de evde ogrettigimin ogrencilerimin bazilarinin velilerinden bu tur hediyeler alrim ama hapsinin karsilik olarak hediyem hazirdir . Yollanan hediyenin yari degeri para bedelinde olan bir hediye .

Ayrica yakinda "Merry Christmas " var . Bir iki dini bunyasinde bulunduran bu toplum Santa Claus dan hediye bekler . Ogrencilerim icin ise o tur hediyeleri ismarladim . Gelince onu da resimleyip fostermek isterim .

Aralik ayi herkesin degisik partilere katildigi hediyelerin degistirildigi cok telasli gecen bir ay bizler icin .

Ulkemizde ise bize ozgu telas ..kurban bayrami yaklasiyor degil mi ?

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..