Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '18

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

O, Hiç "Büyük Yokuş" Sevdalısı Olmak İstemedi

O, Hiç "Büyük Yokuş" Sevdalısı Olmak İstemedi
 

Bartın'ın meşhur "Şelale" si.


       Erkan Aşcıoğlu. O bir duayen. Bartın’da doğdu, Bartın’da 81 yaşına rağmen, kalemi bırakmayanlardan. O hem araştırmacı, hem yazar. Hem şair. Talihsizliği, Büyük Yokuşta olmaması. İstanbul’un basın  otağı olan bu yerden yetişseydi, ismi, dünyanın dört bir tarafında anılırdı.  Neden şimdi  anılmıyor? Neden  hep mahalli kaldı bu arkadaşımız? Şartlar öyleydi. Bab-ı Ali’den yetişseydi, onu sık sık göremezdik aramızda.

       Hep mahalli kaldı. Memleketine sayısız faydalarda bulundu,  eserler kazandırdı, gönül kafeslerini aydınlıklara açtı halkının. Göğüs kafeslerinin içine, gönlüne, yabancı  yağmur damlası dahi düşsün istemedi. Kısacası, kendi gönlüne sahip olmak istedi. Nitekim de öyle yaptı. Bir yağmur tanesi yalnızlığı ve sessizliği ile kendisini işine verdi. Sessiz ve derinden.

       O, Bab-ı Ali’lili olmak istemedi. Çıkmak istemedi o  büyük yokuşları. Bartın’a, Bartın’lılara faydası olsun istedi. Hep  Bartın’da kaldı. Bartın’lı oldu.

       O, Büyük Yokuşu hiç sevmedi. Bab-ı Ali’de mesken tutmak istemedi. Hep Bartın’da kaldı. Kalemi ile Bartın’a hizmet etti.

       Şimdilerde 95 yıllık Bartın Gazetesinde namlı köşe yazarlarından. İyi ki diyoruz,  Bab-ı Ali’ lere kaptırmamışız onu. Bab-ı Ali’de, bir defa 95 yıllık gazete yok. Olsa bile içeriği yok. Kimler geldi, kimler geçti bu ödüllere doymayan gazeteden  Ha Babam Sınıfının  Yazarı Rıfat Ilgaz da buranın yazarları arasındaydı. Evveliyatı çok zengin. Hiçbir Bartınlı gazetecide olmayan hasletleri ile Aşcıoğlu, hakiki manada bir basın emekçisi.

       O şimdi, 60 ncı meslek yılını kutluyor sessiz sedasız. Liseyi Zonguldak’ta bitiren Aşcıoğlu’nun basın dünyası upuzun. Bab-ı Ali’yi ve içindekileri hiç kafaya takmadı. O daldan eğme değil, kökten sürme bir gazetecisiydi. Şimdikilerin naylon gazetecisi değil !

       Lise yıllarında şiir yarışmaları ile başlayan hayatı uzun soluklu gazete sahipliği yapan, vurduğu yerden ses getiren Aşçıoğlu, tanınmış dergilerde yazılar yazdı ayrıca. Bartın’a ait sayısız kitapları olan Erkan Aşcıoğlu  Güzel  sanatlar dernekleri kurdu, radyo sohbetleri yaptı, Lions’ta yurdu tanıtıcı önemli görevler üstlendi.  Bir çok basın teşekkür ödülleri, Türk Konseyi üyeliği yaptı.  Basın Birliği, belediye mevlis üyelikleri, Bartın Ticaret ve Sanayi Başkanlığı ve dergilerde, gazetelerde, yayınlarda, araştırmalarda makale ve yazıları ile Bartın’ın fikir dünyasını aydınlattı hep.

       1963 ve sonraki yıllarda Varlık, Türk Dili, Hisar, Ajans-Türk ve Çağrı dergilerinde şiirleri yayınlandı. 1963 ve 1989 yıllarında Bartın Güzel Sanatlar Derneği’ni kurarak etkili bir şekilde tiyatro, edebiyat, şiir, müzik ve folklor faaliyetlerinde bulundu.

       Bu güne bu gün Bartın hakkında gelmişi, geçmiçi ve geleceği için bir araştırma istense, Aşcıoğlu’nun yapıtları,  ilk başvuru kitabı olarak karşımıza çıkacaktır. Ne büyük bir saadet değil. Bu neyi gösterir? “Memleket, Erkan Ahçıoğlu’ndan sorulur” demektir.

       O bir duayen araştırmacı yazar. O, daldan eğme değil, “kökten sürme” bir basın emekçisi. Bu günlerde 60 ncı meslek yılını kutluyor dostları ile güzellikleriyle sevgileriyle eşsiz takipçiliği ile.

       O, Bartın’ın gururu. O bir duayen. Bab-ı Ali’ de  gazeteci geçinenlere taş çıkartan bir hami, bir şefkat timsali. 60 ncı yılında seni  kutluyoruz, önünde eğiliyoruz.

       Nice yıllara diyoruz.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

BARTINI KAPSAYAN DOPDOLU BİR YAPIT. YAZARA  AİT.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

BARTININ SEVİLEN ARAŞTIRMA GAZETECİSİ ERKAN AŞCIOĞLU

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve yazı

MUHTELİF ZAMANLARDA,  ALDIĞI PLAKETLER,  DOLAPLARA MASALARA SIĞMIYOR.

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..