Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '09

 
Kategori
Dünya
 

O-ba-ma : O bizimle beraber.

O-ba-ma : O bizimle beraber.
 

Amerika Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın üç ismi de ayrı bir özellik ve güzellik ifade ediyor.

Baracak (barik), bizde daha çok "mübarek" kalıbıyla kullanılan kelimenin kökeni oluyor. Kutsal olan, kutsi değerler taşıyan anlamına geliyor.

Hüseyin ise, bilindiği üzere Peygamberimizin iki güzide torunu, Hz.Ali ve Hz.Fatıma'nın çocuklarından ikincisinin ismi. Kelime (hasen) kökünden türüyor ve "çok güzel olan" anlamına geliyor.

Başkan'ın soyadı olan Obama sözcüğü daha da ilginç bir anlam taşıyor. Ancak sözçük Farsça olarak düşünüldüğünde kazanıyor bu anlamını: O-ba-ma: O bizimle beraber, anlamına geliyor Farsça.

Bazı İranlıların "Obama" sözcüğünün anlamından hareketle, Barack Hüseyin Obama'nın ahir zamanda gelecek ve dünyanın en büyük ordularına kumanda edecek olan "büyük kurtarıcı" olduğuna inanıyorlar. Çünkü bu büyük kumandan Müslüman bir kumandan olacak..

Bu öngörü, kehanet veya umutlar ne kadar gerçektir ya da gerçekleşecektir ayrı konu. Ama ortada gerçekleşen bir şey varsa o da Obama'nın Sarkozy gibi "Türke gıcık" bir adam karşısında bizden yana açık tavır koymasıdır. Türkiye'yi patronu oldukları AB'nin içine almamak için değme oryantallere taş çıkartacak derecede "kıvırtma"lar yapar Fransa ve Sarkozy karşısında Amerika Başkanı tam da "bizimle beraber" olan bir adam gibi hareket ediyor.

Türkiye'nin NATO içindeki önemini vurgulayarak, AB içerisinde yer almayı hak eden bir ülke olduğunu Sarkozy'nin yüzüne yüzüne çarpıyor. Sarkozy'nin konuya soğuk bakarak, Türkiye'nin "köprülüğünden" dem vurması karşısında Obama da, onun akşam yemeği davetini kabul etmeyerek bu efendiyi "refüze" ediyor.

Kim ne derse desin, sonuçta maksadı ne olursa olsun, bugün açık bir gerçek olarak karşımızda duran, Obama'nın tam da isminin anlamına uygun olarak "bizimle birlikte" hareket ediyor olmasıdır. Gerçekten de bizden biri olarak konuşması ve davranmasıdır.

Amerika Başkanı Türkiye'ye çok değer veriyor, bu kesin. Türkiye'nin Müslüman kimliği ve demokratik yönetim biçimiyle bu coğrafyada güçlü ve etkin olmasının anlamını kavramış Obama.. İster dünya barışı için olsun, ister Amerika'nın imajının düzeltilmesi için olsun, Obama gibi birinin yanınızda olmasının anlamı çok büyüktür.

Obama'nın bu tavrı karşısında "kibirli fukara" şapşallığını terkedip bu "güç"ten sonuna kadar yararlanma çabası içerisine girmeliyiz. Bugün hala "Beşiktaş iskelesinden denize atılan Amerikan askerleri" nostaljisiyle ABD karşıtlığı yapmak, ulusalcı hezeyanlar içine girmek bize bir fayda sağlamaz.

Obama'nın Amerikası, Bush'un Amerikası değildir çünkü. Yakın bir gelecekte "Amerika ulusalcılığı" Obama'yı karşısına aldığında Türkiye gibi güçlü bir müttefik de onun yanında olmalıdır.

Belki de Obama, Türkiye başta olmak üzere İslam coğrafyasının güçlenmesini, global bir güç haline gelmesini bundan istiyordur.

Güçlü müttefik istiyorsan, Müttefiklerini güçlendireceksin!..

Obama bunun farkında da biz farkında mıyız?

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..