Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '09

 
Kategori
Deneme
 

O bir'e

Insan ne garip bir varlik diye dusunmeden edemiyorum. Ben dusunmemeye calissam da o denli gariplikler oluyor ki, dusunmeden daha dogrusu yuzlesmeden edemiyorum.

Her seyin anahtari anlasilmak sanirim ve insanin en cok agrina giden-hani kendimizi ayna gibi biliyoruz ya- anlasilmamak. Siz, hic oyle oldugunuzu dusunmezken bazen hic ummadiginiz birisi sizi ezik ve biraz bir basari yuzu gordu diye sonradan gormeler gibi kendini bi sey zannedip, havalara girip ozgur kiz modlarina girdi diye dusunebilir. Nedir bu ozgur kiz kavrami diye dusunursunuz. Insanin kendi kalmak istemesi ozgur kiz pozlari midir hakikaten de. Kendi inandigi degerler sorgulaninca rahatsiz olan insanin, karsindaki kisinin de inandigi seyleri sorgulamasini boyle algilamasi ilginc degil mi?. Yani buraya milyonlarca sey yazabilirim ama bence tek ortak yonu var tum bu ikili hesaplasmalarin ve bu herhalde herkes icin gecerli. Insan bir seyi kendi yapinca iyi hos guzel, bahaneleri hep hazir; ama ayni seyi karsidaki yapinca yo olamaz, nasil olur diye dusunuluyor. Laf aramizda o da hicbir zaman ayni sey olmaz hep o farklidir zaten, mutlaka ama mutlaka kisinin kendisini hakli cikaracak bir farkliligi vardir kesin.

Artik tum bunlar bana son derece normal geliyor; ama sunu sorgulatiyor, insan iliskilerinin kopma noktasi nedir? Kriteri nedir? Insan neye, neden, ne kadar, nicin katlanir?

Insan, tum bunlarin cevabini bulur aslinda hayatinda bir sekilde; ama aci olan yitirilmislikler bence. Insanin artik kendini anlatmasindan yorulmasi ve sunu kabul etmesi gerekir, avazin ciktigi kadar bagir, elinin gucu tukenene kadar yaz, sonuc aynidir. Herkes, herkesi gormek istedigi kadar gorur ve anlar. Eger birbirlerinden beklentileri itibari ile fotokopi makinasindan cikmiscasina uyumlu bir alisveris varsa arlarinda iki insanin, o zaman hani o duygusal filmler var ya iste ordaki duygulardan yasanir.

Bir de sevmek cidden tehlikeli riskli bir is; cunku az once saydigimiz herseye sirt cevirememenin, onlari basit bir aci deneyimden ibaretmis gibi gormemenin tek nedeni sevgidir. Sevgi cok acitir, tecrube ile o kadar sabit ki benim icimde; ama cok da asil bir duygudur. Cunku gercekten yurek ister. Oyle hersey iyi, hos guzelken sevmek cok kolaydir; ama isler sarpa sarinca sevmek zordur. Kalabilmek, o sevgiyi koruyabilmek, herkesin yapabildigi bir sey degil. Insanlar yanlis evlilikler yaptiklari icin de bosaniyor elbette; ama gercekten sevip o aciyla kalacak cesareti gosteremedikleri icin bosaniyorlar daha cok, ozellikle kisa surede bosananlarin cikmazi bu bence. Birbirini tuketmek nedir? Birbirini tuketmek, sevgiyi tuketmektir. Insan istedikten sonra cok da kolay tukenir aslinda sevgi. Bir de tabiki de insanin tercihleri vardir; oncelikleri neye ne kadar deger verdigi, ozunde neler aradigi.

Ben, sevgimi tuketmeden unutmak zorunda kalanlar tarafinda yasiyorum hep; isin acisi insanlar saniyor ki, bunun nedeni hep dogruyu yapan kendileri. Bence ise, bunun nedeni, benim yuregimin kendimin bile hayret ettigi buyuklugu.

Herseye, herkese inat inanmaktan vazgecmeyecegim. Insan gercekten hak ettigini dusledigini eninde sonunda bulur cunku. Bir seyi nasil bitirdiginiz, o bitise ulasmak icin gercekten ne kadar caba gosterdiginiz, dustukten sonra kac kere kalktiginiz onemli.

Hayatin her alani gibi askta da oyledir; sadece bazen o kadar kalbiniz kirilir ve o kadar agriniza gider ki bazi seyler, sanki bir daha kalkamayacakmissiniz gibi hissedersiniz ama kalkmalisiniz. Inanmazsaniz, gercekten inanmayi birakirsaniz, o zaman iste, ancak o zaman kesin olarak sansiniz kalmamis demektir.

Mutlu olmak icin aslinda kimseye ihtiyaciniz yok elebtte; ama dunyada bir yerlerde sizin icin "o biri" varsa- ki mutlaka vardir- ne yasamis olursaniz olun, asla ondan umidinizi kesmeyin.

Benim gibi bir insan icin olmasi belki zordur; belki beni gercekten hak edebilecek sadece bir kisi vardir dunyada ornegin, ama sonucta vardir. Matematiksel olarak ihmal edilebilir belki; ama yasamsal olarak ihmal edilemez bir sayidir bir, benim icin.

O bir’e ne kadar sansli oldugunu soylemeye ise hic gerek yoktur. O gercekten, o bir ise, bunu kendisi biliyordur; bundan emin olmustur ve hep emindir. Degilse de ne diyelim bir kere daha yanilmisizdir.

Orhan Veli’nin de dedigi gibi: “Oyle bir zamanda gel ki, vazgecmek mumkun olmasin”.

Sonuna kadar bekliyorum, tum kalbimle, tum inancimla, tum Tugba Uzer halimle.

 
Toplam blog
: 28
: 687
Kayıt tarihi
: 09.02.09
 
 

Hikayemin bas kahramani benim. Uzak ulkeler, yepyeni dusler pesinde kosan ve bunu yasam tarzi haline..