Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '20

 
Kategori
Dünya
 

O Gün Bugün Mü?

Çin´de bir balık pazarında ortaya çıktığı düşünülen ve kısa zamanda tüm dünyayı esir almış olan koronavirüs mikrobunun ölümcül etkilerini üzülerek görüyoruz.

Gerek ülkemizde gerek dünyada virüs´ten korunma yöntemleri uygulanırken diğer taraftan bilimin ilaç formülü ile ilgili çalışmaları devam etmekte.

Aynı şekilde dünya ile birlikte ülkede ekonomik tedbirler alınmakta ve küresel ekonomiye az zararla günü kurtarmaya çalışılmaktadır.

Ekonomiden anladığım söylenemez ama koronavirüs´ün ekonomiye olumsuz etkilerini (dünyada ve bizde) önümüzdeki aylarda daha da hissedilir boyutlara ulaşacağını ve tüm dünyada işsizlik rakamları hızla artacağa benziyor.

Demem şu ki, başta ABD olmak üzere dünya ülkelerinde koronavirüs nedeniyle ekonomiler altüst olma ihtimali çok yüksek.

Aklıma Marks´ın şu sözü geldi; ´alt ve üst yapı arasında bir dengesizlik var ise kapitalist sistem yaşantısına devam edemez´..

O gün, bugün mudur?

Kapitalist sistem sona doğru yelken açmış gibi mi görünüyor?

Tüm dünya koronavirüs ile savaşırken Kral Marks´ın sözlerine kulak vermelerini öneririm.

Kapitalist sistem çöküş trendine girerse komünizm sisteminin uygulanmasını değil, kapitalizm sisteminin içinde barındıracağı insan odaklı sosyalist sistem uygulansın isteriz tüm dünyada.

Küresel ekonomiyi ellerinde barındıran dünya tuccarları virüsü bahane ederek küresel ekonomiye Çin modeli ile devam etme kararı alabilir çünkü Marks´ın de işaret ettiği gibi alt ve üst yapı arasında muazzam bir dengesizlik söz konusu dünyada.

Akla elbette ki şu soru da gelebilir; Çin´de balık pazarında ortaya çıktığı düşünülen bu öldürücü virüsü aslında küresel ekonomiyi ellerinde barındıran tuccarların ürettikleri virüs mü?

Çok karmaşık bir durum aslında.

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..