Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '07

 
Kategori
Havacılık
 

O sadece şehir hatları vapurunda bir isim değil

O sadece şehir hatları vapurunda bir isim değil
 

İstanbul'da, bir şehir hatları vapurunda yaşıyor ismi. Kıbrıs Barış Harekatı Serbest Paraşüt Müfrezesi Komutanı, Kahraman Yüzbaşı Sami Akbulut'un. 1945 doğumluydu, Manisalıydı, evliydi bir de oğlu vardı. Ailesini çok seviyordu, ülkesini ve ulusunu da bir o kadar. Ülkesi olmazsa, ulusu olmazsa rahat edebilir miydi insan? Ailesi huzur bulabilir miydi? Tutkundu askerlik mesleğine, paraşütçülüğe de bir o kadar.

Türk Hava Kurumu Türkkuşu Paraşüt Okulu'nda olmuştu paraşütle ilk tanışması, başlangıç, tekamül derken Türkiye Paraşüt Şampiyonalarının en renkli kişisi ve vazgeçilmez paraşüt hakemi oluvermişti. Yıllar nasılda geçip gidiyordu. Harp Okulu öğtencisi iken başladığı paraşütçülükte artık paraşüt hakemi olmuştu.

Komando Piyade Yüzbaşı Sami Akbulut en çok Kayseri Hava İndirme Tugayı'na (1. Komando Tugayı) atanınca sevinmişti. Binlerce Mehmetçik yetiştirecekti, yurt savunmasında karadan olduğu kadar, havadanda etkili, binlerce Mehmetcik.

Serbest Paraşüt Müfreze Komutanlığıydı yeni görevi. 1974 yılının Mayıs ayında ilk defa Silahlı Kuvvetler Serbest Paraşüt Şampiyonası düzenlenecekti. Silahlı kuvvetlerde bir ilk. İyi bir takım oluşturmalıydı. Bu şampiyonanın yıldızı bir takım. Aklına kadim dostu, yıllardır pek çok şeyi paylaştıkları, kimi zaman hocası, kimi zaman da amansız rakibi olmuş, Türkkuşu Paraşüt Öğretmeni Ceyhun Demirkol geldi. Aylardan Mart'tı şampiyonaya çok az bir süre kalmıştı. Vakit geçirmemeliydi. Ceyhun Demirkol'u aradı. Neler yaptığını sordu. Türkkuşu'nda ki görevinin yanında bir yandan da Zafer Mimarlık Yüksek Okulu'na devam ediyordu. Gece öğrenimindeydi. Üçüncü sınıfa gidiyordu.Askerlik kararını aldırmasını istedi ondan. Çok önemli bir şampiyona vardı ve ona ihtiyacı vardı. Türkkuşu Planör Okulu öğretmeni Taner Erdem' de Tugaydaydı. Asteğmen olarak askerliğini yapıyordu. Ceyhun'un da gelmesi takım için önemliydi.Bir çırpıda Paraşüt Okulunda eğitim almış, parlak dereceler yapmış arkadaşlarını konuştular. Ceyhun Onlara ulaşacağını söyledi. Rahatlamıştı. Arkadaşlarına güveniyordu.

Taner Erdem 1948 Beypazarı doğumluydu. 1969 yılında Planör Öğretmen Yardımcısı olarak Türkkuşu Planör Okulu'nda işe başlamıştı. Daha sonra Planör Uçuş Öğretmeni olmuştu. Disiplinli bir pilottu ve 18 paraşüt atlayışı vardı. Paraşüt Müfreze Komutanlığı Asteğmeni olarak askerlik görevini yapıyordu. Ceyhun Demirkol 1949 Ankara doğumluydu. 1967 de amatör paraşütçü olarak başlamıştı, 1969 da Paraşüt Okulunda Öğretmen yardımcısı, 1973 de de Paraşüt öğretmeni olmuştu. Pek çok yarışma ve şampiyonalarda dereceleri vardı, 612 paraşüt atlayışı yapmıştı.

Ceyhun Demirkol'un daveti ile askerlik kararını aldırmış ve Kayseri Hava İndirme Tugayı'na katılmış altı amatör paraşütçü ise; 1953 İnönü doğumlu, 1970 yılında amatör paraşütçülüğe başlayan ve 380 atlayışı olan Osman Örencik, 1953 Ankara doğumlu 1971 yılında amatör paraşütçülüğe başlayan, 298 atlayışı olan Orhan Özcan, 1950 Adapazarı doğumlu 1968 de amatör paraşütçü olan ve 372 atlayışı bulunan Naci Çelikok, 1949 Ünye doğumlu 1971'de paraşüte başlayan ve 80 atlayışı olan Osman Öz, 1952 doğumlu, 1969'da paraşütle ilk defa atlayan ve 133 atlayışı olan Caner Çetin ve 1953 İstanbul doğumlu 1971 yılında paraşütle atlamaya başlayan 65 atlayışı olan Recep Niğde. Takım tamamlanmıştı. Neşeyle başaladılar antrenman atlayışlarına. Tıpkı eski günlerdeki gibi. İnönü Kampında birlikte atladıkları günlerdeki gibi.

Mayıs ayında Silahlı Kuvvetler 1. Türkiye şampiyonasına katıldılar. Yzb. Sami Akbulut yanılmamıştı.Yıldız bir takım çıkartmıştı. Şampiyonada, Genel Klasman Birincisi; Ceyhun Demirkol, İkinci; Osman Örencik, Üçüncü; Naci Çelikok, Dördüncü; Orhan Özcan oldu.

Şampiyona onların zaferi ile sonuçlanmıştı. artık normal askerlik görevlerini yapıyorlardı. Erlerin paraşüt yer eğitimlerin ve atlayışlarını yaptırarak birliklerini hava indirme görevleri için hazırlıyorlardı.

15 temmuz 1974’teki Rum-Yunan darbesiyle, Kıbrıs'ta Ulusal Muhafız Örgütü Cumhurbaşkanı Makarios’u devirdi ve EOKA-B önderi Nikos Sampson’u ‘Cumhurbaşkanı’ ilan etti. Makarios, Kıbrıs’ı terk etti. Türkiye, Ada’da ‘enosis’ idealinin tekrar canlandığını görünce, Garanti Anlaşması uyarınca İngiltere’yi ortak hareket etmeye çağırdı. Ancak bu çağrıya İngiltere olumsuz yanıt verdi.

Yzb. Sami Akbulut parşütçü arkadaşlarını topladı. Türk Ordusu'nun Kıbrıs'a olası bir harekatından söz etti. Zaman çok azdı ve hazırlıklara hemen başlanmalıydı. Türkkuşu ocağında havacılık eğitimlerini almış bu sekiz kişi görevin ciddiyetinin farkındaydılar ve bu gün için hazırlandıklarını biliyorlardı.Gece gündüz demeden hazırlıklarını tamamkadılar. "Kapı Yükü" denen Mühimmat, gıda ve tıbbi malzemereini hazırlayıp, " Kapı Yükü Paraşütlerine " bağladılar. Yeteri kadar kapı yükü paraşütü yoktu. Kalan kapı yüklerini de Yıpranmış olduğu için personel atmada kullanılmayan personel paraşütlerine bağladılar. eğitimleri hızlandırdılar. Kıbrıs'a inecek birlikleri defalarca atlayış yaptırarak, indirmeye hazırladılar.

Kayseri Hava İndirme Tugayı'nda bütün izinler kalkmıştı. Subay, Astsubay kimse Tugay dışına çıkmıyor evlerine bile gitmiyorlardı. 18 Temmuz günü akşam saatlerinde Tugay Erkilet Hava Alanına intikal etti. 19 Temmuz günü Erkilet Üssü Brifing Salonunda bir toplantı yapıldı.Bu toplantıya Tugayın üst düzey komutanlarının yanında, Asteğmen olan Taner Erdem dışında, tamamı erbaş olan Türkkuşu ekibinin de katılması yadırgandı işin başında. "Atlatıcı Öğretmen" ( Jump-Master) olarak görev yapacakları açıklanınca da, bir Albay söz alarak "Sorumluluğu çok büyük olan böyle bir görevde erbaşlara görev verilmesinin doğru olmayacağı" görüşünü dile getirdi. Yzb.Sami Akbulut sorumluluğun tamamen kendisinde olduğunu, Türkkuşu ekibini yıllardır tanıdığını, onlara güvendiğini ve kendisi dahil binlerce silahlı kuvvetler personelinin Atlatıcı Öğretmenliğini yapan ekibin bu iş için ideal ekip olduğunu belirtti ve yanıbaşında duran Ceyhun Demirkol'a dönerek;" Ceyhun Çavuş kaç atlayışın var?" dedi. Askere alındığından bu yana atlayışları geçti Ceyhun Çavuşun aklından yıldırım hızıyla. 1. Silahlı Kuvvetler Serbest Paraşüt Şampiyonası antreman atlayışları ve yarışma atlayışları. "670 Komutanım" dedi. Sesindeki kararlılık ve öz güveni kendisi de beğendi. Salondan başka bir itiraz gelmedi.

20 Temmuz 1974 sabaha karşı Erkilet Meydanı'ndan dev uçaklar havalandı. İlk sortide Kapı Yükleri, ardından ilk birlikler atıldı Girne yakınlarına, uçaklarla geri döndü. Serbest Paraşüt Müfreze Komutanı Yzb. Sami Akbulut ve Türkkuşu Ekibi.

ikinci sorti için personel alındı uçaklara ve Kıbrıs'a varınca nce indirme birliklerini attılar. Ardından onlar da atladılar. Denizden de çıkarma başlamıştı. Savaşın ortasındaydılar.Kimse bir diğerinin nerede olduğunu bilmiyordu, sadece düşmana karşı yoğunlaşmışlardı. Arkadaşlarının ve komutanlarının indiği yeri az çok tahmin ediyorlardı.Ama yoğun ateş altında bir birlerinin uzağına düşmüşlerdi.Akşama doğru ölüm haberini aldılar Komutanları, takım arkadaşları, can dostları Yzb.Sami Akbulut'un. Ertesi gün önceden bildirilen toplanma yerine geldiler. Müfreze arazideki sağlam paraşütleri topladı. Gemilerle Türkiye'ye gönderdi. İkinci Barış Harekatı'nın ardından 14 Ekim 1974 de Türkiye'ye (Kayseri) döndüler. Yeni tertip erlerin Paraşüt yer eğitimini vermek ve ilk atlayışlarını yaptırmak üzere..

Komutanlarını Kıbrıs'ta şehit veren harekatın kazanılmasında çok önemli görevler alan bu kahramanlar şimdi ne mi yapıyorlar.?

Asteğmen Taner Erdem; THK Türkkuşu Genel Müdürlüğü'nde Harekat Başkanı.
Çavuş Ceyhun Demirkol; THK Türkkuşu Genel Müdürlüğü Selçuk Meydan Müdürü
Çavuş Osman Örencik; Özel bir hava yolu şirketinde Kaptan Pilot.
Onbaşı Orhan Özcan; 2006 yılı başında bu dünyadan ayrıldı.
Çavuş Naci Çelikkol, Çavuş Recep Niğde, Çavuş Osman Öz, Onbaşı Caner Çetin yaşam savaşımına ülkenin dörtbir yanında devam ediyorlar.

Gönüllerinde komutanlarının acısı, ülke ve ulus sevgisiyle. Teşekkürler kahramanlar. Sizin sayenizde bu günlere geldik.

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..