Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '09

 
Kategori
Siyaset
 

Obama, değişim ve Pentagon

Obama, değişim ve Pentagon
 

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nı temsil eden Pentagon’a ait olan ve haber ajanslarında da yer bulan bir beyanat Obama Dönemi’nde İran’a yönelik yumuşama sinyali veren bu ülkenin söz konusu kararını bir kez daha gözden geçirmesine sebebiyet verecek cinsten.

Pentagon’a göre “Irak’ta Amerikan ordusuna karşı savaşan Iraklı mukavemet güçleri sahip olduğu silahlarını İran’dan tedarik ediyor.

Özellikle bu silahların umumiyetle Şii gruplara ulaştırıldığı aleni bir hakikat olarak karşımızda durmakta.

Ki zaten var olan buna benzer iddialar ilk de değil.

Irak’ta Saddam’ın devrilmesinden sonra İran’ın bu topraklara alakasız kalamayacağını ülkede ki geniş Şii nüfuzu bize önceden haber veriyordu.

Iraklı Şii Lider Mukteda El Sadr’ında Irak’ta ki güçlerini İran’dan yönettiği de hepimizce bilinmekte.

Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’a girmesinden sonra hasmı İran’ın bölgede ki gücünü pekiştirici etki yaptığı da önemli bir gerçek.

İşte var olan bu iki faktör Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’taki işini zorlaştırmakta.

Obama’nın başkan seçildikten sonra selefi Bush’un aksine İran’a yönelik yumuşak bir tutum sergilemesinin altında da bu yatıyor, zaten.

Fakat Pentagon’un bu son açıklamasından sonra Obama’nın var olan yumuşak tavrının ne kadar devam edeceği de bir başka merak konusu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’a yönelik askeri bir harekâta teşebbüs etmesi şu an için zor gözüküyor.

Bundan dolayı bu ülke ile ılımlı yani işbirliği halinde hareket edecek bir politika tatbik etmek, Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgede ki Al-i Menfaatleri açısından ikinci bir seçenek olarak durmakta.

Obamanın vaat ettiği diplomatik strateji de bu seçenekle örtüşür nitelikte.

Fakat Pentagon’un ortaya çıkan söz konusu istihbarat raporundan sonra Obama’nın bu kurumla ters düşmesi de zor gözüküyor.

Nihai itibarla; Obama, seçim vaadi olan “Değişim” fikri ile ülke menfaatleri mevzuubahis olduğunda Amerika Birleşik Devletleri’nin var olan müdafaai ve stratejik politikalarını belirleyen Pentagon’un bu raporu arasında nasıl bir karar verecek? Yanıt arayan en önemli sual de bu aslında

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..