Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '08

 
Kategori
Dünya
 

Obama ABD’nin son şansı mı?

ABD eski başkanı Carter’ın eski güvenlik danışmanlarından Brzezinski, ‘ABD’nin İkinci Şansı’ diye bir kitap yazmış.

kitapdenizi.com

Orada, 1. Bush, Clinton, 2. Bush üçlü dizisinin ardından gelecek (şimdi gelmiş) olan başkanın (Obama’nın), bu 3 başkanın harcadığı birinci şansın ikincisini yakalayacağını belirtmiş.

Öncelikle, bir konuda yanılmış: Bu, ABD’nin ikinci değil, son şansı. Daha önceleri ise, onlarca şansını diri diri gömdü.

Sonra, o şansın gerçekleşmesi imkansız.

Neden?

Çünkü, Brzezinski gibiler görev başındayken, şimdi tam da eleştirdikleri bir şeyi gerçekleştirdiler: Dünyanın kuduzu bir ABD yarattılar: Kore Savaşı’ndan beri...

Açın bakın Brzezinski’nin ‘Dünya Bir Satranç Tahtası’ kitabına, orada tam da şimdi yapılmaya çalışılan şeylerin planlarını görürsünüz.

Ancak, aklı başındalar da var:

Eski CİA Türkiye ajanı Fuller, ABD ile Türkiye’nin artık müttefik olmadıklarını belirtmiş.

ntvmsnbc.com

Ek bilgi ve şerh: Türkiye ABD’nin her zaman fazlasıyla müttefiki oldu ama 1946’dan beridir (aslında daha öncedir) ABD Türkiye’nin müttefiki hiç mi hiç olmadı. BM’deki Cezayir oylamasından U2 vakasına dek hiçbir kez ve 50-100 önemli olayda.

Hoş, Fuller da bunun böyle olması için, görevi boyunca elinden geleni ardına esirgemedi, ayrı konu.

Dönelim şimdiye:

Obama geleli, ABD’nin en ırkçı örgütü olan Ku Klu Klan üyeliğine başvurular artmış.

http://www.milliyet.com.tr/Dunya/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=dunya&KategoriID=2&ArticleID=1015952&Date=14.11.2008&b=Basvurular%20patladi&ver=62

Artar, olağandır: Etki-tepki durumu.

Değil Obama, Martin Luther King veya Mandela bile gelse, bu yükü taşıyamaz. Cumhuriyetçiler ortalığı öylesine kırıp döktüler ki ortadaki enkaza bakıp, şimdi kendileri bile şaşıyorlar.

Obama da, durumun üstüne tuz biber ekiyor:

Putin’e kafa tutuyor.

Türkiye Obama’nın ilk 20’sine giremiyor.

http://www.milliyet.com.tr/Dunya/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=dunya&KategoriID=2&ArticleID=1015957&Date=14.11.2008&b=Turkiye, %20Obamanin%20ilk%2020sinde%20bile%20degil&ver=23

Aynı alıntıda daha da vahim bir durum var:

Obama G-20 toplantısına katılmıyor. Onun yerine, Cumhuriyetçiler’in eski dışişleri bakanı katılıyor.

Dikkatinizi çekerim:

Obama, seçileli beridir hiçbir anlamlı açıklama yapmadı. Dünya onun ağzına bakıyor ama ondan tıs yok.

Açmaz şurada:

Yaşamında ilk kez vekil olmuş birini, başkan yapmaya kalkarsanız ve biyografisinde bir sürü abuk sabukluk varsa, bu insandan aslında hiçbirşey umamazsınız demektir ama Dünya’nın buna ayması için, yumurtanın yine kapıya dayanması gerekecek.

Obama, bir zenci olarak ezilen dünya halklarının ve altkültürlerinin değil umudunu karşılamak, yaralarına asit dökecek, göreceksiniz.

Boşuna ‘Dönme’ lakabını almadı.

http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1016404&Kategori=dunya&b=Obamadan muthis itiraf&ver=383883

Global genel durum çok kısa ve çok açıkseçik: ABD-İran, ABD-Rusya, Pakistan-Hindistan nükleer savaşları tehlikesi, parça başına % 50 civarında. Bu risk, Soğuk Savaş döneminde bile bu kadar büyük olmamıştı.

Hep söyledik: İki veya daha çok kutupluluk, tek kutupluluktan ehveni şerdir.

Şimdi Obama, son kutbu da depolarize ediyor göz göre göre...

Değişim rüzgarları, yakın gelecekte Jüpiter fırtınalarını aratmayacak... Tarihin yıkımı çok, verimi düşük olacak ama anız ve nadas iyidir. Tarihe gübre oluyoruz işte, fena mı?

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..