Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '09

 
Kategori
Haber
 

Obama'dan; "Daha fazla demokrasi" mesajı...

Obama'dan; "Daha fazla demokrasi" mesajı...
 

Obama


Obama “Daha fazla demokrasi, koşulsuz demokrasi” diye TBMM’den Türkiye siyasetinin aktörlerine seslendi.

Ruhban okulu, Kürt sorunu, Ermeni sorununu işaret ederek demokrasinin sürekli gelişmesi gerektiğinin altını çizdi.

İran Filistin, İsrail ekseninde bildik ABD politikalarını dile getirdi.

ABD başkanı konuşmasına başlarken Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kurduğu Laik Demokratik Cumhuriyeti överek laik kesimleri mutlu ederken Osmanlı Sultanı Abdülmecid’ten söz etmesi de dikkatlerden kaçmadı. Barak Hüseyin Obama konuşmasında en önemli mesaj olarak; “Amerika Birleşik Devletleri İslam dünyası ile savaşta değildir” diye dünyaya seslendi.

Gelelim Obama’nın Türkiye ziyaretinin perde arkasına. Özellikle Bush döneminde yerle bir olan ABD imajı ve küresel krizin dayattığı sorunların çözümüne yönelik hamle olarak değerlendirebiliriz.

Irak’tan çekilmeyi planlayan ABD’nin Türkiye topraklarına ve dostluğuna gereksinimi de göz ardı edilemez. ABD gücünü ve enerjisini Afganistan ve İran’a yoğunlaştırmayı planlarken Irak’ta istikrarın oluşmasında Türkiye’nin dostluğuna gereksinimleri olduğunun bilincinde olduğunun işaretlerini verdi.

Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini, DGM’lerin kaldırılmasından CMUK’a kadar yapılan değişimlerin bu sürecin sonucu olduğunu belirtti.

Yine dikkatlerden kaçmayacak şekilde Türkiye’den “Müttefik” olarak söz etti. Enerji konusuna dikkat çekerek Türkiye’nin rolünden söz etti.

Obama kısa konuşmasında aslında söylenebilecek her konuya dair kısa ve öz konuştu. Asıl mesajı Türkiye yurttaşlarınaydı. ”Atatürk’ün en büyük mirası Laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti’dir!” derken Türkiye Cumhuriyeti’nin devrimci mayasının farkındaydı.

Ankara 6 Nisan 2009

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..