Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '09

 
Kategori
Siyaset
 

Obama'dan sonra görelim Mevlâm neyler!

Obama'dan sonra görelim Mevlâm neyler!
 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAYRAĞI


ANKARA'da kendilerince gerekli bazı görüşmeleri yapan ABD Başkanı Barack Husseyin Obama TBMM'de de konuştu!

Umarım birgün bizim Cumhurbaşkanlarımız da başta ABD Kongresi olmak üzere dünyanın değişik ülkelerindeki parlamentolarda TÜRKİYE CUMHURİYETİ'nin gelecekteki âli politikaları için, açılmış olan bu çığır gereğince, herkesin takdirini toplayabilecek, en az 25(yirmibeş)'er dakikalık bol alkışlı konuşmalar yapacaklardır. Diplomasideki anlı şanlı ''MÜTEKABİLİYET''(EŞİTLİK) kuralı bunu gerektiriyor olsa gerek!

İyi ki bugünlere erdik!
Herşeye rağmen, olan bitenlerin bu kadar şeffaf olması ne güzel!

İki günlük gezisi boyunca Barack Husseyin OBAMA her gittiği yerde yapmış olduğu konuşmasında, yeri geldiğinde ''taşı gediğine koydu!''

Anlaşılan o ki bütün Batı'da büyük bir ilgi ile değerlendirilmeye çalışılan bu resmi ziyaret; adım adım, cümle cümle nice diplomatik hikmetleri de içinde barındırıyormuş!

29 Mart seçimlerinin dalga dalga büyüyen etkilerinin, küresel krizi gölgelemeye yetmediğinin anlaşıldığı günlerde Barack Husseyin Obama'nın güler yüzlü tavırları bazılarının yüzlerinde güller açtırdı! Bazı usta yazarlarımız ile en civan mert kalemşorlarımız birbirinden güzel (!) övgüler düzmekten kendilerini alamadılar! Bu arada usul usul akıl vermekten geri durmadıklarını da biliyoruz! Oysa pek de hazırlıklı olmadan çıkıldığı anlaşılan bu resmi gezideki konuşmaların büyük bir bölümü bir buyruk gibi algılanırken, bir bölümü de onulmaz yaralar açmaya başladı bile!

Olayların içinde NATO Gene Sekreterliği ile Türkiye'nin AB üyeliği de olunca yaşanan karmaşa yerini tatlı bir hüzüne bıraktı yine! Obama'nın Amerikanvari tarih bilinci dersi bilgi kırıntılarını da içeren bazı değinmelerinin ise ''ya tutarsa'' yaklaşımı ile söylendiğini biliyoruz! Nasıl olsa bizim kütürümüzde ''teşbihte hata olmaz'' anlayışının bugün bile yaşamakta olduğunu istihbar etmişlerdir!

Amerika'nın göbeğinde 12(oniki) yıl Anayasa Hukuku okutan Barack Husseyin Obama'nın derslerinde de bu tür karşılaştırmalar yaparak bugünlere gelebilmiş olmasını takdirle karşılamaktan başka birşey yapamayız. Ancak gülüp geçilebilecek, o an unutulabilecek bir durum da yok! Durum gün gibi açık: Kim ne derse desin bazı yaralarımız yeniden depreşmeye başladı!

B. H. Obama'nın bazı sözlerinden dolayı TC'nin 1974 Kıbrıs Çıkartması'ndan bu yana hiç durulmayan siyasi çalkantılarımız yeni bir ivme kazanmaya başladı: O yıllarda ''ne haliniz varsa görün'' diyen Rusya işin içine Azerbaycan ile Ermenistan da girince, 19. ve 20. yüzyılda olduğu gibi, suratını asmaya başlayacaktır! Türkiye ile Batı'ya karşı bu iki ülkeden başka elinin altında başka ülke kalmadığına göre Kafkaslar'daki çatışmalar yeniden tırmandırılmaya başlanacaktır bence. İran'ın da Rusya ile Ermenistan ile kolkola olduğu düşünülecek olur ise işler artık daha bir karışacağa benzer! ATALARIMIZ'ın dediği gibi: Şimdi ayıkla pirincin taşını!

Gelinen bu aşamada: İlerlemek, kalkınmak, gelişmek, adaleti tesis etmek, servetleri har vurp harman savurmamak, uzlaşmacı olmak, İnsan Hakları ihlallerini ortadan kaldırmak, olası bazı çatışmalara hazır olmak, Batı'da yapılmış olduğu gibi feodaliteyi kökünden kazımak, hergün bir vesile ile başını uzatan terörü çok yönlü tedbirlerle önlemek ve yolsuzlukları da bir bıçak gibi kesip atabilmek için artık hiç kimseye DUR, DURAK yok!

Unutalım, üstünü örtelim, uzmanlara bırakalım, tarihçiler bilir ben bilmem, yeni bir seçim oyunudur geçer, bize değmeyen yılan bin yaşasın, mekik dilomasisi kadar güzel bir yol yordam yokmuş, herkese şirin görünelim, dostlar alışverişte görsün, ne şiş yansın ne kebap anlayışı ile artık buraya kadar beyler!
Yoksa bizi ne yanar döner AB yanına alır ne de deniz aşırı süper güç ABD, bir yol arkadaşı olarak artık yüzümüze bakar!

Zamanına göre pek çok ilimde zirve olan Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri (Erzurum Hasan Kale 1703 - Erzurum 1780) demiş ya bir şiirinin nakaratında:
''Görelim Mevlam neyler!
Neylerse güzel eyler!''
İnşaALLAH!

Esen kalınız,
Saygılarımla,

Ömer F YILMAZ
 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..