Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '09

 
Kategori
Dünya
 

Obama'nın Mısır konuşması

Obama'nın Mısır konuşması
 

ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama


ABD Başkanı Barack Obama seçildiğinden beri merakla beklenen 'İslam alemine seslenişi' konuşmasını Mısır'dan yaptı ve esasında pek de farklı birşey söylemedi.

Obama bahsetmesi gereken tüm konulardan bahsederken, son derece açık mesajlar verdi.

Bunları konulara ayırarak değerlendirmeye çalışalım:

İran ve nükleer enerji: ''İran dahil barışçıl nükleer güç elde etmek tüm ülkelerin hakkıdır.'' diyen Obama, tehdit teşkil eden her türlü nükleer güce karşı olduklarını söyledi. Obama'nın 'tehdit edici nükleer güç' çizgisini nereye çektiğini bilemiyorum ama İran'a sıcak mesajlar gönderdiği belli. Obama'nın konuşmasına İran mesafeli yaklaştı ve ''güzel kelimelere kanmamak gerektiğini'' söylediler. Bu tavrın daha çok 12 Haziran'da yapılacak seçimleri kazanmak isteyen Mahmud Ahmedinejad'ın bir diğer popülist hamlesi olduğuna inanıyorum. İran'ın en kısa zamanda bu yıkıcı tavırdan kaçınması gerekir.

Filistin sorunu: Obama'nın Filistin sorunu ile ilgili durduğu çizgi belli: İki devletli çözüm istiyor Obama. Bugünkü konuşmasıyla da ikna oldum ki; çözülmesi çok zor olan bu sorun çözülse çözülse Obama'nın başkanlığı döneminde çözülür. Obama'nın taraflardan istedikleri belli; İsrail, Filistin'in varlığını kabul etmeli ve yeni yerleşim alanları inşa etmekten vazgeçmeli. Hamas, İsrail'in varlığını ve sınırlarını kabul etmeli. Filistin'de daha etkin bir yönetim kurulmalı.

Irak Savaşı: Afganistan'dan sonra Irak Savaşı'nın ABD'nin istediği bir savaş olduğunun altını çizen Obama, 2012'ye kadar bu ülke topraklarından kesinlikle çekileceklerini açıkladı.

İslam ve radikalizm: Radikal ögelere karşı askeri güçle kesin zaferin elde edilemeyeceğini söyleyen Obama, dünya dengesinin 'üstünlük' üzerine değil 'ortaklık' üzerine kurulabileceğini belirtti.

Obama'nın konuşmasında fazla aşırıya kaçtığını ve dini fazlasıyla kullandığını belirtelim. Konuşmasına başlarken 'Esselamun Aleyküm' demesi gereksiz birşeydi. Çok iyi bir hatip olmasına rağmen nedense böylesine popülist ve yanlış olabilecek yöntemler tercih ediyor.
 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..