Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '09

 
Kategori
Güncel
 

Obama soykırım demedi ama!

Obama soykırım demedi ama!
 

Dış politikada karşımıza çıkacak ülke yok diyerek padişahlığını ilan ettiğimiz sayın başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan son çamlarını Davos’ta devireli epey süre geçmişti.

Yine 24 Nisan tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık Sarayı’ndan yapılacak açıklamaya kilitlendik kaldık. Hükümetimizin dış politikadaki başarısı ile Ermeni Soykırımı isim tamlamasını Barack Obama’nın ağzından duymamayı umuyorduk. Keza Obama Ermeni Soykırım ifadesini de kullanmadı.

Hükümetimizin başarısı olup olmadığı ise Obama’nın kullandığı ifadelerden sonra halkın takdirine bırakılmalı bence!

***

Öyle komik ve aciz bir ülkeyiz ki dünyanın 30’a yakın ülkesi Ermeni Soykırımı yapılmıştır diyerek bu yasaları meclislerinden geçirirken tek bir kalem tepki veremedik. Dış politikada kısas-a kısas uygulamasını vize diplomasilerinde bile gösteremedik. Avrupalı elini kolunu sallayarak ülkemize girerken Türk vatandaşları dünyanın yarısına vize engeli sebebiyle zorlanarak gidebiliyor.

Kolombiya’da, Kanada’da, Fransa’da Türkler Ermeniler’i katletmiştir yasaları çıkartılıyor. Ülkemizden ses yok. Fransızlar’ın Cezayirlileri katledilişi apaçık ortadayken bizim buna ilişkin bir hamlemiz bile yok.

Dış politikada çok başarılıyız ya Allah’ın Kolombiyası bile bilgisi olmayan bir konuda soykırım iddialarını kabul edip yasa çıkartıyor. Türkiye ise kendi yağında kavruladursun!

SOYKIRIM DEMEDİ AMA

Amerika’ya bel bağlayıp her sene soykırım dedirtmemeye çalışacağımıza “Ermeni soykırımı ifadelerine dair yasa tasarısı kabul edilen ülkelerle ilişkimizi kesiyoruz” demek daha cesur ve gerçekçi bir anlayış olabilir.

Barack Obama, 1915 Ermeni olayları anma gününde yayımladığı açıklamada, "94 yıl önce, 20. yüzyılın en büyük katliamlarından biri başladı. Her yıl, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde 1, 5 milyon Ermeni’nin katledilmesi veya ölüme yürümesini anıyoruz" dedi.

Obama, soykırım sözünü kullanmadı ve Türkçe’ye "büyük felaket" olarak çevrilen Ermenice "Meds Yeghern" sözüne yer verdi. Barack Obama, "Ermeni halkı bizim kalplerimizde yaşadığı gibi, ’büyük felaket’ de, bizim anılarımızda yaşamalı" diye konuştu.

Büyük felaket demekle soykırım dememek aynı şeyler değil mi zaten? Obama’nın tarafsız olmadığı yaptığı konuşmanın ayrıntılarında gizli.

"Tarihin, çözülmedikçe ağır bir yük olabileceğini" ifade eden ABD Başkanı, açıklamasında, "1915’in korkunç olaylarının insanoğlunun kendi türüne insani olmayan tutumunun karanlık olasılığını hatırlattığını ve geçmişi gözden geçirmenin uzlaşma yönünde kuvvetli bir vaadi de içinde barındırdığını" bildirdi.


Obama, Türkiye’deki konuşmasında da söylediği gibi, 1915 olaylarına ilişkin görüşlerini tutarlı bir biçimde ifade ettiğini ve bu tarihe ilişkin
görüşünün değişmediğini açıklamasında bir kez daha tekrarladı. ABD Başkanı, kendi ilgisinin, "gerçeklerin tam, samimi ve adil" olarak ortaya çıkarılmasında olduğunu kaydetti.


Barack Obama, Ermeni ve Türk halkları açısında bu yönde ilerlemek için en iyi yolun şimdi, ileriye gidebilme çabalarının bir parçası olarak, geçmişin gerçeklerine yanıt vermek olduğunu da dile getirdi.


Obama, "Türk ve Ermeni halklarının, bu acılı tarih üzerinde dürüst, açık ve yapıcı bir biçimde çalışılması çabalarını kuvvetle destekliyorum. Ermeniler ve Türkler arasında ve Türkiye içinde cesur ve önemli diyaloglar gerçekleştiriliyor.
Aynı zamanda Türkiye ile Ermenistan’ın ikili ilişkilerini normalleştirme çabalarını kuvvetle destekliyorum" dedi.


ABD Başkanı, İsviçre’nin gözetimi altında iki hükümetin, bir çerçeve ve ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik yol haritasında anlaştıklarını
belirterek, "Bu ilerlemeyi takdir ediyorum ve iki hükümete de sözlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.


Obama, "Ermenistan ve Türkiye birlikte barışçı, üretken ve refah içinde bir ilişki kurabilir. Ve birlikte, Ermeni ve Türk halkları, kendi ortak
tarihlerini kabul edip, ortak insanlıklarını kabul ettikleri zaman daha güçlü olacaklardır. Hiçbir şey, ’büyük felaket’ ile kaybedilenleri geri getiremez" dedi.


Ermeniler’in son 94 yılda dinamizm, dayanıklılık ve yetenekleri sayesinde, kendilerini yok etmeye çalışanlara karşı direndiklerini belirten Obama, ABD’nin de, 1915’ten sonra bu ülkeye göç eden Ermeni asıllı Amerikalılar’ın topluma yaptığı katkılarla zenginleştiğini kaydetti.


Obama, "Bugün, dostluk, dayanışma ve derin saygı duygularıyla her yerdeki Ermeniler’in yanında duruyorum" ifadesiyle açıklamasını tamamladı.

Şimdi size soruyorum, dış politikada başarılı bir ülke miyiz yoksa değil miyiz?

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 139 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..