Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '09

 
Kategori
Haber
 

Obama’yı seçmek mi zordu, Obama’nın “tercihleri” mi zor?

Obama’yı seçmek mi zordu, Obama’nın “tercihleri” mi zor?
 

ABD tarihinde ilk kez siyahi bir kişi Başkan seçildi. Aynı ABD, Mandela’yı zindandan Saray’a taşıyan Güney Afrika’ya oranla devlet önceliklerinde daha tutucu kalıtlara sahip.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan liderler başkadır, kendi başkentlernde yaşayan başkanlar başka!
Başkan Obama, şimdiden, “nükleer silahsızlanma ve çevre duyarlığı” ile “hakça küreselleşme” arasında daralmıştır. Tutarlılığını koruması, koltuğunu korumasından zor olduğu zamanları getirebilir.

Oysa, gerçek değişimin halkın sağlık ve eğitim sorunlarını çözmek ve sosyal güvenlik sistemini en az sorunla işletmek olduğunu bilen birisinin, kendi reform vaatleriyle, seçilmiş siyasetin üzerinde etkinliği olan lobilerin o gücü arasına sıkışmaktan daha fazla ne derdi olabilir?

Kampanya, siyasetin finansmanı, destek aranan ve alınan çevreler ne olursa olsun devlet yönetimi halkın hoşnutluğu üzerinde istikrara kavuşur. Eleştirilen onca yanına karşılık Amerika özellikle çok sesli basını ve demokratik kitle örgütleri ile şimdiden ses vermeye başlamış gibidir…

ABD, savaş döneminden bu yana (Vietnam ve Kore de dahil üstelik) Pentagon’un harcamalarının en fazla arttığı bir döneme girmiştir. Irak ve Afganistan harcamaları 2010 yılında 1 trilyon doları aşacak gibidir. Uzun yıllardır Federal Bütçede % 1 artış savunma harcamalarında % 1, 50 ye yakın artışa neden olmaktadır.

Bu askeri harcamalar tablosu güvenlik refleksiyle de açıklanabilir olmaktan uzaklaşmaktadır. Birincisi genel kolluğun da katkısını gerektirebilecek iç güvenlik, evsizlik, işsizlik gibi olgularla tehdit altındadır, ikincisi dış güvenlik, Ortadoğu’da askeri başarısızlıklardan başlayıp Şanghay, Avrupa Birliği ve kısmen Latin Amerika karşısında siyasi resesyona boyutunda eleştirilir olmuştur.

Obama, sağlık harcamalarının yoksullara “vergi kayırması” olarak algılatılan ve kendi hemşerilerini kınayan bir kısım halkının, bir gün gerçek tepkisini, ABD bütçesinden silahlanmaya % 25 daha fazla kaynak aktarılmasına yönlendirmesi olasılığı ile karşı karşıyadır.

Obama’nın seçilmesi mi daha zordu, seçildikten sonra Obama’yı gerçekten reformist bir başkan olmaya götürecek süreçte yapması gereken tercihler mi daha zordur?

Birincisini halk başardı... Tarihin tortularına rağmen…

İkincisini Başkan Obama’nın güç odaklarına karşı ne ölçüde başarabileceğini zaman gösterecek…

Tabii bir de giderek yeni “dehşet dengeleri” üreten dünyanın dayanışması ya da vurdumduymazlığı…

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..