Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '11

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Obezite (Şişmanlık) Ve NLP

Obezite (Şişmanlık) Ve NLP
 

obesite


Fazla kilo sorununuz mu var? Bu kiloları vermek için diyet uygulayıp spor mu yapıyorsunuz? Eğer başarılı oluyorsanız sorun yok demektir; ama eğer diyet uygulamak size çok zor görünüyorsa, kilolarınızdan kurtulmanın çok kestirme bir yolu var. NLP tekniklerini hafif bir trans halinde uygulayarak birkaç seansta, obezite sorununuza kökten, ömür boyu bir çözüm getirebilirsiniz. Fiziksel yöntemlerle, ilaçlarla uğraşıp boğuşmadan, nasıl kolayca ideal kilonuza kavuşacağınızı gördüğünüzde, üstelik de kısa bir süre sonra bu sonuca ulaştığınızda, neden bunu daha önce yapmadığınızı anlamakta güçlük çekeceksiniz. Bu zamana kadar denediğiniz, size tıbbi olarak önerilen yolların bu kadar zor olması son derece doğal. Çünkü bu yollar problemi hep kendi düzeyinde, yani fiziksel olarak çözme girişimleridir ve bu çok uzun ve zor bir yoldur doğal olarak. NLP (Neuro Lingiustic Programming) teknikleri, obezitelik problemini zihinsel olarak çok daha kestirme bir yoldan, kalıcı olarak çözmeniz için gerekli tüm bilgilere ulaşmanızı sağlar. 

FAZLA KİLOLAR NE ZAMAN OLUŞUR? 

Eğer vücudunuzun kullandığı enerji için gerekli olan besin miktarından daha fazlasını alıyorsanız kaçınılmaz olarak şişmanlarsınız. Peki bu neden olur? Bir başka deyişle, nasıl olup gereğinden fazla beslenme ihtiyacı duymaya başlarız? Kuşkusuz bizi beslenmeye iten temel duygumuz, AÇLIK DUYGUSU dur. Açlık duygusu bizim beslenme vaktimizin geldiğini haber veren bir zil gibidir. Karnım zil çalıyor şeklinde de ifade ederiz biz açlık duygusunu bu nedenle. Şişmanlık sorunu bu zilin gereğinden fazla çalmasıyla ortaya çıkar. Bu, vücudumuzun bir temel geribildirim sisteminde ortaya çıkan bir sorunla acıkma duygusunun gereğinden sık ortaya çıkması durumudur. Böyle bir duruma yol açan nedenler psikolojinin ya da tıbbın konusu. Bir NLP uzmanı için bu nedenlerin hiçbir önemi yoktur. Çünkü biz, içinde bulunulan durumdan kurtulmayla ilgileniyoruz sadece, yani fazla kilolarımızdan kurtulmakla, o duruma nasıl gelindiği bizim amacımız açısından hiçbir değer taşımaz. Dolayısıyla şişmanlamanızın biyolojik ya da psikolojik nedenlerini öğrenmek istiyorsanız, bu alanlardaki uzmanlara gitmeniz daha uygun olur. 

ŞİŞMANLIĞA ÖMÜR BOYU PAYDOS! 

Madem ki, şişmanlık açlık duygusunun zamansız ve sık ortaya çıkmasıyla oluşuyor, öyleyse biz, bu duyguyu inceleyip öğrenerek, onun üzerinde bir kontrol sağlarsak, tekrar normal beslenme seviyesine bilinçli olarak dönebiliriz. Kısa bir süre sonra da bu bilinçli kontrol bir otomatik davranış haline geleceğinden, açlık geribildirimi tekrar normal düzenine girer. Bu suyu baştan kesmektir, şişmanlık problemine en kısa en basit çözüm şeklidir. NLP teknikleri sizin bu geribildirimi( açlık duygusunu) zihinsel olarak nasıl düzenleyebileceğinizi görmenizi sağlar. Uygulamalarla size, bu duyguyu nasıl uygun bir şekilde karşılayabileceğinizi gösterir. Açlık duygusu karşısında ne gibi seçeneklere sahibiz? 1. Açlık duygusunu kesmek için bir şeyler yeriz. 2. İrademizi kullanarak bu duyguya direnir, bir şey yememeye çalışırız. 3. Açlık duygusuna son veririz. Şimdi bu üç durumu da inceleyelim kısaca. Birinci seçenekte, kalorisi düşük şeyler yiyerek ihtiyaç fazlası enerji üretecek bir beslenmeden kaçınabiliriz. Bu amaçla bir diyet programı da uygulayabilirsiniz.Bu alanda artık bir gıda sanayi bile çoktan oluşmuş durumda, her şeyin “light”ını, düşük kalorilisini bulmak mümkün. Bu zaten bilinen geleneksel bir seçenek. İkinci seçenekte, ancak yeterli bir irade gücüyle başarılı olma şansımız var. Uygulamadaki zorluğun esas nedeni, açlık duygusunu ortaya çıkaran geribildirim mekanizmasıdır. Açlık duygusuna direnilirse, bu geribildirim mekanizması, açlık duygusunun şiddetini artırma yoluna gidecektir bir süre. Bu da, açlık duygusuna karşı koymanın, her defasında daha da zorlaşacağı anlamına gelir. Bütün zorluklarına rağmen biz bu yolu kullanarak başarılı olabileceğimizi düşünürüz. Ama çoğunlukla bir iki denemeden sonra, tümüyle umudumuzu yitirmeyle sonuçlanır bu yol. Üçüncü seçenek NLP tekniklerini kullanarak, açlık duygusunun kısılması esasına dayanır. Biz bir duygunun alt kiplerini (submodality) değiştirerek üzerimizdeki etkilerini rahatça artırabilir( örneğin motivasyon durumlarında) ya da azaltabiliriz. Durumu yeniden çerçevelendirme (reframing), daha önce dayanılmaz görülen bir durumu kolayca başa çıkılabilir hale getirebilir. Yeniden modelleme yöntemi de yine bu ve buna benzer sorunlarla çok kolay başa çıkabilmemizi sağlar. Zihinsel topografya çalışması bir başka etkili yöntem olarak kullanılabilir açlık duygusunu kısmak için. NLP bu konuda sayısız olanaklar sunar ve bunların tümü de uygulama yönünden oldukça basittir. 

BAĞIMLILIĞA DAYALI ŞİŞMANLIK 

Eğer sürekli bir şeyler yemek, açlık duygusuna bağlı olmadan gerçekleşen bit otomatik davranışa dönüşmüşse, bir bağımlılık durumu söz konusudur. Böyle bir durumda bağımlılığa karşı geliştirilmiş(swish teknikleri örneğin, kinestetik swish gibi) etkili NLP teknikleri bulunmaktadır. Bu teknikler bağımlılıkla mücadelede geleneksel yöntemlere oranla istatistiksel olarak çok daha başarılı bir grafik çizmektedirler. 

YANLIŞ BESLENMEYE DAYALI ŞİŞMANLIK 

Kuranı kerimde, sofradan tam doymadan kalkma konusunda bir ayet okumuştum. Bu sağlığımız açısından son derece önemli bir uyarıdır. Tam doyma durumunda vücudumuzda bir mutluluk hormonu (endorfin)salgılanır. Bu bizi gevşetir, üzerimize bir rehavet çöker ve bu durum bir alışkanlık yaratır genellikle. Aslında, yüklenmiş mideye gerekli gücün ayrılabilmesi için, fiziksel alanda minimum güç harcama durumuna çekilmek gibi, vücudumuzun aldığı bir önlemdir bu sadece. Yanlış yeme alışkanlığı da NLP teknikleriyle kolayca yok edilebilir. Hangi tip obezite sorunu olduğunu tespit edip, bu doğrultuda bir çözüm geliştirmek , obesite sorununa en kolay ve en kalıcı çözüm getirme yoludur. Hepimiz için sağlıklı bir gün diliyorum. 

izzetbalci@ziprotek.com 

 
Toplam blog
: 75
: 1163
Kayıt tarihi
: 06.06.11
 
 

Zihinsel Programlama Teknikleri(NLP, Hipnoz, Meditasyon..vs.) alanında, uzun yıllardır araştırma ..