Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Obezite cerrahisi sonrası beslenme

Obezite cerrahi operasyonlarından sonra hastaların oral alımı 2. Gün açılmaktadır. Hastalara mavi su ile kaçak testi yapıldıktan sonra yavaş yavaş küçük yudumlarla su içmeye başlayan hastalar öğlen tanesiz komposto veya tanesiz berrak çorbalar içerek ağızdan beslenmeye başlamaktadırlar.
 
Hastalar taburcu oldukları gün itibariyle ilk 15 gün boyunca sıvı diyet programı uygulamaktadırlar. Bu diyet döneminin en önemli özelliği hastalara küçük yudumlarla gün içerisinde en az 1.5-2 lt sıvı içme alışkanlığı kazandırmaktır. Bu dönemde kişiler tanesiz, ılık, şekersiz, şeffaf ve  berrak sıvılar içmelidirler. Asitli içecekler yasaktır. Gün içerisinde şekersiz ve tanesiz komposto suyu, taze sıkılmış meyve suyu, laktozsuz süt, ayran, soya sütü, et suyu, tavuk suyu içebilirler. Ancak bu sıvılara kesinlikle salça, baharat, yağ, limon ilave edilmemelidir. Tuz minimum düzeyde ilave edilebilir.
 
Obezite cerrahi sonrasında 16. Gün itibariyle püre diyet dönemine geçen hastalarımız için yeni bir diyet dönemi başlamaktadır. Bu dönemde sıvı- yumuşak gıda alımına başlayan hastalarımız püre kıvamında gıdaları tüketebilmektedirler. Zengin protein içeriğine sahip haşlanmış yumurta beyazı, süzme beyaz peynir, krem peynir, blenderize edilmiş meyve, yoğurt, süt, ayran , kefir, çorba, blenderize edilmiş tavuk , balık, sebze önerilirken kişinin tolere durumu arttıkça ise köfte ve et tüketimine de başlatılmaktadır. Bu dönemde kişiler yediği her gıdayı çatalla iyice ezerek veya blenderize ederek yiyeceği besini püre kıvamına getirmelidir. Püre diyet dönemi itibariyle alınan gıdaların çok küçük lokmalar halinde alınması ve iyice çiğnendikten sonra yutulması önerilmektedir. Bu dönemin en önemli amacı iyice çiğneme ve yavaş yeme alışkanlığı kazandırmaktır. Aslında obezite cerrahi operasyonlarından sonra size kilo aldıran tüm alışkanlıklarınızdan kurtulmanızı sağlamak ve yeni beslenme alışknalığı kazanmak hedefimiz olmaktadır. Sıvı ve püre döneminde maksimum düzeyde yağ kaybı olması ve kas kaybının minimuma indirmek için diyetisyeninizin size önerdiği protein tozu ve sıvı mama kullanımını ihmal etmeyiniz.
 
Püre diyet dönemiyle hayat boyu uygulamamız gereken bir beslenme alışkanlığını da hayatımıza sokmaya başlamaktayız. Katı- sıvı ayrımı sayesinde vücudumuz için yeterli proteini alarak protein ihtiyacımızı karşılayacak ve vücudumuzda oluşabilecek deformasyon riskini azaltacaktır. Sıvıyla beraber katı gıda aldığınızda hacimsel olarak midenizde yer olmadığı için mideniz gerilecek ve bombeleşmeye başlayacaktır. Bu yüzden katı sıvı ayrımı ameliyat sonrasındaki süreçte büyük önem taşımaktadır.
 
Ameliyattan sonra 1. Ay itibariyle katı diyet dönemine geçen hastalarımız artık püre döneminde yediği gıdaları ağzında iyice çiğneyerek yutabilecektir. Mide rahatsızlıklarının önüne geçebilmek adına salça, baharat, yağ, limon gibi asitli sebze ve meyveler, çiğ gıdalar, ceviz, fındık, badem gibi çiğ kuruyemişlerin tüketimi 3. Aya kadar önerilmemektedir. Ekmek, patates gibi nişasta içeriği yüksek gıdalar ise kilo verme sürecini yavaşlattığı için 3.aydan sonra nadiren tüketilmesi önerilmektedir.Kişiler normal evde pişen yemeklere ise 3. Aydan sonra geçebilirler. Obezite cerrahisi sonrasında kişiler küçük porsiyonlarda ancak besin ve protein değeri yüksek gıdaları tercih etmelidir. Obezite cerrahisi sonrasında kişilerin kazandıkları sağlıklı beslenme alışkanlıkları sayesinde hayat kalitelerinde ciddi artış görülmektedir.
 
Toplam blog
: 8
: 422
Kayıt tarihi
: 29.04.17
 
 

1991 doğumlu olan diyetisyen Tuğba Yaprak, 2014 Medipol Üniversitesi mezunudur. Çeşitli özel hast..