Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Obezite Cerrahisi sonrası Kalsiyum

Obezite Cerrahisi sonrası Kalsiyum
 

Obezite Cerrahisi Sonrası Kalsiyum


Obezite cerrahisi normalde gelişmiş ülkelerde artık olmayan bazı beslenme bozukluklarının yeniden ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu hastalıklar genellikle belirtilerine aşina olunmadığı için birçok hekim tarafından atlanabilmektedir. Operasyon sırasında mide ve bağırsak emilim bölgelerinin yeniden düzenlenmesi operasyon geçiren hastaların yedikleri gıdalardan yeterli vitamin ve mineralleri almalarını engelleyebilmektedir. Bu nedenle hastaların kimi zaman günlük olarak önerilen miktarlardan daha fazla vitamin ve mineral takviyesi alması kimi zaman da bu vitamin ve minerallerin kas enjeksiyonu yoluyla almaları gerekebilmektedir. Burada önemli olan vitaminler arasında B1 vitamini de yer almaktadır.

B1 vitamini ya da diğer adıyla tiamin ince bağırsakların ikinci kısmından emilmektedir. İnce bağırsağın bu bölümü bypasslanırsa emilim bozulur. B1 vitaminin başka görevlerinin de olmasının yanı sıra esas olarak lipid ve karbonhidrat metabolizmasında bir koenzim olarak görev almaktadır. Karbonhidrat metabolizmasında, ihtiyaç duyulduğu için B1 vitamin düzeyleri yüksek karbonhidrat içermekte olan, yüksek kalorili sıvı gıdalar, rafine unlu gıdalar ve alkol içermekte olan diyetlerle azalmaktadır. Bu saydığımız gıdaların tamamı da gelişmiş ülkelerde oldukça fazla tüketilmektedir. Hastanelerde yatan hastalar glukoz içeren serumlar nedeniyle ya da yeterli B1 vitamini katkısı yapılmadan damar yoluyla beslenen hastalar da tiamin yani B1 vitamini eksikliği yaşayabilirler. Aynı zamanda obezite cerrahisi öncesinde diüretiklerle tedavi edilen morbid obez hastada tiamin eksikliğiyle karşı karşıya kalabilmektedir.

B1 vitamin eksikliği sebebiyle ortaya çıkan bir rahatsızlık olan Beriberi sinir sistemini ve kalbi etkilemektedir. Esasen üçüncü dünya ülkelerinde görülen Beriberi obezite cerrahisi ile birlikte batı ülkelerinde de görülmeye başlamıştır. B1 vitamini eksikliğinin farklı farklı belirtileri olabilmektedir.

Kardiyovasküler Beriberi: Kalp büyümesi, sağ ventrikülde genişleme, taşikardi, soluk alıp vermede sıkıntı, bacaklarda ödem ve kalp yetmezliği gibi belirtileri vardır. Hafif Beriber hastalarında EKG genelde normal görünmektedir. Genellikle en belirgin olan sorunlar periferik damar genişlemesi ile birlikte myokard depresyonudur.

Nörolojik Beriberi: Tendon reflekslerinde artış, polinörit, kas zayıflığı, ağır ve nöbet gibi belirtileri bulunmaktadır. ilerlediği zaman anoreksi, bulantı, kusma, görme alanında kısıtlanma, çift görme ve uykusuzluk gibi semptomlar bulunmaktadır.

B1 vitaminin hafif eksikliğinde yorgunluk, başağrısı, üretkenlikte azalma görülmektedir. İleri tiamin eksikliğinde ise nörolojik ve kardiyovasküler belirtiler görülebilmektedir.

Obezite cerrahisi öncesinde tüm hastalar ameliyat öncesinde ve sonrasında mutlaka B1 vitamin düzeyi açısından kontrol edilmelidir. Eğer ameliyat öncesinde B1 vitamin eksikliği varsa hekim mutlaka ameliyat sonrasında kullanılacak B1 vitamin miktarını normal miktardan daha yüksek olacak şekilde belirlemelidir. B1 seviyesi ameliyat öncesinde normal olan hastalarda genellikle 1.4 miligramın üzerinde bir tablet kullanımı uygun olmaktadır. ''Obezite Cerrahisi Sonrası Egzersiz Önerileri ''başlılık yazımda obezite cerrahisi sonrasında yapılması gereken egzersiz önerileri ile ilgili bilgiler verdim. 

Kalsiyum

Amerika’da bulunan ünlü Mayo kliniğinde geçmiş 20 yıl içerisinde obezite operasyonu geçirmiş olan 97 hastayı inceleyerek, 21 hastada toplam 31 adet kırık bulmuşlardır. Bu kırık oranı, genel popülasyonun kırık riskinin neredeyse iki katıdır. Hastalarda meydana gelen kırıkların büyük kısmı operasyon sonrasında ortalama 7 yıl içerisinde ve öncelikle el ve ayaklarda meydana gelmiştir. Diğer kırık meydana gelen bölgelerde kalça, omurga ve üst koldur. Kemik kaybı obezite cerrahisi sonrasında riskli durumlardan birisidir ve yeterli miktarda kalsiyum alınarak kemiklerin kırılması kolaylıkla önlenebilmektedir. bu nedenle bu operasyon sonrasında hastaların her gün kalsiyum takviyesi almaları gerekmektedir. American Society for Metabolic and Bariatric Surgery tarafından belirlenen obezite ameliyatlarından sonra günlük alınması gereken kalsiyum miktarlarını şu şekilde belirtebiliriz:

Kelepçe kullanımında 1500 mg

Gastrit Bypass 1500 – 1800 mg kalsiyum sitrat

Duodonel Switch 1800 – 2400 mg kalsiyum sitratB12 Vitamini

B12 vitamini mide için oldukça önemlidir. Mide asidi kandan B12 salınmasına yardımcı olmaktadır ve intrinsek faktörü adı verilen, mide tarafından üretilen bir madde de B12 emilimi için önemlidir. Obezite cerrahisi prosedürleri B12 emilimini daha zor hale getirmektedir. Bu nedenle operasyon geçiren hastaların mutlaka enjeksiyon, burun spreyi ya da dil altı tablet şeklinde olan B12 vitaminlerini sıklıkla her gün kullanmaları son derece önemlidir. B12 vitamini genellikle dil altı ya da oral tablet şeklinde günlük 500 – 1000 mcg olarak tavsiye edilmektedir. Kas içi enjeksiyonu yoluyla ise 3 ayda bir yaptırılması yeterli olmaktadır.

Diğer Besinlerin Önemi

Hastaların beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olarak yapılan laboratuar testlerine göre hekim uygun görürse başka besinlerde alınması gerektiğine karar verebilir. Özellikle D vitamini ve protein içeren besinlerin tüketimine büyük bir önem verilmelidir. Ancak başka vitamin ve mineralleri içeren besinlerin de tüketilmesi hekim tarafından tavsiye edilebilmektedir. Bu nedenle vitamin ve mineral takviyesi ile birlikte beslenme de son derece önemlidir.

Sonuç olarak obezite cerrahisi tek başına kilo vermeyi ve sağlıklı bir yaşama kavuşmayı vaad etmemektedir. Hastaların operasyon sonrasında beslenmelerine özen göstermeleri, düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları ve kesinlikle vitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak almaları gerekmektedir. vitaminler alınmazsa,obezite cerrahisi hiçbir işe yaramaz diyebiliriz. Birçok hasta kullanması gereken vitamin ve mineral takviyeleri konusunda titiz davranmakta ancak beslenmesine özen göstermemektedir. Burada esas olarak hastanın her iki detaya da büyük bir önem vermesi son derece önemlidir. Ayrıca hastalar ameliyat sonrasında uzun bir süre düzenli olarak vitamin ve minerallerini almakta ancak bir ya da iki yıl sonrasında eskisi gibi özen göstermeyi ihmal edebilmektedirler. Bu sık rastlanan bir durum olmasa da, bu operasyonu geçiren hastaların yaşam boyu beslenmelerine özen göstermeleri ve vitamin takviyelerini almaları gerekmektedir.

Ameliyat olduktan sonra herhangi bir problem oluşma riski yaşam boyu hep devam etmektedir. bu nedenle beslenme yetersizliği yaşamamalı, yediğiniz gıdalara ve takviyelerinize her zaman büyük bir önem göstermelisiniz. Beslenme yetersizliği sonucunda tedavi olmaktansa, düzenli beslenmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Hekiminizin sizin için oluşturduğu temel beslenme programına uygun bir şekilde beslenerek sağlıklı bir yaşama ve vücuda sahip olabilirsiniz.

 

www.tugruldemirel.com

 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..