Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Obezite nasıl önlenebilir?

Obezite nasıl önlenebilir?
 

Obezite nasıl önlenebilir?


Günümüzde pek çok insanın sağlıksız beslenmesi ve genetik faktörler etkisi ile ortaya çıkan Obezite, engellenebilir bir rahatsızlık olup pek çok farklı yöntem ile tedavi edilebilmektedir. Obezite hakkında doğru bilindiğine inanılan fakat yanlış bilinen durumlar vardır. Bunlardan biri ise hareket ettiğinizde obeziteden kurtulacağınızdır. Obezite, şişmanlık anlamına gelen ve metabolizmanın aldığından daha az harcaması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Spor ve diyet ile sağlıklı beslenme koşullarında ortadan kaldırılabilir.

Kalori yakımı:

İnsanlar metabolik olarak faaliyet gösterdiklerinde kalori harcarlar ve bu kalori harcaması sonucunda metabolik faaliyetler yavaşlama evresine geçer. Yavaşlama evresi ise kilo alınan ve besin depolanan evre olarak bilinmektedir. İnsanların günlük metabolik faaliyetlerinin en hızlı olduğu zamanlar istirahatte oldukları anlardır. Uyku, dinlenme gibi durumlarda vücut metabolik olarak faaliyet göstermektedir.

Herkes obeziteyle karşı karşıya kalabilir mi?

Tüm sağlıklı insanlar obeziteye yakalanma riski taşımaktadır. Düzgün beslenilmediği durumlarda metabolizma hızında değişme olacak ve sağlıksız koşullar sonucunda birey şişmanlamaya başlayacaktır. Dünya’da obezite oranı her geçen gün artış göstermekte ve bu durumun sonucu olarak tüketim artarken insanların gün içerisindeki fonksiyonları azalmaktadır. Obeziteye karşı bilinçli toplumlar oluşturulmadığı takdirde bu durum yaş itibari ile küçük yaşlara kadar düşecek ve obezite oranı artmaya devam edecektir.

Ben obez miyim?

Bireyin obez olup olmadığını boy, kilo ve yağ endeksi gibi veriler sonucu saptamak mümkün olmaktadır. Eğer obezite durumu söz konusu ise uzman kişilerden yardım alınarak sağlıklı beslenme sayesinde günlük belirli bir kalori öğün alınarak yakılması sağlanır ve geniş zaman aralığında bu durum ortadan kaldırılabilmektedir.Obezite ortadan kaldırılmadığında vücutta kalp ve damar rahatsızlıkları, sindirim sistemi bozuklukları gibi durumlara yol açmakta ve bireyin sağlığını bozmaya devam etmektedir.

Diyet Ve Spor Neden Etkili Olamıyor?

Obezite söz konusu olduğunda bireyin sadece diyet ve spor ile zayıflamaya çalışması yeterli olmamaktadır. Bunun ana nedenlerinden biri ise bilinçsiz olarak yapılan diyettir. Diyet yapılırken bireyin günlük kalori ihtiyacı yağ endeksi göz önünde tutularak uzman diyetisyen tarafından belirlenmeli ve obez kişinin bu kalori değerinden daha fazla ya da daha az kalori alması engellenmelidir. Günlük alacağı kaloriyi yakarak kilo alma durumu ortadan kaldırıldıktan sonra metabolizma hızlanacak ve diyetin devam etmesi durumunda yağ yakımına başlayacaktır. '

Sadece diyet ve spor değil bunun yanında psikolojik destek de verilmesi gerekmektedir. Spor yaparken bireyin bir spor eğitmenince bilinçli hale getirilmesi ve gözetim altında spor yapması bölgesel zayıflama sağlayabilmek adına faydalı olmaktadır. Çünkü her egzersiz aynı derece kalori yakımına sebep olmamaktadır. Diyet yapılırken 6 aylık süreçte ne kadar yağ ve kas kaybı olduğuna bakılarak kalori hesabı değiştirilir ve diyete devam edilir. Bu aşamada uzunca bir süre metabolizmanın alışma süreci olacağından diyete devam etmeli ve bu bir yaşam tarzı haline getirilmelidir.


Dr.Tuğrul Demirel

http:// www.tugruldemirel.com

 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..