Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '14

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Obezite sebepleri

Obezite sebepleri
 

Obezite kilo


Obezite hastalığı sık sık ve yüksek oranlarda kalorili beslenme düzeniyle yaşayan, fiziksel olarak etkinliğin ya da egzersiz yapmanın az olduğu kişilerde görülmektedir. Bunun dışında genetik olarak yatkın olma, hormonal bozukluklar, psikolojik sorunlar ve akabinde kullanılan antipsikotik ilaçlar da obeziteyi tetikleyen sebepler arasındadır. Halk arasında, obezite hastalığının metabolizma hızının düşüklüğüyle ilişkili olduğu yönünde bir kanı olsa da, bu aslında nadir görülen bir sebeptir. Çoğunlukla obezite diğer bir deyişle morbid obezite hastalığından mustarip kişiler vücudunun gerekliliklerini karşılamak için kilosu normal olan kişilerden daha fazla enerji tüketmektedirler. Dolayısıyla obezite hastalığı olan kişilerin bazal metabolizma hızları yükselmiştir. Gelişen teknoloji bireylerin fiziksel olarak bedenlerini kullanma alanını daraltmıştır. Bu da obezite hastalığının artışında yüksek bir etkiye neden olur. İlerleyen çağın ve şehir yaşantısının getirilerinden biri de hızlı yemek yeme ve derhal işin başına dönme zorunluluğudur. Bu mecburiyet hızlı ve yağlı beslenmenin yaygınlaşmasına sebep olmaktadır. Karbonhidrat açısından zengin, kalorisi yüksek ve yağlı beslenme düzeni obezite hastalığının nedenleri arasında azımsanmayacak kadar önemli bir yer taşımaktadır.

Uyku Bozuklukları Obeziteye Neden Olur mu?

Obezitenin neden arttığına yönelik olarak yapılan araştırma ve çalışmalarda, uyku bozukluklarının buna sebep olabileceği görülmektedir.  Kalabalık ve stresli iş, şehir ve okul hayatı kalite uykuyu ve düzenini sağlayamamamıza neden olmaktadır. Stres başlı başına bir obezite nedenidir ve uykusuzluk da strese kapı açar.  Dolayısıyla uyku bozuklukları da obeziteye neden olan sebeplerdendir.

Öteki obezite sebepleri ise, GDO içeren besinler, çevresel kirlilik, kimyasal faktörler gibi sebepler neticesince yağ metabolizmasında oluşan değişiklerdir.

Sigara bırakmak, obeziteye sebep olabilecek bir nedendir. Çünkü sigara kullanımı açlık uyarısını bağımlılar için önler. Sigara içimi obeziteyi engellemez ancak bırakılması buna sebep olabilmektedir.

Türkiye’de Obezite

Çeşitli ilaç kullanımları obezite hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Özellikle ağır depresyon için kullanılan antidepresanlar başta olmak üzere buna sebep olabilir. Obezite hastalığı olan kişilerin çoğunlukla aynı şekilde obezite sorunu olan kişilerle iç içe olması, süregelen nesillerin de genetik ve ailesel şartlardan kaynaklı çevresel faktörler yüzünden obezite sınırı üstünde olmalarına sebep olmaktadır.
Türkiye’de obezite değerlendirildiğinde son on yılda, üzerine daha çok düşülen ve insanların dikkatini daha fazla çeken bir sağlık sorunu olarak algılanmaya başlanmış, obezite için bilinçlenilmeye başlanmıştır. Şehirleşmenin artması, beden gücüyle çalışan işçilerin gün geçtikçe masa başı işlere transfer olmaları, bilgisayar etrafında dönen işler, çalışan kesimin fiziksel olarak enerji harcamasını engellerken, stres ve aynı oranda olumsuz etkenleri bir araya getirmektedir. Abur cuburlar, hızlı yeme alışkanlıları ve yüksek kalorili yiyecekler enerji alımını arttırarak bunların yakılmasına fırsat vermeden yağ birikimine sebep olmaktadır.

Geleneksel açıdan karbonhidrat ağırlıklı beslenmekteyiz. Bu beslenme diyeti gün geçtikçe yağlı gıdalara doğru kaymaktadır. Fiziksel olarak etkinliğin azalması da obeziteyi tetikleyen başka bir nedendir.

Obeziteyi Önlemek Mümkün müdür?

Obezite hakkında insanlar bilinçlendikçe, obezite hastalığının sebepleri ve çeşitleri hakkında bilgiler yayıldıkça, obezite kollektif bir şekilde azalmaya başlayacaktır. Obezite hastaları arttıkça, dünyada da bu hastalığın engellenmesi için çalışmalar yapılmaya başlanmış, çözümler bulunmaya çalışılmıştır. Obezite merkezleri kurularak, obezite hastalığının nasıl önleneceği hakkında yanıtlar bulunmaya çalışılmaktadır.

Sağlıklı yaşam için temel ve basit kuralları bozmamak kaidesiyle obeziteyi önlemek mümkündür. Doğru beslenmekle obezite önlenebilir. Bu da, rafine gıdalardan uzak durmak, trans yağ içeren karaciğer ve damarlar olmak üzere iç organ yağlanmasına yol açabilecek besinlerden uzak durarak, bol lifli ve taze meyve ve sebze ağırlıklı beslenerek vitamin ve mineral takviyeleriyle, düzenli egzersizlerle kalp damarlarının açık olmasını sağlamakla önlenebilmektedir. Ancak bunlar obeziteyi yenmekte yetersiz kalıyor ise, obezite cerrahisi yöntemiyle obeziteyi yenebilmek mümkündür.

Dr. Tuğrul Demirel

 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..