Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '13

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Obezite

Obezite
 

Sigarayı bıraktı, başı kiloları ile dertte (görsel netten)


İnsan vücudunda depolanan yağ hücrelerinin ciddi risk oluşturacak kadar artmasına obezite denir.  Bu tip hastalarda ölüm riski çoktur. Vücut ağırlığındaki fazlalık Koroner kalp hastalıkları, Tip 2 Diyabet, İnme, Uyku Apnesi gibi hastalıkları da beraberinde getirir.  Obezite basit bir hastalık değildir, yüksek sağlık riskleri olan tehlikeli, toplumsal bir hastalıktır.
 
Yıllar önce çocuklarımın mastır yapmaları dolayısı ile Amerika’ya gittim, gerek New York ve gerekse Washington’ da gördüğüm insanların büyük bir kısmı 100 kilonun üzerinde idi. Kızıma  “Bu Amerikan halkı hep böyle kilolu mu?  Bu kişileri görmekten gına geldi.” Demiştim o da gülmüştü. Orada o kadar çok çikolata ve yaş pasta tüketiyorlar ki, adım başı pasta hane ve çeşit, çeşit pastalar, çikolatalar var.  Tabi şimdi çok değişmiştir. Amerikalılar bunun bir hastalık olduğunu görüp gerekli önlemleri almışlardır. Şimdi Türkiye’de de obez kişilerin sayısı çoğaldı. Genç hastalarda obezitedeki iyileşme daha fazla olduğu gözlendi. Küçük çocuklardaki beslenme bozukluğu da obeziteye yol açmaktadır.
 
Şimdi çocukların büyük çoğunluğunda incelik kalmadı, kiloları boyları ile mütenasip değil. İki yaş altındaki obez çocukların, dengeli beslenme alışkanlığına alıştırmak gerekir. Meyve suyu ve süt gibi içecekler yerine, susuzluğunu su ile gidermeli. Süt, meyve suları, reçel, pekmez, bal , çikolata, gibi gıdalardan kaçınmak gerekir ve bebeklerde uzun süre biberon kullanmamalı. İki yaşından büyük çocuklara: Şeker, bal, pekmez, reçel, gofret,  (TÜM TATLILAR KISITLANMALI) yağ ve yağlı gıdalar, kızartmalar, yağlı süt, yağlı yoğurt, kuru yemişler, cipsler (yağ oranı fazla olanlar) hazır meyve suları, gazoz türü içecekler kısıtlanmalı. Kompostolar, düşük kalorili gıdalar tercih edilmeli. Yemek öğünlerine dikkat edilmeli. Aşağıda 5 yaşındaki çocuğun obezite ile başının belada olduğu bildiriliyor.
 
NAHİDE ÇELEBİ
 
Sigarayı bıraktı ama başı yine belada
 
Endonezya'nın Sumatra adasında yaşayan 2 yaşındaki bir çocuk günde 40 sigara içerek dünyayı şoke etmişti.
 
Aldi Rizal şimdi 5 yaşında, sigarayı bırakmayı başardı ancak şimdi başı yeni bir belayla dertte: Obezlik.
 
Endonezya'nın Sumatra adasına bağlı bir köyde yaşayan 2 yaşındaki Aldi Rizal, günde 40 sigara içtiği için 3 yıl önce dünya medyasında günlerce konuşulmuştu.
 
Endonezya'da çocuklarda sigara alışkınlığına çok sık rastlandığı için hükümet Aldi Rizal'ın ününden yararlanmak için 3 yıl önce harekete geçmişti. Aldi Rizal kötü alışkanlıktan kurtulmak için başkent Cakarta'ya götürülerek, özel bir rehabilitasyon merkezine yatırılmıştı. "Oyun" terapisi uygulanan Rizal’iye yaşıtları gibi oyuncaklarla oynama alışkanlığı kazandırılmıştı.
 
İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, şu anda 5 yaşında olan Aldi Rizal'nin sigarayla mücadelesi belgesel oldu.
 
Günde 40 sigara içme alışkanlığından kurtulan Rizai'nin şimdi de aşırı yemek nedeniyle obez olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu iddia edildi.
 
Doktorlar, Aldi'nin annesi Diane Rizal'den 5 yaşında 25 kilogramağırlığında olan çocuğuna diyet uygulamasını istedi. Sağlık uzmanları, Aldi Rizai'nin 25 kilogramağırlıkla, yaşıtlarından iki kat fazla kiloya sahip olduğunu belirtti.
 
(Netten alıntı)
 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..