Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Obeziteye dikkat

Obeziteye dikkat
 

görsel netten alıntı


Bireyin vücudundaki yağ dokusunun kas dokusundan daha fazla olmasına obezite denir. Bu hastalık ölüme kadar götürebilir. Obezite günümüzde çocuk, genç, yetişkin neredeyse tüm yaş gruplarında halkın yaklaşık üçte birinin mustarip olduğu bir rahatsızlıktır.

Dün televizyon kanallarından birinde henüz 1 yaşında obez bir çocuk gösterildi. Yavrucak ne oturabiliyor nede yürüyebiliyor. Yerlerde yuvarlanıyor, kalkmaya çabalıyor düşüyor. Anne ve baba ağlamaklı yavrumuzu bu hastalıktan kurtarın bize destek verin diye yalvarıyorlar, maddi durumlarının iyi olmadığını bildirdiler. Çocuk aşırı yiyor bir türlü doymak bilmiyormuş. Bu haberi izleyince üzüldüm ve obeziteyi araştırdım aşağıdaki bulgulara ulaştım.

Sağlıklı beslenelim çocuklarımızın beslenmelerine dikkat edelim fazla abur cubur yemelerine müsaade etmeyelim, hareketsiz kalmayıp spora önem verelim.

NAHİDE ÇELEBİ

Obezite genetik, fizyolojik, psikolojik pek çok nedene dayalı olarak, beslenme ve yaşam alışkanlıklarına bağlı ortaya çıkar. Bebeklikten hatta anne karnından başlayabilmektedir. Bebeklik ve çocukluktaki obezite vakalarında beslenme alışkanlıkları ve günlük yaşam içindeki aktiviteler göz önünde bulundurulmalıdır. Hastanın kan basıncı, cilt bulguları, ergenlik aşaması, zekâ gelişimi, genel sağlık durumu da önem taşımaktadır.. Bu bağlamda genetik faktörler, aileden kaynaklı sağlıksız, tek yönlü beslenme alışkanlıkları, yine aile bireylerini taklit edercesine hareketsiz yaşam sürme gibi hatalı aile tutumları çocuklarda obezitenin temel nedenleridir. Ancak unutulmamalıdır ki; çocuk obezitesinde hormonsal dengesizliklerin etkisi az, yeme davranışı bozukluklarının ise etkisi fazladır.

Ailenin sağlıklı beslenmeyi bilmemesi çocukta obeziteye sebep olabilir
Çocuklar gelişim aşamasında olduklarından onların sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmeleri çok önemlidir. Tek bir besin grubu ağırlıklı, yağlı, tuzlu, hazır gıdalarla beslenmek çocuğun hem sağlıklı vücut gelişimini engeller hem de obezite ve dolayısıyla pek çok iç hastalıklara da davetiye çıkarır. Günümüzde çocukların sağlıksız beslenmesi o kadar ileri boyutlara ulaştı ki; obez çocuklar da sıklıkla karaciğer yağlanması sorunu ile de karşılaşılmaya başlandı. Zira ebeveynler ve ailedeki diğer yetişkinlerin beslendikleri gıdalarla çocuklar beslenirse, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyecek besinlere ağırlık verilmezse, çocuğun bedeni bir yetişkinin beslenmesini kaldıramaz ve rahatsızlıklar ortaya çıkar. Çağımızda sokağa çıkamayan, bilgisayar, tablet, televizyon dışında oyun bilmeyen çocuklar, yetişkinlerle aynı besinleri yemekte, ancak yetişkinler gibi işe gidip çalışıp efor sarf etmemektedir. Özellikle tüm gününü televizyon ya da bilgisayar başında geçiren çocuklar, yemeğe değil de oyuna, çizgi filme konsantre olduklarından ne yediklerini, ne kadar yediklerini ve doyup doymadıklarını da çoğu zaman anlayamamaktadırlar. Ebeveynlerin bu hatalı beslenme alışkanlıkları yüzünden çocuk kilo alır, kilo aldıkça hareketleri kısıtlanır, hareketler kısıtlandıkça da çocuk kilo almaya devam eder.

Obezlerin yapmaları grekenler:

1. Diyet: Obez ya da obezite sınırına yaklaşmış olan çocuklarda düşük kalorili ve dengeli bir diyet programı uygulanmalı.
2. Egzersiz: Obezite; vücuttaki yağ dokusunun kas dokusundan daha fazla olmasından kaynaklanan bir hastalık olduğuna göre bu yağ dokusunu azaltmak için aktiviteleri artırmak gerekir. Bu bağlamda obezite tedavisi gören çocukların da haftada 3 gün 20’şer dakika koşulmalı ve vücut alıştıkça süresi artırılmalı, hasta çocuk spordan bıktırılmamalıdır.
3. Psikolojik Destek: Obez çocuklar içine girdikleri topluluklarda kendilerinin diğer çocuklardan farklı olduğunu anlayıp içe dönük bir tutum sergileyebilirler. Bu konuda destek alınmalı.

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..