Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Obeziteye karşı kampanya başlatılıyor

Obeziteye karşı kampanya başlatılıyor
 

Türkiye artık yavaş yavaş akılcı politikalar uygulamaya başladı. Örneğin 1 Temmuz'dan itibaren ekmek konusunda sağlıklı bir alışkanlığa geçilecek. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni yönetmelikle fırınlardan artık klasik ekmek yerine, daha az tuzlu, daha düşük gramajlı, doygunluk hissi veren ve kepek takviyeli ekmekler alacağız. Hatta tuz ayarını kaçıranlara 11.750 TL para cezası geliyormuş.

Bu uygulama ile sağlık konusunda ilerleme kaydedileceği gibi, ekonomik olarak da güzel bir gelişme yaşanacak. Artık kalp krizleri, inmeler, hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve obezite gibi sorunlar da azalmaya başlayacak. Hükümetin, geçmişte aldığı sigara yasağı kadar önemli bir karar bence bu.

Sağlık Bakanlığı ayrıca Obezite ile mücadele kampanyası da başlatıyormuş. Bu kapsamda vatandaşa "ücretsiz adım ölçerler" verilecekmiş. Bakan Akdağ, günde 10 bin adım atanın kilosunu kontrol edebileceğini söylemiş. Bence çok yerinde bir uygulama, tebrik ederim. Devlet zaten anayasa gereği vatandaşın sağlığını, alacağı tedbirlerle korumak ve geliştirmek zorunda. Hatta ekmek üzerinde ve yürüyüş, sürekli hareket üzerinde televizyon, radyo, gazete, internet gibi medya üzerinden de kamu spotları yayınlansa ve bu ciddi olarak takip edilse, daha da harika olur. Önemli olan eski alışkanlıkların yerine daha iyi ve yeni alışkanlıklar koyabilmektir.

Kanımca milletimizi ekmek konusunda, gıdaların enerjileri konusunda, sağlıklı, temiz gıda konusunda sıkça eğitmeliyiz. Hatta gıda terörü uygulayan firmaları da acımasızca cezalandırmak lazım. Şimdilerde yeni çıktı, yoğurtlara, sütlere de katkı maddesi katıp üçkağıda kaçılıyormuş. Birileri kısa yoldan, haksız ve masum insanlara terör uygulayarak zengin olurken öte yandan masum insanlar bir bir sağlıksız gıdalar nedeniyle kaybediliyor. Hükümetin bu konuda yapacağı şeyler olabileceği gibi yerel yönetimler de kanımca üstlerine düşen görevleri yapmalıdırlar diye düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..