Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '12

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Obeziteyle savaş

Bize neler yedirip içirdikleri konusundaki hassasiyetimi biliyorsunuz.

Sık sık kimlerin sahte ürünlerle, olur olmaz katkı maddeleriyle halk sağlığını tehlikeye attığını yazıyorum.

Bu kez de sağlığımızı yakından ilgilendiren bir başka gelişme ile ilgili yazmak istiyorum. Günümüzde insanları toptan tehdit eden başka bir tehlike bu. Amerika’da, Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de başgösteren bir tehdit. Obezite...

Unutmayın ki yazarınız da bir obez ve diyabetten muzdarip.

O yüzden obezitenin tehlikelerinin ne olduğunu çok iyi biliyorum. Ne yazık ki modern yaşam dediğimiz tarz bizleri obeziteye itiyor.

Mutlaka gözünüze çarpmıştır. Gazetelerde kocaman kocaman verilen haberde de bu konuyla ilgili bir araştırmadan söz ediliyor. Haber şöyle;

“Fransa Ulusal Tüketim Kurumu'nun araştırmasına göre, 19 kola ürününün çoğunda litre başına 20 küpe eşit şekere rastlandı. Lightlardaki tatlandırıcılar sağlığa zararlı çıktı. 60 Millons de consommateurs(60 Milyon Tüketici) isimli dergi, Fransa Ulusal Tüketim Kurumu'nun (INC) kolalı içecekler üzerindeki araştırmasının sonuçlarını açıkladı.Dergi, ülkede sağlık tartışmasına yol açan sonuçların "şaşkınlık verici" olduğunu ve bu içeceği tüketenlerin artık daha temkinli olması gerektiği yorumunu yaptı. En büyük tehlikenin koladaki şeker miktarıyla ilgili olduğunu belirten INC, tam 19 kola markası (Coca-Cola, Pepsi, Auchan, Cora, Casino, Leader Price, Man U-Cola, v.b.) üzerinde yaptığı araştırmada; şeker, tatlandırıcı, katkı maddeleri, kafein ve alkole rastladı.Çoğunda litre başına 100 gramdan fazla, yani 20 küpe eşit şekere rastlanırken, bu rakam Coca- Cola'da 18, Pepsi de ise 17 olarak açıklandı."Light" kolaya gelince; tatlandırıcı miktarının "vücuda zarar verecek kadar çok oranda" olduğu belirildi. Kurum, fazla şeker tüketiminin başta obezite olmak üzere, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara yol açtığı hatırlattı”

Kolalı içecekleri ben de içiyordum. Geçmiş zaman kullanıyorum çünkü bu haberden sonra, ne kadar ferahlatıcı bulsam da, artık içmemeye karar verdim. Uyanığım ya diyabetik olduğum için “light” içiyordum. Bu araştırma sayesinde kolalı içeceklerde kullanılan tatlandırıcı miktarının da sağlığa zararlı orand yüksek olduğunu öğrendik.

Bütün bunları yazarken aklıma takılan bir şey oldu. Şeker oranı acaba sadece kolalı içeceklerde mi yüksek? Diğer gazlı içeceklerde durum ne? Sonucun pek farklı çıkacağını düşünmesem de diğer içeceklerde de böyle bir araştırma yapılmasının iyi olacağını düşünüyorum.

Birileri obez toplumlar yaratmaya mı uğraşıyor? Yoksa sadece para hırsı mı? Bilmem. Ancak gerçek ortada.

Bendeniz bunları düşünürken gözüme çarpan bir başka haber içime serin sular serpti. Sağlık bakanlığımız obezite tehlikesini saptamış. Saptamakla da kalmayıp, harekete geçmiş. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aşırı kilo sorununun dünyada olduğu gibi Türkiye’de de salgına dönüştüğünü belirterek obeziteyle mücadele için kampanya başlatmış. Bakan’ın açıklamasına gore, Türkiye’de son 25 yılda aşırı kiloluk yani obezite ikiye katlanmış durumda. Gerçekten alkışlanması gereken bir önlem ile (şimdi bir iki geri zekalı çıkıp Ak Parti’ye yaranmaya çalıştığımı falan söyleyebilir. Gazeteciysek yapılan her şeye muhalefet mecburiyetimiz yoktur. İyi işleri de alkışlamak gerekir. Mesleği çamur atmak olanlara duyrulur.) halka “adım ölçer” dağıtılacak.

Obezite büyük problem. Bakanlığın bu girişimi sorunun çözümü yolunda önemli bir adım. Haydi hep beraber bu girişimi destekleyelim...

 
Toplam blog
: 61
: 585
Kayıt tarihi
: 09.10.09
 
 

Haziran'mış, yıl 1963 Bursa'da doğmuşum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamlayıp, İngiliz Filo..