Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '13

 
Kategori
Basketbol
 

Obradoviç varsa sorun olmaz

TD ler ne işe yarar. Mancini, Rafa Benitez veya Arsene Venger daha bir çok isim ekleyebiliriz. Bunların CV lerinde TD yazar. Jose Maurinho da TD dür. Ama bunlara benzemez. O daha farklıdır. Farkını sahaya sürdüğü takımın oynadığı futbolda görürsünüz.

İspanya'da bir Barcelona gerçeği var. Çok iyi bir takım ve okula dayalı bir futbolcu fabrikası. Her yıl şampiyon olmasalar da onlar çok farklı bir takım hatta bir çok insan onlara dünya bir numarası görüyor diğer takımlardan ayrı bir yere koyuyor.

Okul terbiyesi ve alt yapıya verilen önem bu farklılığın temel nedeni. Barcelona gibi örnek varken onun karşısında Jose Maurinho'nun da ezilmekten kurtaramadığı Real Madrid  örneğini izlemek ne kadar akıllı? Bizim ülkemiz dünyanın en kalabalık genç nufusunun yaşadığı bir cennet. İnsanlarımız ve özellikle de gençlerimiz ekonomik sıkıntılar içinde ve hedefsiz olmaktan dolayı zor şartlarda yaşıyor. Dünyada en çok para dönen ve enaz başlangıç sermayesi olan iş spor. Biz neden çocuklarımıza bu imkanları vermiyoruz? Neden bizim eğitim kurumlarımızda spor alanları yeterli sayıda değil? Biz bu eğitim alanlarında neden antrenörler ve eğiticiler çalıştırmıyoruz?

Biz Hiddink gibi sıradan bir hocaya yıllık 8 milyon Euro maaş ödedik. Abdullah Avcı ayda 2 milyon Liraya yakın maaş alıyordu. FTerim görevde kalacak olursa yılda 3 - 4 milyon Euro maaş alacak. Bizim ülkemizde asgari ücret 800 lira.

Bu ülkede yaşayan her insan futbolda başarılı bir milli takımımızın olmasını ister. Bunun için de çalışanların aldığı maaşları pek dert etmez. Çok para alsınlar ama başarılı olsunlar düşüncesindedir. İş yapanın aldığı maaş ne yüksek ne de az olmalıdır. Yaptığı işe uygun maaş almalıdır. Alınacak maaş kişinin niteliklerinden çok yapacağı iş ile ilgili olmalıdır. Milli takım TD 90 lı yıllarda  US $ 50.000 aylık alırdı. Yıllık ücret 600.000.- $ idi. Şimdi konuşulan rakamlar 10 defa daha fazla ve bu artış normal değil.

Geçen yıl FB basket takımına Pianigiani getirildi. Hoca 2,5 milyon Euro maaş aldı. Sezonu tamamlamadı ama ücretini tam almıştır. Transferler yaptırdı. Bu işde FB Basket 8-10 milyon euro gereksiz para harcadı. Şimdi takımın başında Obradoviç var. O da transfer harcaması yaptı. Ancak onu Pianigiani ile karşılaştırmak mümkün değil. Futbolda Jose Muarinho neyse basketbolda Obradoviç ayni. Hatta Obradoviç Jose'den daha saygın ve daha sevilen biri .

Bizim Türkiye'de her spor alanında Jose ya da Obradoviçler yetiştirmemiz gerekir. Bu insanların görevlerini iyi tanımlamak ve alacakları eğtimleri belirlemek bir o kadar önemli. Bu insanlar geleceğin şampiyonlarını yetiştirecek insanlar olmalı. Bugünden geleceğin sporcularını yetiştirecek TD leri yetiştirmeyi düşünmek zorundayız.

Bu anlamda Obradoviç'in Türkiye'de olması Türk Basketboluna olumlu katkı yapacaktır. Bunu gelecek senelerdeki milli takımlarda çok iyi göreceğiz. Geçtiğimiz yıllarada çok yukardan ve iddialı konuşan Ergin Ataman vardı. Özellikle de Beşiktaş'ın kazandığı üç kupa ile burnu göklere çıkan Ataman Eurochlange ön eleme turunda Belçika takımına elenmeden hiç bahsetmedi. Bu yıl daha ilk adımda Obradoviç'e yenildi. Üstelik bütününü önde götürdüğü maçı kaybetti. Evet o Obradoviç'in aldığının çeyreğini alıyor değerde bu

Bizim ülke olarak seferberlik ilan etmemiz ve her okulun faydalanacağı spor tesislerini hızlı bir şekilde devreye almamız çok önemli. Hayatlarını kazanmalarını istediğimiz çocuklarımızın spordan kazanacak çok şeyleri var. Dünyada bu işe çok para harcıyor. Biz şampiyonları yetiştirmek için spor alt yapı yatırımlarını yapmak ve çocuklarımıza nitelikli yetiştiricilere teslim etmekten daha iyi yapacağımız bir iş yok.

İsviçre, Belçika ve Uruguay gibi ülkelerin milli takımlarının FIFA sıralamasında ilk 7 içinde yer alırken bizim 50 lerde olmamız bizim futbolumuzda söz sahibi olan iş yapan insanlarımızı rahatsız etmesi gerekir. Bu kötü tablonun oluşumuna neden olanların milli takımlar için çalışması gereksizdir.

 

  

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..