Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '07

 
Kategori
Peynir
Okunma Sayısı
3558
 

Obruk peyniri...

Obruk peyniri...
 

Karamanın Ayrancı bölgesinde Obruk Yaylası nda bulunan mağaraya, bu günlerde, yaylalarda otlamış, suni yemleme yapılmadan beslenen koyun ve keçilerden sağılan sütlerle yapılan tadınca miss gibi kokan harika bir aroması bulunan peynir istifleme çalışmaları olur. Derin, içinde yüründükçe serin, hafif nemli bu mağaraya konulan peynirler beş altı ay sonraya kadar bekletilir. Mağaranın doğal serinliğinde keçi derisi tulumlarına tam yağlı, yarım yağlı birde koyun besleyen ailelerin kendisine özel olarak yaptığı, içinde biraz peynir suyu, biraz inek sütü peyniri birazda keçi sütünden karışım peynirleri elleriyle, ya da kendilerine özgü yerel aletlerle sıkıca basıldıktan sonra mağara işletmecisine o gün mağaraya giden birisi ile yada kendileri, üzerinde kendi numarası basılı içi peynir dolu tulumu teslim ederler. Bu peynirin lezzetini, kokusunu içinde barındıran başka bir benzerine daha rastlamadım. Fransızlar, Hollandalılar genelde övünürler 250 hatta 450 çeşit peynirimiz var, onlar vasıtası ile biz peynir alanında dünyada marka olduk, ve ülkemizin adı anılınca ilk akla gelen peynirimiz derler. Ülkelerini ben başka alanlarda, hatta tarih boyunca önce biz onalrın sonra onlar bizim tarihimizi nasıl etkiledikleri alanlarda tanıyorum daha çok. Şehirleşmeleri, çalışkanlıkları, çalışma hayatındaki dürüstlükleri, ulusçulukları, devletçilikleri, refah payından halklarına eşit dağılıları, kurumlarındaki dakiklikleri, kurumlarda en asgari düzeye indirilmiş haksızlıkları, sosyal güvenceleri vs vs...

Peynir... Obruk peyniri.
Ayrancının Obruk Yaylası nda keçi derisinden tulumlarda bekletilerek aylar geçtikçe tatlanan nefis tulumu her kahvaltı masalarında görmek isterdim. Ama güzel olan şeyler biraz da kendine özgü bedelle elde edilme zorluğu yaşar talep edenlerce. Bu günlerde 1 kg peynir 1 kg koyun et ine 2 kg tavuk etine eşit o yüzden.

Satın almak için yeterince imkanı olanlar piyasadan almak isterseler günümüzde peynir satın almak için bile güvenin kalmadığını bilirler. bir peynirci tanıdıkları, Ayrancı dan yakın köylerinden bir yakınları, onların yakın tanıdıkları aracılığı, damak tadını önemseyen tercih sahiplerinin aradıkları ve oluşturdukları iletişim ağını gerektirir biraz. Eğer böyle olmazsa piyasadan bu peynirin iki göbek uzak takilitini aynı paraya satın almayı göze almak zorunda kalacaklardır. Ama konu Obruk peyniri olduğu için bu peynirin taklidini konuşuyorsak ta başka bölgelerin peynirlerine olumlu ya da olumsuz yorum getimek hiç mi hiç ilgi alanımıza girmez. Dünyaca ünlü Çumra kavununun yanında fırından yeni çıkmış sıcak ekmeği obruk peyniri ile yemek ve bunun lezzetini naçizane edamız la anlatmaya çalışmaktan başka bir amacımızda olmaz. Satılmaya bekleyen tonlarca peynirim de yok, sadece kahvaltı masamda göremediğim zaman yıllardır aldığım yere sparişimi veririm onlarda bana neyi vereceklerini çok iyi bilirler, gönderirler.
Geçenlerde bitmişti. Gönderdi sağolsun İbrahim. 35 yıldır tanırım İbrahimi. Gönderdiği peynirlerdede hep 35 yıl izi bulunur. Ama onu benden başka kimse görmez.
Saygılarımla.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 7
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 2
Ort. okunma sayısı
: 1162
Kayıt tarihi
: 17.06.07
 
 

1974 Ankara doğumluyum. Üniversite mezunuyum. Evli iki çocuk babasıyım. Halen Antalya'da yaşıyorum...

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster