Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '06

 
Kategori
Psikoloji
 

Obsesif- kompulsif kişilik bozukluğu - Test 10

Obsesif- kompulsif kişilik bozukluğu - Test 10
 

Belirtiler :

1. Tam bir kırtasiyecilik tutkunu olma, gerçek amaç ve ana konuyu gölgede bırakacak ölçüde detaylar, kaideler, sıralama, liste, organizasyon şemaları, programlarla uğraşma özelliği.

2. Mükemmeliyetçilik görüntüsünü işin tamamlanmasını zorlaştıran hatta engelleyen bir dereceye götürme hali.

3. Toplumsal ilişki, arkadaş grupları ile toplanma, eğlence ve hobilerine zaman ayıramayacak kadar işe ve üretkenliğe adanma durumu.

4. Örf, adet, toplumsal değerler, ahlak gibi hususlarda aşırı hassas, son derecede katı, taviz vermez bir tutum sergileme.

5. Kendisi için hiçbir anlam ve değer taşımasa dahi eski, değersiz, işe yaramaz nesneleri bile elden çıkaramama, biriktirme eğilimi.

6. Bir işi yaparken işbirliğine gönülsüz olma ve iyice ikna olmadıkça iş bölümü yapma ve işbirliğine yanaşmama.

7. Tanıyanlarca cimri biri olarak değerlendirilme ve bunu hak edecek ölçüde kendileri ve başkaları için para harcamaktan sakınma. Katı ve istikrarlı bir tavırla para biriktirme

8. İnatçı, katı, otoriter bir tavır içerisinde olma, sıcak ilişkilerden uzak, ısrarcı, bulundukları ortamı denetimleri ve kontrollerine alma eğiliminde , olaylara gülüp geçme duygusuna sahip olamayan bir kimlik sergileme.

Değerlendirme :

Bu bölümde sayılan kriterlerden dört ve daha fazlasının varlığı ile Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğundan söz edilebilir.

Tertiplilik, mükemmeliyetçilik, kontrole alma ve kontrolde tutma özellikleri belirgindir. Genetik faktörlerin yanında otoriter ebeveyn tarafından yetiştirilme ile de ortaya çıkabilmektedir.

Toplumda yüzde 1 oranında rastlanırlar . Daha çok erkeklerde görülmektedir.

{ Bu çalışma "Kişilik Bozuklukları" adlı yazının eki niteliğinde olduğu için o yazı ile birlikte değerlendirilmelidir.

Kişilik bozuklukları ile ilgili genel bilgi, teşhis, kaynaklanma nedenleri ve tedavi yöntemleri sözü edilen yazıda yer almaktadır.}

 
Toplam blog
: 35
: 4404
Kayıt tarihi
: 07.09.06
 
 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra İstanbul'da 21 yıldır serbest avukat olar..