Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '08

 
Kategori
İnançlar
 

Öbür tarafa gidip, buradan maaş alanlar...

Öbür tarafa gidip, buradan maaş alanlar...
 

Hani hemen her gün gazetelerde okuruz ya “Ölen annesinin maaşını almak için kadın kılığına girdi”, “10 yıl boyunca ölen babasının maaşını gece karanlığında ATM den çekti”, “Ölen annesinin yerine geçerek, yıllarca bankadan annesinin maaşını çekti”... Gibi örnekler bilindiği gibi ülkemizin klasiklerindendir!

Gazetelerin manşetlerine konu olan bu örnekler, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın birleştirilmesiyle oluşturulan SGK'yı harekete geçirmiş. Ve 2003 yılında başlatılan çalışma ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalı ve emeklilerinin geçmiş dönemlerde kâğıt ortamında tutulan tüm bilgileri bilgisayara geçirilmiş. A birde bakılmış ki! Bu bilgiler İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün “Kimlik Paylaşım” ve “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi” ile tek, tek karşılaştırılınca Nüfus'ta ölü, SGK kayıtlarında yaşıyor görünen 80 bin kişi bulunduğu ortaya çıkarılıvermiş.

İşte, memleketim insanının bedava yaşama yolundan birisi(!) yıllar sonra keşfedilip, bir anda kapanma ile karşı karşıya kalmış! Şimdi anasının, babasının, bilmem kimin maaşını alan bu şahıslar, hayata nasıl tutunacaklar(!) yaşama nasıl dört elle sarılacaklar(!)? Yapılır mı bu? Memleketim insanına! Ne güzel usul, usul devleti soymak varken(!) şimdi çalışıp, üreterek kazanmak da nerden çıktı! Sonra bu işi yapanlar öyle yüksek miktarda() soygun yapmıyorlardı ki! Ne Banka hortumluyorlar(!) ne devlet Bankasından talimatla kredi alıyorlar(!) Sadece ölen bir yakının yerine, onun maaşını alıp, onun adına hayır(!) yapıyorlar! Zaman inanç devri! Beklide öbür tarafa parayı bir gönderme yolu bulmuşlardır(!) Neden olmasın! Böyle bir mazeret bulurlarsa, kim ne diyebilir!

Tabi bir de bu işin mevzuat kısmı var. Bu mevzuatı kim çıkarttıysa! Mevzuata göre ölen emeklilerin bir ay içinde SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı'na bildirilmesi gerekiyor. Yani bir sürü iş. Ölen yakınının acısını duyup, yasını tutarken, git SGK kurumuna benim anam, babam veya bir yakınım öldü diye bildirimde bulun! Yani şu ülkede insana acısını bile doğru dürüst yaşatmıyorlar(!) Bırakın insanlar acılarını doğru düzgün yaşayıp, yakınlarına ait bankamatikten alacakları (az da olsa) para ile acılarını hafifletsinler(!)

Sosyal Güvenlik Kurumu, ölü yakınlarının maaşlarını, acılarını hafifletmek(!) için alan bu şahıslar hakkında, fazladan ödenen maaşların faiziyle birlikte geri alınması için de dava açmış. Canım adamın bu azcık paraya ihtiyacı olmasa (!) niye alsın ki! Şimdi birde dava ile uğraşacak!

SGK halen 8 milyon 424 bin kişiye emekli maaşı ödüyormuş. Bilindiği gibi bu iyi(!) niyetli kişilerin SGK'yı dolandırma girişimleri, sadece ölenlerin maaşını almaya devam etmekle kalmıyor. Kurumun kontrolör ve müfettişleri daha önce de 18 bin bebeğin erken yaşta emeklilikten yararlanmak için çalışıyormuş gibi sigortalı gösterildiğini de tespit etmişti. Bunların için SGK Genel Müdür Yardımcısı da mı vardı? Tıpkı Balığın baştan kokması gibi…

Bakın şu SGK görevlilerinin yaptıklarına! Öldüklerini öğrendikleri maaş alanlarının evine taziye ziyaretinde(!) bulunmuşlar! Bir de bakmışlar ki! Mezarda gözüken ancak her ay maaşı bankamatikten çekilen kişilerin evlerinde büyük bir acı ve yas var. Başsağlığı dileklerini ileten görevlilere, elbise değiştirip, annesi kılığına giren Ahmet… İçerden çıkıp gelmiş! Sesini de değiştirip, “Yavrum Ben ölmedim, bak gördüğünüz gibi hayattayım” diyerek, yakınları ile birlikte görevlileri ağırlamış! Kurumun kontrolör ve müfettişleri nezaket ziyaretlerinde komşular ve aile fertleriyle görüşerek Nüfus Müdürlüğünün yaptığı hata nedeniyle öldü görünen vatandaş ve onun yakınları ile komşularından özür üstüne özür dilemişler!

Bu zamana kadar ölen 80 bin kişinin maaşını bankamatik ile çekenler, devleti 40 milyon YTL(Kırk Trilyon) dolandırmışlar. Acaba devlet bu parayı bırakın faizini, anapara olarak geri alabilecek mi?

Son dönemdeki uygulamalar, ülkemizi adeta Muz Cumhuriyetine çevirdiği için benim hiç mi hiç umudum yok!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..