Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '13

 
Kategori
Siyaset
 

Öc-alan Anayasası mı?

Öc-alan Anayasası mı?
 

Yeni Anayasa Taslağında bir türlü uzlaşı sağlanamıyor. 

Halk, parlamentolarında yapılan ve yapılacak olan yasalarından huzur, istikrar, güven ve  mutluluk beklerken, tersini yaşamaya başladı.

Yapılan Yeni Anayasa çalışmaları, yeni bir Öcalan Sendromunu, beraberinde mi getirdi ?

Yeni bir Anayasa yapma, adeta,  bir kabusa dönüştü.

Diller sorun,

İnançlar sorun,

Kimlikler sorun,

Kelimeler sorun,

Kavramlar sorun,

Düşünmek sorun,

İfadeler  sorun,

Haklar sorun,

Görevler sorun,

Kurumlar sorun,

Devletin yapısı sorun,

Her şeyin sorun olduğu bir ülkede yazmak da sorun, anlatmak da !

- Peki, sorunun kaynağı ne? Anayasa mı.. millet mi ?

Sanırım ne Anayasa, ne de millet.

-Sorunun kaynağı, yasa yapın diye seçip de parlamentoya gönderilen,  milletvekilleri olmalı..!

Kendi Anayasasını kendisinin yazamadığı bir milletin, kendi ülkesinde; yaşaması da sorun.. yazması da sorun.. seçime gitmesi de sorun.. oy kullanması da sorun. 

Peki,  mevcut Evren Anayasası, neden  bir sorun ?

Çünkü , 1982 Evren Anayasası ;

- 12 eylül 1980 Askeri Darbesini yapan generallerin belirlediği Danışma Meclisi'ne dikte ettirilerek  hazırlatıldı.

-  Oylama öncesi Anayasa hakkında milletin fikir beyan etmesi, sivillerin lehte  veya  aleyhte yazmasını bırakın, konuşması bile yasaklandı.

- Millete, baskı ve  zorla ''evet''  oyu attırıldı.

- Darbeci Evren, otomatik Cumhurbaşkanı seçtirildi.

33 yıl önce, Mustafa Kemal'in askerleriyiz.. Mustafa Kemal'in  izindeyiz.. Emanetlerinin ve Cumhuriyet'inin  bekçileriyiz .. diyerek, darbe yapan Cuntacı paşalar; ne kurumsal, ne bireysel olarak öz eleştirilerini yapabildiler ve ne de milletten özür dileyebildiler.

Kurumlarını da, kendilerini de.. yenileyemediler !

1 milyon 683 bin kişinin fişlendiği, 50 kişinin asıldığı, 30 bin kişinin siyasi mülteci olarak yurtdışına gitmek mecburiyetinde kaldığı, 471 kişinin işkenceden öldürüldüğü, 14 bin kişinin yurttaşlıktan çıkarıldığı, 120 üniversite öğretim üyesiyle 3.854 öğretmenin görevine son verildiği, 3 gazetecinin öldürüldüğü ve 30 ton gazete, dergi ve kitabın yakılarak imha edildiği ..

..ve daha nice gayr-i insani ve gayr-i kanuni vahşetin ve zulmün yapıldığı, bu DARBE dönemini ve Anayasa'sını; bu millet unutmadı, unutamadı ve 33 yıldır da hala Darbe'nin travmasını yaşıyor ve üstünden atamadı.

Hal böyleyken, Evren Anayasası'ndan kurtulmaya çalışan millete, Yeni Anayasa'nın da,  bir  ''Öcalan Anayasası'' olacağı korkusu verilmeye  başlandı !

Böyle algılandırılan bir Öcalan  Anayasası'nın muhalefetçe farklı, iktidarca farklı  yorumlandığı.. ve millete ; farklı boyutlarıyla empoze edilmeye çalışıldığı da, artık, apaçık görülüyor.

AKP-İktidarının gayreti,  Yeni Anayasa'nın Evren Anayasası gibi ÖCALAN Anayasa'sı olarak görülmemesi yönünde.

Devletin, İmralı canisi olarak adlandırdığı.. fakat bir çok Kürdün önderleri  olarak gördüğü.. Öcalan'a yakılan yeşil ışığın, AKP ampulünü karartacağından çekiniliyor.

Kürt Siyasal Hareketi'nin ortaya koyduğu istekler ve baskılar  doğrultusunda oluşturulmaya çalışılan Yeni Anayasa'ya, ''Öcalan Anayasası'' damgasının vurulmasından korkan AKP-Hükümeti ; Yeni Anayasa Taslağını ciddi olarak ele almıyor ve elinden geldiğince, Seçimler  sonrasına ertelenmesi yönünde, bir tutum izliyor.

Muhalefetin Öcalan Anayasa'sına yaklaşımı ise, millete 2 çeşit korku pompalıyor olması.

İlki, AKP-Hükümetinin inisiyatifiyle hazırlanan bu Yeni Anayasa Taslağı'nın; askerden bir öç-alma, Cumhuriyet'ten ve kurumlarından bir öç-alma, intikam alma şeklinde olduğu.. ima edilerek, millete, AKP'yi şikayet eder olması.

Diğeri ise, AKP-iktidarı Yeni Anayasayla Öcalan'a af getirecek.. Türkiye'yi  bölecek.. vs. vs.. diyerek, millete  korku salması ve Taslağın hazırlanmasını, engellemesi yönünde.

Yapılacak Yeni Anayasa'ya ;

- ister Öcalan Anayasa'sı

- ister Kürt Anayasa'sı

- ister Kürdistan Anayasa'sı

- ister Türk Anayasa'sı

- ister Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sı

- ister Erdoğan Anayasa'sı

.. gibi yaklaşımlarla her ne denirse, densin.. sonuçta, millet ; Yeni Anayasa'nın da, bir KORKU Anayasa'sı olacağını hissediyor.

Yeni Anayasa Taslağını hazırlamadan, birbirleriyle uzlaşmadan ve Taslağı Türkiye halkının önüne koymadan,  Milletvekili Seçimi Sandığını milletin önüne koyan bu milletvekillerinden vatandaşın nasıl hesap soracağı veya soramayacağı da bir sorun.

Ne zaman yapılacak olursa, olsun.. ne kadar sorun olursa, olsun.. Yeni Anayasa'nın ;  tüm vatandaşlarını koruyan, kollayan ve sevindiren,  bir barış ve uzlaşı Anayasası olması ümidiyle..

21 ağustos 2013

Feridun Hayati Ünüvar

 
Toplam blog
: 14
: 72
Kayıt tarihi
: 21.08.13
 
 

Öğretmen - Hukukçu - Tercüman- Sosyal Danışman ve  Serbest Yazar. Türkiye'de 6 yıl öğretmenlik ya..