- Kategori
- Gelenekler
Ocak ayinin yedisinde yenilen nanakusa
NANAKUSA( yedi çeşit ot)
Ocak ayının yedisinde hemen her evde yenilen bir yemek. Aslında pirinç lapasına eklenen yedi tür otla hazırlanan hafif bir yemek.
Yılbaşı ve devamı günlerde aile birlikte yenilen abur cuburla yorulan mideyi rahatlatmak bir amaç.
Asıl özelliği ise baharın başlangıcının bir işareti buranın takvimine göre. Yaşadığımız yer deniz kıyısında ve ılıman bir iklimi var kar yok denecek kadar yağar. Kuzeydeki Hokkaido adasında sıfırın altında 25 yada 26 da insanlar yaşamlarını sürdürüken burada sıfırın altına daha bir kez düştü. Bu koşullarda bahar geliyor diyebilir mizi bilmiyorum ama bahçemde nergisler açtı bile.
Bugün gelenek olduğu üzere NANAKUSA eklediğim lapayı öğlen yemeği için hazırladım bile. Ne yazık ki otların adını TÜRKÇE bilmiyorum. Ama çocukluğumda annemin topladığı kuzu kulağı vb otlara benzeyen yedi çeşit ot.
İsimlerini en azından Japonca adları ile yazmak istedim. SERA, NATSUNA, GOGYO, HAKOBERA, HOTOKENOZA, SUZUNA, SUZUSHİRO.
Lapayı yerken küçük turpun tadını biraz hissedebiliyoruz ama diger otlar sadece renk olarak görünüyor. Lapanın biraz aromalı tadı olanı.
Yalnız büyükler değik küçükler de severek yermiş eskiden ama günümüzde tadı tuzu olan acılı yiyeceklere alışan gençler pek severek yemiyor.
Yıllardır burada olmanın verdiği alışkanlıkla her yıl pişirir zevkle yerim. Yağsız, kalorisi oldukça düşük bir yiyecek..
Birazdan öğlen yemeğinde yiyeceğiz. tencerede yavaş yavaş tıkırdayarak pişiyor.
Hala soğuk ama sıcak lapa ile baharı karşılamaya hazırız:)
Saygılarımla.