Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '15

 
Kategori
Güncel
 

Öcalan’dan ’10 madde’ şartı

Türkiye yine tarihi günlerinden birini yaşadı. Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde Anadolu’da ‘Bahar’ heyecanı yaşanıyor.  İlk baharın müjdecisi Nevruz, bir anlamda yeni umutların doğduğu gün oldu.

Nevruz’da gözler Diyarbakır’daydı. 30 yıldan bu yana Türkiye’nin kanayan yarası PKK ve Kürt sorununa dönük önemli bir açıklama yapılacaktı. Her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kürt sorunu yoktur’ dese de, geçmişte yapılan ‘Kürt sorunu diye bir sorun vardır’ şeklindeki açıklamalar hafızalardan silinmiyor.

DOLMABAHÇE’DEKİ ‘ÇÖZÜM’ TOPLANTISI

HDP’li milletvekilleri aylardır Kandil – İmralı hattında mekik dokuyor, görüşmeler yapıyor. Hatırlayacaksınız geçtiğimiz 28 Şubat’ta, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde HDP heyeti ile bir araya gelmişti. Kritik bir süreçte gerçekleşen önemli bir toplantıydı bu.

Aylardır süren karşılıklı atışmalar, polemiklerle kafalar karışıyor, sürecin nereye gittiği tartışılıyordu. İşte tam da böyle bir ortamda gerçekleşen ortak basın açıklaması, bazı sorulara yanıt niteliğindeydi.

HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, “PKK’yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum” demişti.

Dolmabahçe görüşmelerinin ana temeli PKK’nın silah bırakmasıydı. Açıklamaların muhatabı Kandil’den yanıt gecikmemiş, KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, " Önce çözüm, daha sonra silah bırakılır" demişti.

DİYARBAKIR’DAN YÜKSELEN ‘BARIŞ’ MESAJLARI

Böylesi kafa karmaşasının devam ettiği bir süreçte, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan gönderdiği mesaj, sürece dönük hangi adımlar atılacağına dair bir cevap niteliğindeydi. Diyarbakır, her yıl olduğu gibi bu yılda meydanları doldurdu. Bu önemli açıklamayı HDP’li Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan okudu. Sırrı Süreyya Önder, “Bir gün Öcalan’ın kendisi buraya gelecek” dedi.

“SİLAHSIZLANMA KONGRESİ”

Abdullah Öcalan, silahsızlanma kongresinin toplanıp yeni bir dönemin başlatılmasını istiyor. Bu ‘kongre’ konusunu daha önce Dolmabahçe görüşmelerinde duymuştuk ve şimdi de Diyarbakır’da.

Öcalan, “Tarih ve halklarımız bizden döneme uygun demokratik duruşu, barışı istemektedir. Dolmahçe’de açıklanan 10 maddelik deklarasyonu gerçekleştirmek için. PKK’nın Türkiye Cumhyuriyeti’ne karşı silahlı mücadeleyi sonlandırmak için bir kongreyi toplamasını gerekli görmekteyim. Kongreyle birlikte yeni bir dönem başlamaktadır.  Vakit, yıkıcı tarihi bırakıp, geçmişimize uygun barış, kardeşlik ve demokrasiye geçme günüdür.” diyor.

Öcalan mektupta topu iktidara atıyor yani. Dolmabahçe görüşmelerindeki , ‘Kimlik, ortak vatan’ vurgusu yapılan 10 maddeye uymasını istiyor. PKK’dan da kongre toplayıp, süreçte önemli bir adım atmasını bekliyor. 

ARINÇ'IN 'KARIŞMA' ÇIKIŞI!

İktidarın ağır toplarından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yaptığı çıkışla gündeme oturdu. İzleme heyetine karşı çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "”Bundan hoşlanmadım, hoşuma gitmedi, soğuk veya sıcak karşıladım” beyanları kendi hissi beyanlarıdır. Sorumluluk hükümetin üstündedir, bunları kendi özgün düşünceleri olarak kabul edebiliriz." diye çıkıştı.

Aylardır bir tartışma var. Cumhurbaşkanı'nın 'tarafsız kalamadığı' yönünde. Yapılan açıklamaların hükümeti yıpratacağına dikkat çeken Arınç, kaygılarını dile getirdi bir nevi, 'Ülkeyi hükümet yönetiyor' dedi. 

Anlaşılan o ki, hükümet de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasete dönük açıklamalarından rahatsız. Arınç o içerideki rahatsızlığı dile getiren isim oldu.

ÇÖZÜM NEREYE GİDECEK? 

Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Ya silahlar susmaya devam edecek, özlenen günler gelecek, ya da 30 yılı aşan bu kavga sürecek. Dengeleri bozmadan, sağlam adımlar atmak gerekiyor.

 Bakalım Hükümet Dolmabahçe’deki 10 maddeye dönük nasıl adımlar atacak? Kandil, silahı bırakıp Öcalan’ın arzuladığı kongreyi toplayabilecek mi? Türkiye, arzuladığı barış ve huzur ortamına kavuşacak mı? Bende sizler gibi merak ediyorum. Bekleyip göreceğiz…

 
Toplam blog
: 4
: 77
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Mustafa Kemal Üniversitesi - Basın - Yayın mezunu.  Yazar.. . » Mail: bekirmert.tv@gmail.com»..