Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '15

 
Kategori
Siyaset
 

Öcalan ve son çözüm süreci analizi

Öcalan ve son çözüm süreci analizi
 

Öcalan PKK'ya silah bırakma konusunda çağrıda bulundu. Barışın omurgasını oluşturacak 10 maddelik başlıkların masaya yatırılması sağlandı. Devlet ve Öcalan 35 yıldır süren kanlı savaşı tamamen bitirecek adı attılar. Bundan sonra inisiyatif PKK’nın bir kongre düzenleyerek tamamen silah bırakması üzerine kaldı. Elbette sorunların tamamen halledilmesi beklide daha uzun zaman alacak ama önemli olan nokta Türkiye’de silahla değil müzakereler yoluyla sorunun çözülmesine yönelik kapı açılmış olacak. Belki de bu altı dikkatle çizilmesi gereken en önemli konu.

Barışın omurgasını oluşturacak olan 10 maddelik konular üzerinde mutabakat sağlanmış görünmekte. Bu omurgayı oluşturacak 10 maddelik başlıkları tek tek inceleyelim.

Sırrı Süreyya Önder, "Hem gerçek bir demokrasinin hem de büyük barışımızın omurgasını teşkil edecek olan olgusal başlıklarımız şunlardır" diyerek şu başlıkları şöyle sırladı:

1-     Demokratik siyaset tanımı ve içeriği.

Bu tanım elbette evrensel ölçülerle yapılacak ve içeriği bunlarla doldurulacaktır.

2-     Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması.

Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarla tanımlanması önemli, zira Ulusal neresi yerel neresi neye göre belirlenecek? Bunun aşılması sorun olmamalı zira HDP’nin Oy oranına bakılarak Kürt vatandaşlarımızın dil, eğitim ve kültürel hakları iade edilecektir.

3-     Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri.

Özgür vatandaş terimiyle hiç kimsenin ırk, etnik, inançsal nedenlerden dolayı baskı altına alınamayacağı, kendi ait olduğu etnik ve inanç kültünen kopartılamayacağı, aşağılanamayacağı, ait olduğu kültürü yaşatma için çabalarına destek olunacağı bunun asla engellenmesine göz yumulamayacağının altı çizilmelidir.

4-     Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına yönelik başlıklar.

Demokrasinin devlet ve halk arasında daha işlevsel bir zemine oturmasının önünü açacak ve bir daha hak aramak için insanların dağa çıkmasının önünü kesecek çok önemli bir madde. Devlet bunun güvencesini sağlam ve neye güvence verdiğini bilerek atmalı.

5-     Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları.

35 yıldır süren çatışma ortamı bölge illerinde gelişmişlik düzeyine darbe vurdu. Köy koruculuğundn emekli olanlar bile var. Yıllarca dağda savaşmaktan başka bir mesleği olmayan militanların dağdaki yaşamdan koparak tekrar şehirde bir yaşam kurması oldukça zor. Onların kırsalda kalmak yada şehirde yaşamak isteyenlerine mesleki eğitimler verilebilir yada Kuzey Irak Kürdistan’ında ki orduya katılabilirler. Zira IŞİD tehlikesi Kürt bölgelerini hala tehdit etmektedir.

6-     Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması.

Devlet haklı olarak ortalığı yangın yerine çevirmeyecek, yakıp yıkmadan gösteri yapılmasına izin vermek kaydıyla kişilerin demokratik toplanma, gösteri ve yürüyüş düzenlemelerine engel çıkartamalıdır, aynı şekilde göstericilerinde Molotof gibi yakma yıkmaya yönelik silahlarda kullanmamalıdır.

7-     Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri.

Tüm Anadolu’da kadınların baskı altına alınarak, töre cinayetleri ve geleneksel evliliklerle zorla istemediği insanlarla evlendirilmelerinin önüne geçilmesi, eğitimine katkı, can güvenliğine destek sağlanmalı. Başka kültürlerden olan insanların kendi kültür miraslarına destek sağlanmalı. Tüm Anadolu’nun yeşillenmesine katkı sağlayacak ormanlaşma için seferberlik sağlanmalı. Orman bakanlığı işsiz gençlere kapı açmalı. TSK askerlere daha fazla ağaç diktirtmeli.

8-     Kimlik kavramı, tanımı ve tanımlanmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi.

Vatandaşlık kimliğinin bir üst ve ortak antlaşma kimliği olduğunun altı çizilirken etnik kimliklerin bunun alt zeminini oluşturduğu ve asla inkar edilemeyeceği mümkünse Kimliklerde isteğe bağlı olarak Etnik ve Din konusunda açıklama yazılması sağlanmalı. Kişi Etnik kökenine ve inanç kısmına istediği ibareyi yazdırabilmeli ve ait olduğu kimliğin kültrü için çalışmasının önü açılmalı. İlk okullardan başlayarak demokratik vizyon verimeli ve farklılıklara saygı duyulmasının yolu açılmalıdır.

9-     Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması.

İlk sekiz madde de yazılanın Anayasa olarak maddelere geçirilmesi, kanunların lastikli ve inkarcı değil adil ve şeffaf olması sağlanırsa bu konuda halledilecektir.

10-   Bütünbu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir Anayasa.

Aslında bu maddeler yapılması zor maddeler değil. 2001 yılından beri yavaş yavaş ilerleyen demokratikleşme süreci çözüm sürecine 2009’dan itibaren girmesiyle içte ve dışta çok unsur rahatsız olmuştu. Ancak çok şükür yıllardır dağlardan çatışma sesi gelmiyor ve Barış süreci hızlanmış durumda.

Bu maddelere eklenmese de zaten bu maddeler yerine getirildikten sonra yıllardır hapiste bulunan Öcalan’ın hapiste kalmasının da anlamı kalmıyor. Ülkemiz madem ki eski düşmanlıkların üzerini silah bırakmayla ve demokratik çözümlerle sağlıyorsa ve barış geliyorsa, unutmayalım ki bunda Öcalan’ın da büyük bir katkısı var.

Benim en büyük endişem Barış düşmanlarının (ABD’li Silah Tüccarları vb) yerli taşeronlara Öcalan serbest kaldığında suikast düzenlemeleri.

Şu an size tuhaf gelecek ama Öcalan’ın ölmesini isteyen Irkçı Kürtçüler var, çünkü onlar bu çözüm ve barış sürecinden çok rahatsız oluyorlar, onların beklentileri büyük bağımsız Kürdistan kurmak ve bağımsız bir şekilde ilerlemek. Oysa Öcalan’ın çözüm ve Barış süreci önerileri onların bu isteklerinin önünü tıkamakta diye hissetmekteler. Bu kesimlere hatırlatmak istediğim birkaç konu var.

1.     Haritaya baksınlar, Türkiye ile olmadan Kürdistan varlığını ne kadar sürdürebilir? Çünkü denize çıkışı yok.

2.     Sadece petrolünü değil ürettiği malları satabilmek ya da ürün almak için Avrupa’ya nereden geçecek?

3.     Kürdistan’ın Türkiye’yi de (Doğu ve Güney Doğu) kapsayacak şekilde büyük bir ülke olarak Güney Kürdistanla ve Rojawa’yla birleşerek kurulması ütopik değil mi?

Kürdistan Kuzey Irak’ta ve Kuzey Suriye’den de toprak alarak Kurulabilir. Ancak Türkiye’de Bağımsız Kürdistan hayalini %50 den fazla destekleyen il sayısı çok az (Hakkari, Şırnak, Silopi, Diyarbakır, Van). Bırakalım ülke genelinde bir oylama yapmayı sadece bölgesel olarak Bağımsızlık referandumu yapılsa Doğu ve Güney Doğu illerinen Hayır diyenler daha fazla olacaktır. Dolayısı ile Devlet ve Öcalan’ın çözüm sürecinden memnun olmayan Kürt Milliyetçisi Jönkürt gençler realist olmayan tutumlarından vazgeçmeliler. Bu sürecin önemini kavramalılar. Bu süreç hiç değilse Kuzey Irakta Kurulan Kürdistan’ın ayakta kalmasını ve İngiliz Emperyalizmine muhtaç olmadan kendi petrolünü sömürttürmeden ayakta kalabilmesini sağlayacak bir süreçtir. Unutmamalı ki Ortadoğu fanatik terörist Vahabiliğe karşı Demokratik Türk ve Kürt dayanışmasına ve mutedil Türk Kürt İslam kardeşliğine muhtaçtır.

Kürt gençleri Pariste öldürülen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın niçin öldürüldüğünü, Türkiyede 2012 Ekim ayından buyana her türlü pisliğin sırf çözüm süreci bitsin diye oynandığını unutmasınlar....

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..