Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Odaklanmanın gücü

Odaklanmanın gücü
 

Sadece TEK bir şeye odaklanabilmek için yapacağınız herşey kendinize yapacağınız en önemli yatırım olacaktır.

Her ne kadar tek bir şey ile uğraşmak kolay gibi görünsede aslında oldukça zor bir iştir. Bence odaklanmanın zor olmasının sebebi insanların gerçekten yapmak istedikleri şeylerle yapmak zorunda oldukları şeyler arasında kalmaları.

Bu yüzden insanın bir şeye odaklanması için en önemli şey: Getirisinin yüksek olması. Ör. Kendi işini açmak, hobisinden para kazanmak, listelerde birinci olmak, çok satacak bir kitap yazmak, artist olmaya çalışmak, yüksek ücretli bir iş sahibi olmak vb.

Biz, kendimizie en büyük getiri getireceğini inandığımız şeylere odaklanırız öncelikle. Bu getirinin önemine tv, gazeteler ve/veya arkadaşlarımızdan duyduklarımızla vb. karar veririz. Bazen başarı hikayelerini okuruz, hayran olduğumuz kişileri idol olarak belirleriz ve böylece odaklanabiliriz. Mesela Donald Trump adını duyduğumuzda ünlü bir emlakçı, Amerika’ının en zengin insanlarından biri, Tom Cruise’u duyduğumuzda ünlü bir artist aklımıza gelir.

Bu insanların başarısının en büyük özelliği tek bir konuya odaklanmaları ve o konuda en iyi olma gayretleridir.

Sadece insanlar değil google'da arama motoru konusunda, ebay'de açık artırmada en iyi olmaya odaklıdır. Bu odaklarında başarılı oldukları içişn farklı alanlara yatırım yapabilmektedirler. Ör google harita, ebay voip(skype) vb.

Eğer tek bir konuya odaklanırsanız size başka kapıların açıldığını göreceksiniz. Yine bir metafor sokacağım işin içine. Tek bir konuya odaklanırsanız sizi başarıya götürecek merdiveninizi oluşturmuş olursunuz.

Peki nasıl?

Tek bir konunuz olduğunu düşünün. Bu konuda ilgili kitapları ve internet makalelerini okuyun. Gerekiyorsa denemeler yapın, konunuz ile ilgili pratiğinizi artırın. Belirli bir süre sonunda o konu ile ilgili ciddi bir bilgi birikimine ve tecrübeye sahip olacaksınız. İlk basamak tamam.

Şimdi bu basamağa çıkıp şöyle bir etrafa göz atın.

Daha önce daha alt seviyeden çok daha farklı bir manzara görüyor olmalısınız.

Artık bazı şeyleri farklı bir bakış açısı ve yorumla değerlendirebiliyor olmalısınız.

Şimdi daha yukarıdaki biri olarak daha önce erişemediğiniz yerlere erişebilirsiniz.

Şimdi o konuya tekrar odaklanın ve bir basamak, bir basamak daha yapabilmek için ne gerektiğini düşünün. Eskisinden çok daha hızlı bir şekilde basamakları koyduğunuzu göreceksiniz. Ve böylelikle her geçen gün çok daha farklı fırsatları görebileceğinizi farkedeceksiniz.

Bu arada küçük bir uyarım olacak: Bir basamağı tamamlamamışken başkasına atlamaya çalışmayın.

Tek bir konuya odaklandığınızda artık sıra deneyim, tecrübe ve bilginizi “değere” dönüştürmeye çalışmak olmalıdır.Yani sizinle aynı bilgi ve beceri ahibi olmayan insanlara yardıma ve desteğe.

Bir örnek daha iyi olacak: Kamil tenis oynamayı seviyor. Her gün antrenman yapıyor, ders alıyor, bu konuda kitaplar okuyor, profesyonelleri seyrediyor, turnuvalara katılıyor.

İyi bir seviyeye geldiğinde çocuklara ders vermeye başlıyor, bir spor dergisine tenis konusunda yazılar gönderiyor, tenis hakkında bir kitap yazıyor, eğitim videoları çekipo satıyor.

İşte odaklanmanın gücü bu...

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..