Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

Ödemiş seçim sonuçlarına genel bakış

Seçimler de geldi geçti. Şu ana kadar il ve ilçe bazında seçim sonuçları açıklandı. Bugün yarın mahalle, belde ve köy bazında da sonuçlar açıklanır. 

Tekrarlamak gerekirse Ödemiş genelde 100.071 seçmen bulunmasına rağmen 90.217 tanesi sandık başına gitmiş 2.860 seçmenin oyu geçersiz kabul edilirken geçerli olan 87.357 oyun 40.107 tanesini Ak Parti, 32.772 tanesini CHP ve 9.569 tanesini ise MHP almıştır. 

Ödemiş Merkeze baktığımızda ise Ak Parti’nin üstünlüğü yine açıkça görülmektedir. AK Parti 21.000, CHP 17.600 ve MHP ise 6.000 civarında oy almıştır. Rakamların küsuratlı olmamasının sebebi ise İlçe Seçim Kurulunun sadece genel ilçe seçim sonuçlarını açıklamasından kaynaklanmaktadır.
Ama resmi olmayan sonuçlara göre Ak Partinin, A ile başlayanlar hariç yani Akıncılar, Anafartalar ve Atatürk Mahallesi dışındaki diğer tüm mahallelerde birinci parti olduğunu görüyoruz. 

Beldelerde ise Belediye Başkanlarının genelde partisinin oylarını koruduğu anlaşılıyor. Bunun istisnası bağımsız olarak seçilen ve sonradan Ak Partiye katılan Gölcük beldesidir. Birgi’de ise CHP’nin sadece 1 oyla önde olması da dikkatlerden kaçmamaktadır. 

Köylere baktığımızda ise yine Ak Partinin önde olduğunu görmekteyiz.
Bu seçimlere mahsus MHP’nin durumunu fazla irdelememek gerekir. Zira Türk demokrasi tarihine bir kara leke olarak geçecek olan kaset şantajları MHP’nin gerçek durumunu görebilmeyi etkilemiştir. Ama her şeye rağmen şu gerçeği yine de belirtmek gerekir ki ülkemizde “sağın alternatifi yine sağdır” karinesinden yola çıkarsak MHP hala Ak Parti’nin tek alternatifi olma pozisyonunu korumaktadır.
Bazıları “sağın alternatifi yine sağdır” lafına takılabilir. Oysa bu geçmişten günümüze ispatlanmış bir gerçektir. Zaten CHP’nin başına YENİ kelimesi eklenerek oluşturulmaya çalışılan ya da gerçekleştirilmek istenen de tam budur. Yani CHP iyice merkeze oturtulmaya çalışılmaktadır. 

Ülke çapındaki CHP’nin almış olduğu oylar zaten YCHP’nin tutup tutmadığı açısından tartışılmaktadır. 

Seçim gecesi başlayan kongre istekleri ön planda Baykal ve ekibinin hamlesi olarak görülse bile arka planda CHP’nin gelecekteki eksenini belirleme de söz sahibi olma ya da eski eksenine döndürme/eksen kaymasını engelleme çabaları olduğunu söyleyebiliriz. 

YENİ CHP ile YENİDEN CHP arasındaki mücadeleyi Kılıçdaroğlu-Baykal/Sav mücadelesini hep birlikte göreceğiz. 

Sonuçlara dönecek olursak Ak Partinin başarısını kabul etmek ve dahası alkışlamak gerekir. Kolay mı? Ödemiş’te belediye başkanlığını kaybetmelerinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen oylarını katlayarak hem Ödemiş merkezde hem de Ödemiş genelinde birinci parti oldular. 

Bunun sırrı ise genel merkezden il merkezine, milletvekili adaylarından ilçe örgütlerine kadar bilinçli, azimli ve birbirine inanmış bir ekip olarak çalışmalardır.
CHP ise tam tersine öncelikle genel merkez hayal kırıklığına sebep olan bir liste hazırlayarak ilk baştan motivasyonu sıfırlamış, il yönetimi tarihin en kötü performansını göstermiş, milletvekili adayları ilçelerin, beldelerin, köylerin adlarını bilmedikleri bir ilde çalışmaya zorlanmış. Bilenlerin bildikleri şaşırtılmış, bölgeleri karıştırılmış, ilçe örgütleri ile belediye başkanlarından hangisi kaparsa onların elinde kalmış, ilçeler ile belediye yönetimleri ayrı havalarda ve beklentilerde çalışmış. Sonuç mu? Sonuçları yukarıda verdik. 

Bir tarafta insanları; göbeğini kaşıyanlar, bidon kafalılar, dağdaki çoban diye küçümseyenler, üstelik yetmezmiş gibi “12 Haziranda beyin sayımı yapılacaktır” diye pankart açarak bunu milletin/halkın gözünün içine sokanlar. Diğer tarafta insanları kentli/ köylü, zengin/fakir, okumuş/cahil, kadın/erkek, işçi/memur ayırımı yapmadan daha tam tersine reklam ve müziklerle aradaki farkları kaldıran, bir’leştiren bir anlayış. Neymiş efendim ilahi tarzında seçim müziği yapmışlar. Sende yaptın yapmasına ama Liberal Demokrat Parti bile bu kadar yakmaya, yıkmaya meraklı değildi. Sonuç mu? Sonuçları yukarıda verdik

Sonra da “Millet bize neden oy vermiyor?” diye soracağınıza Aziz Nesin deyince aklınıza yazdığı onlarca kitap gelmeyecek sadece %60 aptal lafını hatırlayacaksınız. Zaten çoğunluğunuzun okuma alışkanlığı da yok. Çünkü size göre particilikte belli bir ekonomik, sosyal, kültürel birikim değil CHP’li aileden gelmesi makbul ve yeterlidir. Sonuç mu? Sonuçları yukarıda verdik. 

Halkın içinden çıktığı her halinden belli kadın aday televizyonda: 

Spiker-Size en çok ne soruyorlar? 

Kadın aday: Aile sigortasını soruyorlar. Gerçektende halkın çok ilgisini çekti. Özellikle kadınlar tekrar tekrar anlatmamızı istiyorlar. 

Ama adayımız hâlihazırda çeşitli isimler altında bahsedilen paraların fakir ya da engelli yakınlarına verildiğini bilmiyor, tabi. 

Bu nedenle aile sigortasını soranların, acaba aldıklarından farklı bir şey mi? olduğunu anlamayı çalıştığını ya da şartları tutmadığı için alamayanların bu yeni durumda maaş alıp alamayacaklarını merak ettiklerini ya da sigorta deyince emeklilik akla geldiğinden işin sonunda emeklilik var mı? diye tekrar tekrar sorduklarının farkında değil. Mitinglerde bakıyoruz, “ Aile sigortasının babası Kemal”. Sonuç mu? Sonuçları yukarıda verdik. 

Biraz da test çözelim. Haziran ayı sınav zamanı ne de olsa. Gerçi tüm Türkiye sınavlardaki şifrelerle çalkalanmasına, kişiye özel sınav kitapçıkları tartışılmasına rağmen bunu dahi değerlendiremeyen Kılıçdaroğlu ve ekibinden iktidar bekleyenlere bol sabırlar diliyorum sadece. 

1)2-B’ye de girelim mi bilmiyorum. Yakında köy oyları açıklanır. Bana gelen bilgilere göre Ödemiş’teki dağ köylerinin tamamına yakınında Ak Parti birinci. Demek ki daha önce 2-B’yi Anayasa Mahkemesine götürmelerine rağmen şimdi 2-B ile ilgili projelerini anlatamadıklarını görüyoruz. Sorumlusu kim A) Genel merkez B) Milletvekili adayları C)İl-ilçe örgütleri D) İL genel Meclisi Üyeleri E) Hepsi 

2) Ödemiş Merkezde CHP’nin oy kaybetmesinin nedeni hangisidir?
A)Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri B) İlçe Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri C) İlçe örgütü ve Belediye yönetiminin birbirine mesafeli olması D) Milletvekili adaylarının halktan ya da yerel olmaması -Yeni CHP E) Hepsi 

3) Ak Partinin başarılı olmasında en etkili sebep hangisidir?
A)Adayların örgüt içinden olması ve iki Bakan takviyesi B)İlçe yönetiminin birlik ve beraberlik içinde çalışması C) Yerel yönetimdeki CHP’nin başarısız olması D)Projelerinin ilgi çekmesi E) Hepsi 

Sonuç mu? Sonuçları yukarıda verdik. 

Sonuçta halka yakın, halkın içinden çıkmış, halkı küçümsemeyen, dinleyen adayların bulunduğu parti oyunu arttırdı. Normal olanı da zaten bu. Kısacası sürpriz yok ama bu gidişle esas sürpriz önümüzdeki yerel seçimlerde olabilir mi? Bunun cevabı Ak Partide değil CHP’de gizli. Bir başka değişle CHP’nin bugünkü düşünce ve yaklaşımı değişmezse evet, sürpriz olacaktır. 

 
Toplam blog
: 4
: 1080
Kayıt tarihi
: 23.02.08
 
 

İzmir- Ödemiş ilçesinde serbest avukat olarak çalışıyorum. Aynı zamanda Ödemiş'te yayınlanan ve K..