Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '11

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Odessa

Ukrayna'nın liman kentlerinden bir tanesi, hatta en güzellidir. 

Osmanlı dönemi'nde ismi hacı bey olan bu yerde 0smanlı dönemine ait pek bir şey kalmamış ya da ben göremedim. 

Başkent Kiev'e göre daha bir yaşanılası bir yer. Kiev'de hayatın pahalı olması, ipsiz sapsızın oldukça fazla olması, trafiğin buradan da beter olması gibi faktörler başı çekiyor. 

Ekonomik olarak Odessa'yı incelersek; 

Türkiye'den gelen öğrenciler eğer burada gece hayatına aşırı düşkün değil (haftada 1 misal ) ve kumara meraklı değilse çok rahat bir şekilde hiçbir kısıtlama yapmadan yaşabilecekleri yer. Şehirde ev kirası dışında öğrencinin çokça para harcayabileceği yer yok. Yurtta kalırsa zaten o dert de yok (yurt yanılmıyorsam 220 dolar seneliğiydi) Ev kiraları ise merkezde oldukça uçuk olmasına rağmen merkezden uzaklaştıkça oldukça uygun ev kiraları bulunmakta. Merkezde 1+1 evlere dahi 400 dolar istenirken daha da dışarı çıkıldıkça 2+1'ler hatta benim gibi şanslıysanız 500 dolara 3+1 bir eve sahip olabilirsiniz. Ev dışında buranın ucuzluğu hakkında bir kaç bilgi verirsek misal sigara; Sigaralar burada sakız fiyatına adeta Marlboro'nun 4.2 grivna , Winston'ın 3 grivna, Monte Carlo'nun 2.5 grivna olduğu bir yer. İçkiler ise biralar 4-5 grivna votkalar, 12 grivnadan başlayıp (ki en kötüsü bile bizim binboa kadar güzel) 300-350 grivnaya kadar çıkıyor. Absinthe denilen malum içki ise 75 grivna (%70 alkol, %88'lik daha göremedim) Odessa adıyla satılan şampanya ise yanılmıyorsam 12 grivna gibi bir şeydi. Yenilecek yemekler ise peynirli pizza 12, 15, 17 grivna. 

Ukrayna'da Ukraynalıysanız yani yerlisiyseniz ya vezirsiniz ya da rezil. Orta kısım pek yok... Ya altınızda Ford Mustang gt vardır ya da 70 model Lada (onlar da komünizm döneminde verilmiş olanlar.) Burada Opel Astra'dan çok Porshe Cayyenne görmek mümkün. İstanbul gibi yerde göremediğim bir ton arabayı bu şehirde gördüm. Ayrıca bu arabaların bir çoğunun bayanların altında olması ise ilk başta garip gelse de sonradan alışıyor insan Faizin bini bin para olduğu bir ülke ayrıca dolara %10 grivna'ya ise %23 faiz uygulanıyor diye bu aralar bir söylenti var. Doğru olma ihtimali oldukça yüksek. Zaten çoğunun faize koyacak parası yok. Lakin bankada hesap açtırmak için ya Ukraynalı ya da burada oturma izniniz (öğrenci ya da işçi vizesiyle gelmiş) olmanız gerekiyor... 

Taksi olayına da girmek istiyorum burada. Her araba taksi burada. Elinizi kaldırıp yolda bekleyince bir araba yanaşıyor ve nereye gittiğinizi soruyor yolunun üstüyse sizi uygun bir fiyata (5-25 grivna arasında değişiyor) götürüyor. Genel olarak eski model arabalar duruyor. 

Ve hakkında birçok söylenti olan burada yaşayan insanların maaşı. Buraya gelmeden önce birçok kez 80-150 dolar arası maaş aldıklarını duymuş ve inanmamıştım. Lakin doğruymuş ama bu da biraz şaibeli. 

Odessa'ya mutlaka gitmenizi tavsiye ederim. 

 
Toplam blog
: 9
: 2458
Kayıt tarihi
: 03.12.10
 
 

İstanbul üniversitesi Hukuk fakültesi 1989 yılı mezunudur. İzmir Baro'suna kayıtlı avukattır. Kuru..