Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '06

 
Kategori
Eğitim
 

Ödevleri el yazısıyla isteyin...

Ödevleri el yazısıyla isteyin...
 

Eğitim sistemimiz başarıyı ölçmek için sınavları ve ödevleri kullanıyor. Öğretmenlerimiz ödev veriyorlar ve kimi öğrencilerimiz bu ödevleri araştırıp özenle hazırlıyorlar. Kimi öğrencilerimiz ise Internet’in nimetlerinden yararlanıyor. Çünkü birçok öğrenci için "Internet = msn+ödev siteleri" demek. Çoğunlukla bilgisayarlar msn’e bağlanarak açılıyor, saatler sonra başka hiçbir yere bağlanmadan kapanıyor. Eğer ödev teslim günü gelmişse o akşam hazır ödevler sunan sitelerden birinden ödev indiriliyor, ad ve okul yazılıyor, yazıcıdan (renkli olan daha makbul) basılıyor. Güzel bir dosya içine de konulmuşsa ödevin içinde yazılan hiç de önemli değil.

Öğretmenimizin ödevi değerlendirirken hafiyelik yapmasını bekleyemeyiz. Aynı ödevi daha önce kullanmış bir öğrencisini anımsayamadığı sürece, elindeki ödevin öğrencisi tarafından yapılmış olduğuna inanmak zorunda... Hatta ödev çok iyi olduğu için tam notu vererek bu öğrenciyi ödüllendirmekten başka seçeneği de yoktur.

Aslında başka bir seçenek vardır:

Öğretmenlerimiz de Internet’i öğrencileri kadar kullanmayı öğrensinler. Internet’te dolaşsınlar, ödevin içindeki bazı cümleleri arama motoruna (örneğin Google) yazıp arasınlar ve ellerinde öğrenci tarafından yapıldığını sandıkları birçok ödevin tam metnine ulaşacaklardır. Bu durumda öğrencilerine ödevlerini geri verip yeniden hazırlamalarını istesinler. Bu yapacakları hafiyelik değildir, araştırmadır.

Öğrenciler içinde ödevlerini bu şekilde yapanların sayısının hiç de azımsanmayacak düzeyde olduğuna inanıyorum. Durum böyleyken öğrencilere ödev vermenin bir anlamı olup olmadığı sorgulanmalıdır. Eğitim sistemimiz ödev konusunu gündemine alıp teknolojideki gelişmelere göre düzenlemeler yapmalıdır.

İlköğretim ve liselerde verilen ödevlerle ilgili bir öneri yapmak istiyorum: Öğretmenlerimiz tüm ödevleri tamamen el yazısıyla yazılmış şekilde istesinler. Bu el yazısının öğrencinin kendi elyazısı olması konusunda da öğrencileri uyarsınlar. Böylece öğrenciler içeriği biryerlerden derleseler bile, kendilerinden biraz emek harcamış olurlar. Emek verdikleri bir ödevin içeriğine de katkıda bulunma istekleri uyanır ve böylece kimi öğrencileri kazanmış oluruz.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..