Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '09

 
Kategori
Üniversiteler
 

ODTÜ 'yü eleştiriyorum!!

ODTÜ 'yü eleştiriyorum!!
 

odtü


ODTÜ gerçekten kampus alanı ile, sportif ve sosyal olanakları ile, verdiği akademik İngilizce eğitim ile ve bir çok başka özellikleri ile mükemmel bir üniversite.

Yalnız aysbergin altı üstü misali bu sefer güzellikleri çok olduğu aysbergin altına güzellikleri , eleştirilmeye değer bir kaç özelliğini de aysbergin üst kısmı diyelim. Eleştiriye açık olana tarafları:

1.Her bölüm akademik ders yüklerinin yaklaşık üçte bir oranında bir dersi, bölümden bölüme değişmesine karşın, yaklaşık en az on adet dersi diğer bölümlerden almaya teşvik eder. Bu müzik dersi yabancı dil dersi, spor dersi olabilir. Aslında güzel olan bu uygulama diğer alanlara veya daha sosyal olmaya insanı itebilir. Yanlız ODTÜ de okuyanlar bilir kimi dersler efsanedir ve notu da bellidir. O dersleri almak için binlerce öğrenci yarışır. Böyle olunca akademik ortalamanız yükselir.

2.Çan eğrisi sistemi ODTÜ de uygulanır. Sınıf ortalaması ne ise örneğin otuz çıktı bu çan eğrisi uygulamayan bir okula göre yaklaşık atmış veya yetmişe denk gelir. Böyle olunca ortalaması otuz olan bir sınıfta siz elli veya atmış alırsanız bunun anlamı yüz üstünden yüz-doksan arası almak gibi bir anlama gelmektedir.

Mezun olduktan sonra iş bakarken gazete ilanlarına bakarsınız. İş başvurunuzda sizin akademik ortalamınızı sorarlar. Manipulade edilmiş bir ortalamanız yoksa yok benim amacım kendi matematik bölümünden ders alayım dedim bu yüzden ortalamam düştü veya şansınız yokta o dersleri alamamışsanız artık işi de kapamazsınız.Veya diğer üniversite mezunuysanız zaten okulunuz adı gazetede yoksa tamamen kendi bölüm dersi almışsanız gene işi kapamazsınız.

Ben iş bulmadım en azından yüksek lisans yapayım derseniz gene akademik ortalama başa bela. İşi kapan kişi gene bir nebze yapay olarak şişirilmiş ortalama ile yüksek lisansa girerken siz gene giremezsiniz.

Diyelim girdiniz doktora eğitimine devam edecekseniz Tübitak’dan veya başka kurumlardan burs alayım dediniz mastır notunuz iyi ama lisans notunuz kötü diye gene burs alamazsınız. Çünkü direk doktora mezunu da olsanız sizin lisans notunuza bakılıyor. Yani lise mezunu olup da ilkokul diplomasına bakılması gibi uzaydan gelmiş gibi bir uygulama !!

Bunlar benim şahsi görüşlerim. Gördüklerim bunlardı. Bir başkası farklı düşünebilir. Her kurum eleştiriye açık olmalı. Kişisel görüşüm üniversiteler arası not sistemi karşılaştırılmasında yanlışlıklar var. Kimi üniversitelerin şişirilmiş not sistemi varken kimi mezunlar da haksız rekabetten ortalaması düşük diye iş bulamıyor.

 
Toplam blog
: 30
: 2026
Kayıt tarihi
: 16.12.06
 
 

1973 Sivas doğumlum. 1998 yılında ODTÜ Fizik bölümü, 2005 yılında Anadolu Üniversitesi işletme bö..