Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '08

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Odtü sohbetleri- Deneyimler-1/ Finans "Hiç bir mazeret başarının yerini alamaz" Atatürk

Odtü sohbetleri- Deneyimler-1/ Finans "Hiç bir mazeret başarının yerini alamaz" Atatürk
 

Odtü- Istanbul’un düzenlediği Deneyimler-1/ Finans sohbetini izledim. Kendisi de Odtü’lü olan Hakan Ateş’in desteği ile Deniz Akademi ev sahipliği yaptı.

Kendi konularında üst düzey yönetici olan Odtü’lülerin henüz okuyan veya meslek hayatının başında olan okuldaşlarıyla deneyimlerini paylaşacakları bir sohbetler dizisi tasarlanmış. İlki Finans üzerine idi. (Her iki kriterede uymadığım halde Odtü’lü olmadığım ve meslek hayatımda 20 yılı geride bıraktığım halde eski bir bankacı olarak izleyicilerin arasındaydım.)

Borsa, banka, sigorta, kredi kartı konularında sektöre yön verecek pozisyonlara gelmiş sekiz Odtü İşletme’li ‘64 mezunu olan ağabeylerinin başkanlığında anılarını, deneyimlerini paylaştılar. Çok keyifli geçen bu güzel toplantıdan aldığım notları kendi görüşlerimi de ekleyerek sizlerle paylaşmak istiyorum ki ortalama 25 yıl X 9 = 225 yıllık bir birikimin ortak aklından süzülenler orada bulunanlardan daha çok sayıda kişiye ulaşsın.

- Hayal kur; Hayalin bir mıknatıs etkisiyle seni kendisine doğru çekecektir. Hayal kurmaktan çekinme. Hatta ihmal etme.

- Kendini tanı; Kendini tanımak önemli. Sen kimsin? Kim değilsin? Çalışma hayatında içine itildiğin/ çekildiğin olaylarda sınırlarını tanı. Genişlet. Kendini aşmayı dene.

- Üretkenlik çağı; Yetişkin bir insanın üretim yaşının 25- 55 yaşı arası olduğunu düşünürsek bu tam da insanın çalışma hayatına denk geliyor. Üretici olduğun devre çalıştığın devre. İşine bu bilinçle yaklaş.

- İyi bir ekiple çalışma şansı; İş hayatında iyi bir ekiple tesadüf etmek bir şanstır. Sen en iyi ekipleri kurmayı hedefle. Unutma birinci sınıf adamlar birinci sınıf adamlarla, ikinci sınıf adamlar üçüncü, dördüncü sınıf adamlarla çalışır.

- Hatırlanan keyif olmalı; İş hayatı öyle bir ilhamla seni kendine çekiyor olmalı ki bir gelip sona erdiğinde hatırda kalan “ keyif” olmalı. İşini severek, zevkle, aşkla yapmıyorsan bir hata var demektir. Sevmediğin işde maruz kalacağın yüksek sürtünme gücü tutunma kabiliyetini azaltır. Ufkunu daraltır. Yapma.

- Yaşamak çalışmak demektir. Yaşamın anlamı üretmektir. Anlamı yakala.

- Yönettiğin iş kolunun dahil olduğu rekabette payını büyütmekten önce pazarı nasıl büyütürsün ona bak.

- Şirketlerin en önemli, hayati kaynağı insan kaynağıdır.

- Neden çalışırız; Üretmek, gelir elde etmek, sosyal çevre( insan sosyal bir hayvandır) , yetkinliklerimizi geliştirmek için çalışırız.

- İş hayatında gösterdiğin her tepki/ mazeret için mutlaka bir çözüm geliştir. Atatürk’ümüzün sözlerini unutma "Hiçbir mazeret başarının yerini alamaz”

- Hayatının her anında “samimi” ol.

- Dürüst bir adam olmaktan şaşma.

- İş hayatında edindiğin en önemli kazanım sürekli kendini aşma çabası olmalı. Sınırların o kadar geniş ki, öyle yükseğe uçurabilir ki kanatların dene yeter ki. Yarışın kendinle. (Bach’ın Martı’sını oku)

- Hayatın özünü içmeye doğru yaşa. Öyle bir yaşa ki her anı eşsiz olsun.

- Bilgini paylaş; Bilgi güçtür ancak bir yandan da süratle eskir. Ancak paylaşıldıkça yenisine ihtiyaç olduğu fark edilir. Her yeni bilgi seni daha güçlü kılar.

- Yeniliğe açık ol. Yenile kendi. Yine, yeniden.

- Çalışma hayatını bir oyun gibi gör; Hani anaokuluna giden çocuklar her gün kalkıp oyun oynamaya gidiyorlar. İş yerinde senin oyun sahan. Hangi oyunu seviyorsan artık. Orası senin yaratıcılığına kalmış.

- Kendini sağlama al; Japon atasözünü unutma “Ne tarafa dönersen dön kıçın daima arkadadır”

- Tesadüflere, şansa inan.

- Büyük laf söyleme.

- Yeni bir şeyler denemeye çalış 3- 5 yılda bir.

- Fark yarat!

- Heyecanını kaybetme. Kaybediyorsan değiştirme vakti gelmiş demektir kendini, işini veya heyecanını kaybetmene sebep olan şeyi.

- Verdiğin her karara/ yaptığın her seçime bir fırsat gözüyle bak.

- Özel hayatına da vakit ayırmayı unutma. İş hayatı tek hayatın olmasın.

- Evrende başarılmış her şey senin içinde mümkündür. Bir başkası yapabiliyorsa sen de yapabilirsin unutma.


Nz,

 
Toplam blog
: 3
: 1023
Kayıt tarihi
: 02.10.06
 
 

Bankacı, eğitim danışmanı, koç..